A szorító szőke ciklonja: Paige VanZant

Az ígéretes pehelysúlyú üdvöske megosztotta velünk versenyfelkészülésének titkait.

Az UFC (Ultimate Fight Championship) egyik fiatal női harcosának története a szokásos „Olyan csinos ez a lány, de vajon elég jó is?” kérdéssel kezdődött. Az év elején aztán ez a szőke bombázó már az első UFC összecsapása után aláírt egy egyéni szerződést a Reebok-kal. A Muscle&Fitness kedvéért pedig megosztotta velünk, hogyan készül bimbódzó karrierje eddigi legnagyobb megmérettetésére.

„A szokásos MMA (Mixed Material Arts- kevert harcművészetek) edzéseket CrossFit jellegű edzésekkel egészítettem ki, valamint sokkal több súlyzós és állóképesség növelő edzéseket is beiktattam a programomba.” - árulta el VanZant. „Egy nap négy edzésem van, kettő a technikára van kihegyezve, kettő pedig igazán kemény..mondhatni hardcore! A többi napon a bokszé a főszerep, akkor mást nem is csinálok, hiszen az épp elég megterhelő a testnek.”

A „12 kaliberű” feltöltve és harcra készen

VanZant, becenevén a „12 kaliberű” Kaliforniában, azon belül is Sacramentoban, az Alpha Male csapatának tagjaként készült fel az UFC Fight Night keretein belül megrendezett várva várt küzdelmére, ahol Felice Herrig lesz majd az ellenfele.

„Bár mindig felcseréljük őket, alapvetően két edzésem van egy nap.”- árulja el Paige. „Ezeknek mind nagyon intenzívnek kell lenniük, mert csak így tudsz kellőképp felkészülni egy kemény meccsre!”

Ha választania kell, Vanzant a súlyzós edzéseket preferálja, mert úgy véli, hogy igazán nagy izomtömegre leginkább az edzőteremben lehet szert tenni.

„A súlyzós edzések még relatíve újdonságnak számítanak, ezért igazi kihívásként tekintek rájuk!” - vallja be VanZant. „El tudom érni, hogy nagyobb súlyokat is meg tudjak emelni, vagy hogy több ismétlést végezzek, szóval látom, hogy bennem van a fejlődés lehetősége. Kedvenc gyakorlatom a tiszta guggolás!”

A súlyzózás azért is új Vanzant számára, mert tornász múltjából fakadóan eddig inkább a tánccal foglalkozott, azon belül is a balettal, jazzel, tappel és a hip-hop stílussal.

„Amikor csak tehetem, bevonok pár táncos elemet az edzésembe! A balett például nagyon atletikus műfaj, hosszú és szálkás izomzatot eredményez!”- avat be minket Vanzant. „Régen szenvedélyesen szerettem táncolni, ezt pedig nem lehet csak úgy elfelejteni!”

Az intenzív és változatos edzések mellett Vanzant a tiszta és egészséges étkezés elkötelezett híve, specialitása pedig a currys csirke.

„Egyszerűen imádok főzni, általában csak kinézek egy receptet és azt elkészítem egészséges verzióban!”- lelkesedik Paige. „A gyorséttermeket elkerülöm, de néha persze kényeztetem magam! Ilyenkor az a kifogásom, hogy még fiatal vagyok, így néha belefér egy-két egészségtelenebb fogás!”

Vanzant karrierje eredetileg a „The Ultimate Fighter” című harcos valóság show-val indult volna, de végül mégsem válogatták be, mert a szőkeség akkor még csak 20 éves volt, a korhatár pedig 21, mivel a házban könnyedén elérhető lett volna bármilyen alkoholos ital. Így hát 2014 őszénVanzant megnyerte debütáló UFC meccsét, jelenleg pedig 11.-ként rangsorolják őt saját kategóriájában. Elsődleges célja feljebb kerülni ezen a tabellán és bebizonyítani azt, hogy ő egyike az UFC állócsillagainak.

„Ez lesz életem eddigi legnagyobb összecsapása, ez a győzelem pedig a világot jelentené számomra! Tisztában vagyok vele, hogy én vagyok az esélytelenebb, de ez teljesen rendben van, hiszen már hozzászoktam, hogy mindig így könyvelnek el.”

Ahhoz képest, hogy épphogy betöltötte a 21-et, Vanzantnak meglehetősen fennkölt céljai vannak.

„A végső célom természetesen a bajnoki öv megszerzése!”