A férfiuralom megtörni látszik! Nők a súlyok között

A nők mostanság fittyet hánynak a régi berögződésekre, és sztereotípiákra, és minden eddiginél intenzívebben végeznek súlyzós edzéseket. Ennek a tendenciának pedig bizony létjogosultsága és jövője is van!

A nők edzőtermekben betöltött szerepe eddig többnyire kimerült abban, hogy flancos fitnessz ruhákban csoportosultak a futópadok, vagy más kardiógépek előtt, zumba órákon riszálták a hátsójukat, vagy bágyadt nyújtásba kezdtek egy hot jóga órán.

A dolgok azonban változnak.

Ahelyett, hogy Victoria's Secret modell méretűre sanyargatnák magukat, a nők manapság új célokat tűztek ki maguk elé. Igazi formás, és gömbölyűen izmos alakra vágynak és ez Jaclyn Sklaver UFC edző szerint még nem minden: „Általánosságban véve elmondható, hogy ha egy nő szellemileg erős és független, akkor a saját testével kapcsolatban is független döntéseket hoz, és az edzést tekintve is simán egy szintre tud emelkedni egy férfival.”

Ennek a szintnek az elérése pedig abban nyilvánul meg, hogy felveszik a versenyt férfi edzőtársaikkal, vagy, hogy a saját maguk által támasztott elvárásoknak próbálnak megfelelni, nem kis erőfeszítéseket véghezvíve. A CrossFit egy remek példa erre. A nők képesek helyesen kivitelezni az egyik legnehezebb gyakorlatot, az Olimpiai súlyemelést, amit régebben csak a testépítők és az élsportolók körében volt elterjedt.- teszi hozzá Jaclyn.

Az utóbbi időben a fitnesz elsődleges céljává az erőképesség növelése vált, és már nem feltétlen a „fogyni mindenáron” elvről, vagy a szépségideálnak való megfelelésről szól. - egészíti ki az eddigieket Jaclyn. Ezzel szembe mennek azon régi berögződésekkel, melyek szerint egy nő legyen tónusos, de ne legyenek kidolgozott izmai.

Az egyik leginkább motiváló példa erre, a 2014-ben rendezett CrossFit bajnokság győztese, Camille LeBlanc-Bazinet, aki szerint a nők egyszerre lehetnek erősek és gyönyörűek.

 

„Általánosságban véve elmondható, hogy ha egy nő szellemileg erős és független, akkor a saját testével kapcsolatban is független döntéseket hoz, és az edzést tekintve is simán egy szintre tud emelkedni egy férfival.”

Éppen ezért a fitnesz versenyek kategóriái is alkalmazkodtak a változó tendenciákhoz és a növekvő érdeklődéshez, így a nőknek több lehetőségük van kipróbálni magukat ezen a területen. A Gold's Gym például egy kifejezetten hölgyek számára kialakított súlyzós gépparkot hozott létre, mivel a termet látogatók 48%-át a gyengébbik nem tagjai teszik ki.

közösségi média térhódításával a fitnesz versenyek is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, mondja Jacklyn Sklaver. A nők szeretettel posztolnak különböző versenyekről, hoznak létre maguknak oldalakat, hiszen ezzel is részesei egy közösségnek. Sklaver azt is megfigyelte, hogy a női versenyzők előszeretettel váltanak bikini kategóriáról a figure kategóriára, amint észrevették testükön a változást.

„A lényeg, hogy amint elkezdesz nőként komoly súlyokkal dolgozni, erősebb és nagyobb akarsz majd lenni, annak ellenére hogy a társadalom régebben úgy tartotta, hogy egy nő bizony ne legyen izmos. Persze, amint elkezdesz erősíteni, és elkapod a fonalat, már nem fog érdekelni, hogy mások mit gondolnak.” - véli Sklaver.

Egyes fitnesz termek még könnyített órákat is kínálnak kifejezetten nők számára. Ilyen például az olimpiai emelést kihagyó CrossFit óra. Az izmod így is fejlődik, dolgozhatsz kettlebellel, vagy végezhetsz saját testsúlyos gyakorlatokat TRX-en, a lényeg, hogy ezek az órák kicsivel könnyebb elemekből épülnek fel, így nem lesz olyan érzésed, hogy valami nehéz és lehetetlennek tűnő gyakorlat végrehajtására kényszerítenek, amiről ráadásul fogalmad sincs. Ez legalább olyan elrettentő lehet, mint amikor egy férfi először lép be egy jógastúdióba.”

A félelem pedig, hogy te vagy az egyedlen aki egy számára eddig ismeretlen területre tévedt, olyan riasztó lehet, hogy lehet kihagyod a csoportos órát, vagy inkább elkerülöd az egész termet. A nők pedig sokszor nem mernek segítséget kérni egy-egy erősítő gép használatával kapcsolatban, inkább felpattannak a futópadra. A legtöbb nő, akivel Sklaver dolgozik, a dance-kardió órák világából csöppent bele az erősítésbe, és eleinte bizony fogalmuk nincs mit kell csinálniuk, ha nem instruálják őket lépésről lépésre. A lényeg azonban, hogy hajlandóak tanulni, és ez épp elég, hiszen a tudással együtt jár a fejlődés is.

A nők (na jó, a legtöbb nő)  tudják,  néhány hét edzés és öt kilós súlyok semmiképp sem fogják őket valamilyen izompacsirtává változtatni egyik napról a másikra. Tisztában vannak vele, hogy a súlyzós edzés segíti a zsírégetést, és olyan alakot eredményez, amit kardiózzásal sosem tudnának elérni, még akkor is, ha nem céljuk a maximális izomtömeg elérése.

Így hát a női fitnesz szépen elkezdte utolérni a férfiak számára kifejlesztett módszereket. Ez egy életstílus, egy kikapcsolódás, és egy lehetőség a nők számára, hogy megismerjenek olyan nőket, akikkel megegyezik az érdeklődési körük. Elmondható hogy a hölgyek a közösségi élményért is lejárnak edzeni.

„A nők nem feltétlen edzenek együtt, ez inkább a férfiakra jellemző” - meséli Sklaver. „Csak összefutnak, de nem fogják egymás kezét. Lehet, hogy edzéstippeket adnak egymásnak, de ez számukra inkább egy társasági élmény.”

Ennek ellenére a legtöbb súlyzós gépparkban még mindig a férfiak jelenléte dominál.

„Még mindig sokszor én vagyok az egyedüli nő, aki erősít.”- mondja Sklaver. „Pedig annyira jó más nőket is látni, akik keményen edzenek, nagyon inspiráló és motiváló számomra. Ha látok egy nőt,  aki épp keményen edz, akkor én is beleadok mindent!”

A versenyszellem felélesztése, a speciális csoportos órák közösségi élménye, valamint a közösségi oldalak ösztönző ereje talán elég lehet a nők számára, hogy még népszerűbbé váljon körükben az erősítés. Szerinted mi kell hozzá?