3 intő jel, hogy tömegnövelő edzésterved nem elég hatékony

Mielőtt igazán belelendülnél a tömegelésbe, nézd át, hogy edzéstervedre jellemzők-e az alábbi bakik. Ha igen, még nem késő váltani!

Ha beírod a keresőbe a következő ígéretes hangzó szavakat, hogy „gyors tömegnövelés”, vagy „így építs nagyobb izmokat” könnyedén számtalan ingyenesen letölthető edzéstervre lelhetsz.

Persze akadnak köztük olyanok, amik valóban hasznos gyakorlatokkal segítik fejlődésed, de könnyen belefuthatsz olyanokba is, amik totálisan félrevezetnek, és nem hozzák a kívánt eredményt. Mindenkinek fontos tisztában lennie azzal, hogy mik egy hatékony tömegnövelő program legfőbb ismérvei. Ha az edzéstervben a következő félrevezető tippekkel találkozol, inkább felejtsd is el azonnal, és keress egy olyat, amivel tényleg látványos lesz a növekedésed.

Nem elég intenzív a program

Ez egészen pontosan az egyes gyakorlatokból végrehajtandó sorozatok számáról szól, mielőtt tovább haladnál egy következő gyakorlatra. Amennyiben a növekedés a célod, úgy bizony minimalizálni kell a sorozatok közötti pihenőidőt, és a minél magasabb sorozatszám elérésére kell törekedned, hogy kellőképp kifáraszd az izmaid. 8-10 ismétlésből álló sorozatból 3-4 biztos nem lesz elég a kitűzött cél eléréséhez.

Természetesen izmaid egy gyakorlaton belüli legyilkolása sem célravezető. Jobb, ha óvatosan edzel, és a helyes kivitelezésre törekszel, inkább végezz több sorozatot, beiktatva időszakos pihenőket.

Az egyre növekvő mennyiség végül sokkal több és hatékonyabb munkát eredményez. Ez az oka annak, hogy az úgynevezett 8x8 ismétléses edzésmódszer, és a GVT (German Volume Training) olyan eredményesek.

Az edzésterv túl sok különféle gyakorlatból áll

Izomtömeg növekedésed biztos nem tudod ideális szintre emelni, ha mindig teljes testet megdolgoztató edzéseket végzel. Ha valóban izmos testet akarsz magadnak faragni, akkor úgy kell edzened, akár a testépítők. Hiába létezik számtalan teljes testre kifejlesztett erősítő és tömegnövelő edzésmódszer, ha igazán nagy akarsz lenni, semmi nem ér fel az izolációs gyakorlatok hatékonyságával.

Az egy edzés alkalmával megdolgoztatott izomcsoportokon persze lehet picit variálni (valaki a hátat és a bicepszet szereti egyszerre edzeni, míg más a hátra és a törzs izmaira esküszik) a profi edzők tudják, ahhoz hogy ne kelljen csökkenteni az emelések mennyiségén, muszáj szétválasztani a különféle izomcsoportok megdolgoztatását, annak érdekében, hogy fejlesszék az izmok keresztmetszetét.

Túl nagy súlyokkal dolgozol

Bár sok hasonlóság van az erőnléti és a tömegnövelő edzésmódszerek között, azért számos releváns különbséget is fel tudunk sorakoztatni. A nagy súlyokkal való edzés egyenesen gátolhatja az izomsejtek növekedését, (vagy a terjedelmes izomtömeg elérését) amit a növekedni vágyók szeretnének elérni. A nehéz emelésektől persze izmosodunk, de mint azt az előbbiekben is említettük, nem véletlen a 8x8 ismétléses, vagy a GVT módszer sikere, mivel esetükben az erőfeszítés mértékének és a testben jelentkező izomfájdalom és fáradtság intenzitásának köszönhetően. A pihenőidő itt oly rövid, és az izmok annyira elfáradnak, hogy a végén már a könnyű súlyokat is nehéznek érezzük.

Az olyan módszerek mint a létra, a vetkőző sorozatok, és a tempo edzés remek módjai annak, hogy túl nehéz súlyok nélkül fárasszuk ki izmainkat. A nagy súlyok használata sokszor a központi idegrendszerre is rossz hatással van, ami semmiképp sem jó hír azoknak, akik bármekkora növekedést szeretnének elérni.

Próbálj meg kialakítani egy egészséges egyensúlyt edzéstervedben, például egyik héten dolgozz nehezebb súlyokkal, míg a másik héten inkább a sorozatok és szettek számának növelésére koncentrálj.