6 gyakorlat egykezes súlyzóval a maximális izomnövekedésért!

Nincs időd? Nincs pénzed? Ezeket a gyakorlatokat rendszeres rutinodba építve így is hamarosan páratlan fejlődést és erősödést tapasztalhatsz!

 

A legtöbben egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy egy órát, vagy akár annál is többet töltsenek a teremben egyhuzamban. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a legalkalmasabb gyakorlatokból szemezgessünk programunkba. Az alábbi, teljes testet igénybe vevő gyakorlatok idő- vagy éppen pénzszűkében is pofátlanul nagy hatékonysággal dolgozhatsz a testeden. Mindegyik mozdulat jellemzője az időmegszorítás és a változatosság. Nem lesz másra szükséged,  mint egy pár egykezes súlyzóra, némi mozgástérre, és kitartásra, hogy végigküzdhesd magad ezeken a gyilkos gyakorlatokon!

bulgarian-split-squat.jpg

BOLGÁR GUGGOLÁS CSÍPŐTOLÁSSAL

Hogyan végezd?

Keríts egy padot, dobozt vagy bármi mást, amire hátul lévő lábad kényelmesen ráteheted. Tedd fel az egyik lábad, majd mindkét kezedbe egykezes súlyzót fogva ereszkedj le bolgár guggolásba. Hátul lévő lábad lassan ereszd le, és térdeddel óvatosan érintsd meg a talajt, miközben mellkasod mindvégig egyenesen tartod. Emelkedj vissza, majd szintén egyenes törzzsel told hátra a csípőd.

Mire jó?

A far-, comb- törzs- és csípőizmok mellett a vádlit is erősíti, és a tartást is javítja. Ez az egyik leghatékonyabb farizomgyakorlat. Ha már eleged van a kitörésekből, ezt ki kell próbálnod!

reverse-dumbbell-lunge.jpg

BOLGÁR GUGGOLÁS OLDALEMELÉSSEL

Hogyan végezd?

Mindkét kezedbe egykezes súlyzót fogva, karod oldalra nyújtva ereszkedj bolgár guggolásba (mint az előző leírásban). Hátul lévő lábad lassan ereszd le, és térdeddel óvatosan érintsd meg a talajt, miközben mellkasod mindvégig egyenesen tartod. Ezzel egy időben a karod is ereszd vissza magad mellé. Határozott mozdulattal emelkedj vissza, és karod ismét nyújts oldalra. Ereszkedj le megint, és végezz ismétléseket.

Mire jó?

Ez a gyakorlat a far-, comb-, váll- és törzsizmaidat edzi. Az teszi különösen hatékonnyá, hogy lehetetlen „elcsalni”, hiszen ha nem feszíted meg a törzsed, képtelen leszel felemelni a súlyzókat. Légy fegyelmezett, és mindvégig feszítsd meg has- és törzsizmaidat!

decline-pushup.jpg

„MANMAKER”-VARIÁCIÓ

Hogyan végezd?

Állásból indíts, mindkét kezedben egykezes súlyzót tartva. Huppanj le plankba, és a súlyzókkal a kezedben végezz egy kiadós fekvőtámaszt, melynek felső pozíciójában két karoddal felváltva végezz renegátevezést, anélkül, hogy elforgatnád a csípőd. Két lábaddal ugorj előre, szinte a két súlyzó közé, majd ugorj fel állásba. Állásból végezz bicepszhajlítást, majd vállból nyomd a súlyzókat a fejed fölé, majd óvatosan ereszd őket vissza magad mellé. Végül mindkét lábaddal végezz 1-1 kitörést előre, majd kezdd újra a fekvőtámasztól.

Mire jó?

Ez igazi T.U.T.- technika (Time Under Tension), amellyel egyetlen mozgássorral szó szerint  minden egyes izomrostot megdolgoztatsz.

dumbbell-lunge.jpg

KITÖRÉS FEJ FÖLÉ NYOMÁSSAL

Hogyan végezd?

Két kezedbe két egykezes súlyzót fogva végezz kitörést (a lábujjaid előre nézzenek). Az alsó pozícióban maradj lent egy pillanatig, és minkét karod emeld fel a fejed mellé, majd vissza (még mindig az alsó pozícióban maradva).  Lépj előre, és emelkedj fel a kitörésből, majd a másik oldalra is ismételd meg a gyakorlatot.

Mire jó?

Leginkább a farizom középső részét, azaz a gluteus mediust, a váll-, has-, és lágyéktáji izmokat erősíti, valamint növeli a csípő és a boka mobilitását. Kiváló rugalmasságnövelő, és megoldást jelenthez bizonyos csípőproblémákra is. Ha nincs is ilyen panaszod, de heti 2-3 alkalommal végzed őket, hamarosan erősebb és rugalmasabb csípőre tehetsz szert.

New-Years-kettlebell-pushup-promo.jpg

VALSLIDE MÁSZÁS SÚLYTERHELÉSSEL

Hogyan végezd?

Ha nincs valslide-od, keríts két törölközőt, zoknigombócot, vagy más ruhaanyagot, ami jól csúszik a padlón, és helyezd őket a két lábad alá. Vűlassz két viszonylag nehéz súlyzót vagy kettlebellt. Törzsed „tetőtől talpig” egyenesen tartva kezdj előre mászni úgy, hogy csak az egyébként nyújtott karoddal húzod magad előre, és a lábad csak csúszik. Megfeszített hasizmokkal tégy meg 18-20 métert.

Mire jó?

Ne aggódj: törzsed és vállizmaid azonnal meg fogják érezni. Már maga a pozíció megtartása és a sima mászás is elég kemény feladat, súlyterheléssel pedig valóságos kíméletlen felsőtest-gyilkos!

gladiator_press.jpg

GLADIÁTORNYOMÁS

Hogyan végezd?

Feküdj a földre, egyik kezeddel egy súlyzót a plafon felé fogva (török felállás alappozíciója). Másik könyököd magad alá csúsztatva, majd kinyújtva támaszkodj fel a karodra, mintha fel akarnál tápászkodni. A súlyzós kezed mindvégig az ég felé tartva (tekinteted a súlyzóra szegezve), a súlyzó oldalán lévő lábad magad alá húzva, először féltérdre emelkedve told fel magad a földről, majd két lábad egymás mellé nyújtva emelkedj oldalsó plank-pozícióba. Felül lévő lűbad kinyújtva emeld meg, majd helyezd vissza, és ereszkedj vissza a földre a kezdeti pozícióba.

Mire jó?

Páratlan vállstabilizáló, törzserősítő és mobilizáló, mely az oldalsó hasizmokat célozza, és teljes testkontrollt követel!

Olvass tovább! Így építsd be a gladiátornyomást az edzésedbe!

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary