Erősítsd izmaid TRX-el!

Ha nagyobb mellizmokra, karokra vágysz, érdemes a stabilizáló izomzatod is fejleszteni, a TRX bevetésével.

Ahhoz, hogy igazán nagy súlyokkal tudj fekve nyomni, bizony nem elég az erős mellizom. Lábaidnak is megfelelő hajtóerővel kell rendelkezniük, valamint egy erős tricepsz sem elhanyagolható, hogy ki tudd tartani a súlyt az emelés végén. A legfontosabb pedig, hogy erősítsd a stabilizáló izmaidat, a válladnál lévő külső izmokat, valamint a törzs izmait, hiszen csak így tudod megőrizni egyensúlyod a gyakorlatok közben.

TRX - a felfüggesztéses edzés

Előfordulhat, hogy lehetnél sokkal erősebb is, de még nem találtad meg a megfelelő módszert hozzá. A megoldás? A saját testsúllyal végzett, felfüggesztéses edzés, a TRX!

Készülj fel, hogy amikor először próbálsz majd meg függeszkedő helyzetből fekvőtámaszokat csinálni, komoly meglepetés érhet, ha addig még soha nem fordítottál figyelmet a stabilitás fontosságára. Nem kizárt, hogy kipréselsz majd magadból néhány ismétlést, de az biztos, hogy az egész felsőtested remegni fog. Ez egy árulkodó jel arra, hogy bizony erősödnie kell a stabilitásért felelős izmoknak. Szabadulj meg a nem kívánatos remegéstől alapos TRX edzések segítségével, és meglátod jobban megy majd a fekvenyomás is, és erősebb leszel, mint valaha!

Kezdetben a fogantyúk legyenek mindig térdmagasságban, és ha már 20 ismétlést végre tudsz hajtani erőteljesebb remegés nélkül, akkor engedd őket lejjebb.

A végső cél az, hogy úgy is végig tudd majd csinálni a gyakorlatot, hogy a lábaid nem érintik a talajt.

Végezd az alábbi gyakorlatokat három hétig, úgy, hogy addig hanyagolod a fekve nyomást. Meglátod majd, hogy három hét után mennyivel jobban fog majd menni kedvenc mellizom gyakorlatod!

Fekvőtámasz függeszkedésből

Vedd fel a fekvőtámasz pozíciót, kezeiddel tartsd a TRX fogantyúját közepesen széles tartásban.

Könyöködet szorítsd a testedhez, majd ereszkedj le olyan mélyre, amilyen mélyre csak tudsz, végül told fel magad kiindulóhelyzetbe.

Tricepsz erősítés TRX-el

Helyezd el a hevedereket pont a mellkasod alá. Összezárt lábakkal és megfeszített törzzsel hajolj előre addig, amíg karjaid a fejed mellé, illetve mögé nem kerülnek.

Fekvőtámasz

Helyezkedj el úgy, hogy karjaid nagyjából vállszélességben legyenek. Akárcsak a TRX-es gyakorlatnál, itt is ügyelj rá, hogy könyököd a tested mellé legyen szorítva, majd végezz minél több szabályos fekvőtámaszt, ameddig csak bírod.

Az edzésterv

Gyakorlat Sorozat Ismétlés Pihenőidő
Tricepsz erősítés TRX-el 3 Amennyit csak bírsz 1,5 perc
Fekvőtámasz 3 Amennyit csak bírsz 1,5 perc
Fekvőtámasz TRX-el 3 Amennyit csak bírsz 1,5 perc