Az erőemelő ikon nőként él! Megdöbbentő képek

Ettől hangos az erőemelő sportág: Matt Kroczaleski erőemelő világbajnok nemrég transznemű nőként előbújva botránkoztat.

Hallottál már Janae Marie Kroczaleskiről? Nem csoda, ha nem. Ellenben Matt “Kroc” neve bizonyára sok erőemelő és testépítőfan számára ismerősen csenghet, már csak a róla elnevezett gyakorlat, a „Kroc row” okán is. A trükk az egészben csak annyi, hogy a két név ugyanazt a személyt takarja. Pontosabban ma már csak Janae-ról beszélhetünk, hiszen Matt nemrégiben úgy döntött, hogy előbújik, hiszen valójában már régóta nőnek érzi magát.

janae-makeup-prep.jpg

Az azelőtt ünnepelt és sokak által példaképnek tekintett erőemelő sztár nemet és nevet váltott, egyetlen komolyabb fotózása volt, méghozzá a Muscle & Fitness amerikai stábjával.

janae-11.jpg

Az egész történet és a fotózás teljes anyaga egy egész nyomtatott számot is megtöltene, ezért készítettünk egy kivonatot a sztoriból, és kiválogattuk a legérdekesebb fotókat. Íme Janae Kroczaleski, ahogy sehol sem láttad!

janae-2.jpg

Matt Kroczaleski a szó szoros értelmében pincetermet rendezett be michigani otthonában, amely a piros-fekete faláról lógó láncokkal és gumiszalagokkal leginkább egy szado-mazo klubban berendezett börtönre emlékeztet. A stáb „pokolra szállásakor” megtalálta a híres “Kroc Row” névadó súlyzóit 136 kilóra töltve, valamint a Janae sétáló kitöréseihez használt igen combos, 112 kilós telefonpóznát is.

 

janae-1.jpg

Matt azonban komoly árat fizetett rekordöntési szenvedélyéért. Többek közt a bal vádlijában, jobb combjában, baloldali széles hátizmában, ball mellizmában, mindkét bicepszében és mindkét tricepszében volt már izomszakadása, és túl van két agyvérzésen és egy hererákon is.

kroc-rows.jpg

Matt egy-egy régi felkészülési rutinja bárkit próbára tenne. Előfordult, hogy a verseny előtti szálkásítás során, képes volt 24 óra leforgása alatt 16 kilót ledobni szaunaruhák segítségével, és a legforróbb nyári napon is maxra tekert fűtéssel órákon át autózni, majd törölközőkkel eltömített ventillátorok mellett 65 fokra durrantani a fürdőszobáját úgy, hogy folyamatosan engedte a forró vizet. Addig ücsörgött barkácsszaunájában (olykor akár fél órát izzadva egyhuzamban), amíg végül elérte célját. Mérlegelés után pedig töméntelen mennyiségű izotóniás italt döntött magába, hogy visszanyerje súlyát. 

janae-kroc-trophies.jpg

Az egykori erőemelő klasszis azonban nem csak túlélte bizarr rituáléit, de a következő napon már tizedelte ellenfeleit, és 2009-ben világcsúcsot állított fel a 100 kilós kategóriában 455 kilóval guggolt, 367 kilót húzott fel, 335 kilót nyomott fekve. A három szám hihetetlen 1157 kilós összesített végeredményt adott ki.

Janae-8.jpg

Matt vörösre mázolt edzőterme telis-tele van régi testépítő (és újabb női) magazinokkal, és természetesen köztük van Matt könyve, az Insane Training, és DVD-je, az Intensity.

janae-9.jpg

A coming out 2015. július 27-én történt, amikor egy bizonyos @janaemariekroc nevű Instagram-felhasználó így definiálta magát:

 

000001.jpgTransznemű, képlékeny nemű, alfahím és csajos csaj egyben, férfi testbe született leszbikus, jelenleg egyedülálló.”

Janae fiúként született, de amióta az eszét tudja, nőnek érzi magát: „Már 5-6 évesen voltak ilyen gondolataim, hogy valójában nőnek kellene lennem. Erről álmodoztam. Azt képzeltem, mindent ugyanúgy csinálnék, mint eddig, csak éppen női testben. Nagyon szégyelltem magam, és fogalmam sem volt róla, miért érzek így.”

Bár idén áprilisban hivatalosan is Janae Marie Kroczaleskire változtatta a nevét (szülei ezt a nevet adták volna neki, ha történetesen lánynak születik) férfi identitását is megtartotta. Hogy új kifejezést is tanuljunk, erre utal közösségi oldalán a ’gender fluid’, azaz ’képlékeny nemű’ kifejezés. Mivel az erőemelést a mai napig űzi, edzőtársaival Mattként találkozik, de munkájában, a gyógyszerészek közt Janae-ként ismerik.

janae-10.jpg

Janae egyébként három fiúgyermek édesapja egyben: “Rengeteget aggódtam, hogy a változás milyen hatással lesz a fiaimra, de milyen példát mutatok nekik, ha még tovább halogatom? Hogy minden áron meg kell felelniük a társadalmi elvárásoknak? Hogy elnyomd azt, aki valójában vagy csak azért, hogy a többieket boldoggá tedd? Szerintem ez a legrosszabb dolog lenne, amit tőlem tanulnának.”

Az biztos, hogy Matt rengeteget küzdött élete során. Szegény konzervatív katolikus családba született, és gyakorlatilag egy omladozó lakókocsiban nőtt fel egy alkoholista apa mellett, aki gyakran drogdílerkedésből szerezte a tüzelőre való pénzt. Matt számára a gyúrás komoly szerepet töltött be a nyomorból való kitörésben. Maga gyártotta súlyokkal kezdett edzeni, elvégzett egy egyetemet, versenyekre készült, és a hadseregbe is belépett. Volt haditengerész és személyi testőr is. Jelenleg gyógyszerészként dolgozik, de sportolói sikereinek és szerződéseinek köszönhetően pedig bőven van mit a tejbe és fehérjeturmixba aprítania.

Megosztó döntése bizonyos körökben kiverte a biztosítékot, mások még mindig legendaként és hősként tekintenek rá.