A fitnesz 100 éve 100 másodpercben

Egy nemrég készült rövidfilm kézen fogva végigvezet minket a fitnesz fejlődésén és az épp aktuális trendeken.

Crossfit, hot iron, zumba, bikram jóga, body art, zsírégető, step-aerobic, pump és még sorolhatnám! Manapság egy végtelenül széles és színes palettáról választhatunk, ha kedvünk szottyan egy kis mozgásra. Persze az edzőterem ajtaja is bármikor nyitva áll, és hívogatóan csábít minket egy intenzív súlyzós edzésre, vagy némi izzasztó kardióra. Azonban nem volt ez mindig így. Mi már el sem tudjuk képzelni, de egy évszázada, jóval korlátozottabb lehetőségek között, elődeink (férfiak és nők egyaránt) ugyanúgy törődtek a testükkel, csak éppen nem a legmenőbb légáteresztő fitnesz öltözetben és nem a legújabb okostelefon applikációkkal, hanem a maguk módján!

A Youtube-ra nemrégiben felkerült remek kis videó a fitnesz életforma elmúlt 100 évét foglalja össze nekünk mindössze 100 másodpercben. A kisfilm természetesen a teljesség igénye nélkül készült, ámde rendkívül jól érzékelteti azt a hatalmas változást, amin a testformálás keresztül ment az elmúlt évszázadban.

 

Jöjjön most egy kis rövid történelmi áttekintés!

A kezdet kezdetén, az 1910-es években már nagyon fontos szerepet játszott a test fitten és ruganyosan tartása. A nőket még a bokáig érő szoknya sem tartotta vissza abban, hogy szobabiciklire pattanjanak, vagy mai szemmel murisan festő súlyokkal dolgozzanak.

Leginkább azonban a különféle nyújtó gyakorlatok voltak divatban, amiket ma már csupán a bemelegítés során használunk. Legfőbb céljuk a csípő tájékának fejlesztése, és bizony a székrekedés enyhítése volt, akár hiszitek, akár nem!

Ez a tendencia folytatódott az 1920-as években is, habár ebben az évtizedben a tánc (azon belül is a Charleston)  jóval népszerűbb volt bármilyen más mozgásformánál. A nők leggyakrabban saját nappalijukban hajlongtak, és igyekeztek minél hajlékonyabbak lenni, legtöbbször teljes sminkben, és a mindennapi viseletükben, legyen szó akár egy pergős szoknyáról, vagy egy selyem hálóingről.

A filmcsillagok és a  felsőbb osztályba tartozó nők azonban még tovább merészkedtek. A csak számukra elérhető tornatermekben bevetették az akkori zsírégető gépeket, például a ma is elérhető vibrációs övek és gépek elődeit.

Az első nagyobb változást a módszerek és a külsőségek terén a 30-as évek hozták meg. A ruhák testhez állóbbak, a sminkek visszafogottabbak lettek, a nők hosszú hajukat lófarokba kötötték.

A nagy úttörés a nők és a sport kapcsolatában egy bizonyos Mary Bagot Stack -nek volt köszönhető, aki 1930-ban megalapította az Egészség és Szépség Női Ligáját és ezáltal egy komplett mozgalmat indított el. Fontos hitvallásának tartotta, hogy a nők megtalálják önmagukat a sportban és új energiákat mozgósítsanak magukban. Kezdeményezésének számos követője akadt, hét évvel megalapítása után a Liga már 166 ezer taggal büszkélkedhetett.

Ha belegondolunk ez az elv újra visszatérőben van, hiszen a fitnesz és a mozgás ma már nem kizárólag a fogyásról szól, sokkal inkább egy belső harmónia, egy úgynevezett „well-beingről”, testi és szellemi egyensúly megteremtéséről.

A Stack által alapított Liga népszerűsége az 1940-es években is töretlen volt, akkoriban a nők leginkább azért tornáztak, hogy minél jobban nézzenek ki. Ekkoriban, a II. Világháború kezdete előtt, volt is rá bőven idejük, mivel a munkahelyek nagy részét férfiak töltötték be.

Ami az edzést illeti, a nők sem az izzadtságból, sem a kidolgozott izmokból nem kértek, így hát leginkább saját otthonukban, babydollban, vagy fehérneműben tornáztak. Ekkor készült az első, a mai felülés ősét megörökítő felvétel is. A nagyobb mellek iránti vágyból fakadó őrület is ekkor terjedt el a nők körében, hiszen az ideális testet a lágy, nőies idomok jellemezték. Ennek érdekében a nők gyakran végeztek erőteljes karkörzéseket egyik majd mindkét karjukkal, ami nevetségesen egyszerűnek tűnik, amíg meg nem próbáljuk huzamosabb ideig végezni...magassarkúban!

Mai mércével elmondhatjuk, hogy a régi idők mozgásformái eléggé gyerekcipőben jártak. Az 1950-es években aztán nagyon sok új eszköz jelent meg a piacon, és a testmozgás egyben szórakozást is jelentett! Ekkor robban be a köztudatba a hulahopp karika, ami akkora őrületet váltott ki, hogy kevesebb, mint négy hónap alatt 25 milliót adtak el belőle! A hula hopp láz felnőtteket és gyerekeket egyaránt beszippantott, bár amíg a kisebbek inkább a játékot látták benne, a felnőttek hamar rájöttek, hogy kalóriát is jócskán lehet vele égetni.

A női fitnesz terén vitathatatlanul az 1960-as évek hozták meg a forradalmi áttörést, hiszen ekkor nyitották meg kapuikat az első női fitnesz szalonok, amik az izzasztó edzések helyett inkább a fogyásról szóltak. A hölgyek mindenféle bizarrul festő gépeken ültek vagy álltak, amiket elvileg zsírégetés céljából terveztek. A legmenőbb ilyen eszköz, a hordozható Trim Twist volt, amivel nagyszerűen lehetett zsírt égetni (legalábbis ekkor ezt hitték) és még csak át sem kellett öltözni hozzá.

A következő évtized aztán újabb forradalmi változást hozott a nők és a sport kapcsolatában. A passzív módszerektől nem vártak többé csodákat, helyébe az új őrület, a „Jazzercise”, egy táncos mozgásforma lépett, amit az egykori Broadway csillag, Judi Sheppard Missett hozott divatba. Az új őrület leginkább a régi típusú aerobic és a tánc ötvözete volt, és hamar hihetetlen népszerűségre tett szert.

Az energikus zenére végzett vidám óra bemelegítéssel kezdődött, majd következett az aerobic és egy kis izomfejlesztés, végül pedig a nyújtás. A mai alakformáló órák ősének is tekinthető edzéstípus olyan közkedveltté vált, hogy még ma is űzik a világ 32 országában.

Az 1980-as évek egyértelműen az aerobic térhódításáról szól. A neonszínű, testhez simuló, feltűnő öltözetben történő ikonikus mozgásformát az akkori celebek is űzni, sőt tanítani kezdték, és az edzés némileg státusszimbólummá is vált.

Ekkor jelentek meg az első fitnesz videókazetták is, amelyek elterjedésében Jane Fondának is nagy szerepe volt, aki így közvetlenül a mozogni vágyók otthonába csempészte az aerobicot.

Fonda szerepét a 90-es években Cindy Crawford vette át. Ám Buns of Steel névre hallgató videójánál akadt egy még népszerűbb trend: a tae-bo. A harcművészet és a fitnesz kombinálásából született új edzéstípusnak, az amerikai taekwondo mester, Billy Blanks volt az úttörője, akit a kickbox alapú csoportos órák megteremtőjének is tartanak.

A 2000-es és a 2010-es évek mind-mind a tánc alapú mozgásformák népszerűségéről szólnak. Az új évezred környékén a street dance műfaj volt az abszolút uralkodó, ami leginkább a fiatalabb generáció által terjedt el, az iskola udvarán, vagy akár az utcákon. Innen aztán egyenes út vezetett a különböző edzőtermekbe.

2010 tájékán, tehát alig néhány éve, a street dance csillagának leáldozása után, egy új őrület vette kezdetét: a zumba, ami a hip-hop, a salsa, a samba, a mambo, és más egyéb latin táncokból merít, és azokat ötvözi az aerobiccal. A vidám hangulatú óra inkább a legfrissebb slágerekre táncoló önfeledt bulizásra hasonlít, ami nem mellesleg remekül formálja az alakot!

Ma már különféle eszközöket bevető zumba órákat is kipróbálhatunk, sőt vízbe is merészkedhetünk egy aqua zumba kedvéért! Választásunk attól függ, hogy a szórakoztató mozgásformákat, vagy a keményebb izommunkát részesítjük előnyben.

Fitnesz ma és holnap

Tény hogy a sport és a mozgás hosszú utat tett meg az 1910-es évektől napjainkig. Ahogy arról a bevezetőben is szó esett, ma már szinte minden mozgásforma és eszköz elérhető számunkra. Ráadásul ezek az eszközök már mindenki számára elérhetőek és a legnagyobb körültekintéssel készültek. És hogy mi lesz a következő őrület? Ki tudja!