Szabó Nikolett, a szőke energiabomba!

Niki ahol csak feltűnik, egyből a figyelem középpontjába kerül! Köszönhető ez vagány szőke hajának, elképesztő alakjának, és bravúrosan akrobatikus mozdulatainak is, amikre bárhol és bármikor képes! A gimnazista lány fiatal kora ellenére, már számos neves fitnesz világversenyen bizonyította kivételes tehetségét abban a sportágban, ami már kislányként a megbabonázta őt! Azóta nem vitás: Szabó Nikinek a fitnesz az élete!

Még csak 17 éves múltál, de már számos világbajnoki trófea és helyezés büszke tulajdonosa vagy! Emlékszel még rá, hogyan szippantott be téged a sport és a fitnesz világa?

Az egész nyolc éve egy bemutatón kezdődött, ahol az aerobik fellépésünk után a fitnessesek következtek. Több se kellett, másnap már egy fitness edzésen vettem részt és azóta is a sport szerelmese vagyok.

Mi az, ami ennyire megfogott ebben a sportágban?

Tetszett, hogy mindenki a saját egyéniségéhez választhat gyakorlatot, hozzá illő ruhát és zenét. A mozdulatok egyből magukkal ragadtak és a sport sokszínűsége erre még rátett egy lapáttal. Ez alatt azt értem, hogy sokféle elem ötvöződik benne.

A családodban is elterjedt a sport szeretete?

Az életünket teljes mértékben a sportnak rendeltük alá. A szüleim mindenben támogatnak, a versenyeimen is, a diétáról nem is beszélve. A versenyruháimat is anyukám készíti, valamint minden napra előkészíti nekem az 5 étkezésre való ételt. Apukám pedig gondoskodik róla, hogy minden nap jelen lehessek az edzéseken.

Hányszor edzel egy héten?

Hetente hatszor két-három órát! Kardiózni a diéta elején szoktam heti kétszer fél órát, majd mikor közeledik a verseny, akkor már csak heti 3 erősítő edzésem van az 6 fitness-edzés mellett.

Kik segítenek téged a felkészülésben?

Nagyon sokat köszönhetek az Európa Bajnok és többszörös Magyar Bajnok Lantos Johnny-nak, akivel már évek óta dolgozom együtt! Ő állítja össze, és felügyeli a konditermes edzéseimet! A versenyeken bemutatott fitnesz gyakorlatsoromat pedig Koós Katalin állítja össze, aki a napi étrendemért is felel. Nagyon hálás vagyok mindkettőjüknek a sok támogatásért!

Melyik a kedvenc gyakorlatod, illetve izomcsoportod?

Nincs konkrét kedvencem, minden izomcsoportom ugyanolyan fontos, hiszen ebben a sportágban az arányosság is mérvadó. Egyébként a harangozás a kedvenc gyakorlatom.

Meséld el nekünk, hogy néz ki Szabó Niki egy „átlagos” napja!

Délelőtt iskolában vagyok, többnyire 14-15 óráig, ezután következik az edzés. Este már csak annyi időm marad, hogy a következő napra felkészülten tudjak menni az iskolába.

Tanáraid engedékenyebbek veled a sportteljesítményed miatt?

Egyáltalán nem kivételeznek velem! Ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelnem, mint diáktársaimnak.

Érezted már hogy túl sok lemondással jár számodra a fitnesz karrier és inkább élnéd az átlagos fiatalok életét?

Soha, hiszen nagyon szeretem ezt a sportot és terveim között szerepel, hogy később edzőként tudjak elhelyezkedni, így mindig ugyanaz a cél lebeg a szemem előtt.

Meséld el nekünk hogyan néz ki nálad egy versenyfelkészülés!

Felkészülésem idején a fitnesz gyakorlatomat minden nap elpróbálom, heti háromszor a fitness edzés mellett konditermi edzést is végzek. Ehhez jön még a versenydiéta, melyet az első megmérettetésem előtt pár hónappal kezdek el.

Ilyenkor hogy néz ki egy napi étrended?

Off-szezonban mérsékelten kell az étkezésemre figyelnem, versenyszezonban azonban szigorú versenydiéta következik. Ugyanazokat az ételeket eszem, mint a sportolók általában, esetleg kicsit magasabb fehérje- és csökkentett szénhidrátbevitellel. Étrendemben megtalálható például a csirkemell, rizs, hal, zabpehely, tojás, valamint a túró és természetesen a saláta, mellyel szponzorom, az Eisberg támogat.

Melyik trófeádra, versenyedre vagy a legbüszkébb?

Szerencsére több is van, ami szívemnek kedves! Például a gyerekkategóriában elért IFBB világbajnoki címem, az IFBB junior eb elsőség és a Joe Weider’ Olympia Amateur Europe győzelmem, amelyet már felnőtt kategóriában értem el.

Mit gondolsz, mi tett téged annyiszor a tornák legjobbikává? Mi a benned rejlő plusz?

Erre a kérdésre tényleg nem tudom a választ, mindig próbálom a maximumot nyújtani az edzéseken és a versenyeken is.

Van-e példaképed, és ha igen akkor ki?

Oksana Grishina a példaképem, nagyon tetszenek az ötletes gyakorlatai.

A magánéletben mi az, ami a leginkább kikapcsol?

Bevallom, hogy nagyon szeretek vásárolgatni, ez segít a kikapcsolódásban!

Ha még többet szeretnél tudni Nikiről, kövesd őt a Facebookon, valamint az Instagramon (instagram.com/nikolett__szabo)

Niki eddigi eredményei:

2012.06.02. IFBB CHILDREN EUROPEAN CHAMPIONSHIP FITNESS I. hely
2012.06.09. IFBB WORLD CHILDREN FITNESS CHAMPIONSHIP II. hely
2013.06.16. IFBB WORLD CHILDREN’S FITNESS CHAMPIONSHIPS I. hely
2013.10.05. IFBB CHILDREN EUROPEAN CHAMPIONSHIP FITNESS I. hely
2014.05.18. IFBB EUROPEAN BODYBUILDING & FITNESS CHAMPIONSHIPS JUNIOR FITNESS -163 cm I. hely
2014.06.07. OLYMPIA AMATEUR EUROPE PRAGUE FITNESS -163 cm I. hely
2014.09.28. ARNOLD CLASSIC EUROPE MADRID WOMEN FITNESS – 163 cm II. hely
2014.10.05. WORLD JUNIORS & MASTERS CHAMPIONSHIPS MEXICO JUNIOR FITNESS III.hely