Kreatin, a csodaszer

Minden, amit tudod kell a világ legkeresettebb táplálék kiegészítőjéről.

A kreatin az egyik, ha nem a legnépszerűbb tömegnöveléshez alkalmazott táplálék kiegészítő a világon. Egy kutatás során 20 különböző sportágban végzett felmérés eredménye  azt mutatta, hogy az amerikai NCAA (National Collegiate Athletic Association) sportolóinak több, mint 40%-a él vele. Az erősportoknál ez az arány ennél is nagyobb: az erő- és súlyemelők, bokszolók és atléták mintegy 75%-a használja a kiegészítőt. 2000-ben pedig az edzőtermek és egészségklubok tagjai körében végeztek felmérést, amely a használók arányát 60%-ra tette.

De miben rejlik a töretlen népszerűség titka? Egyszerűen az, hogy mindig bevált. Szó szerint százával jelentek (és jelennek) meg tanulmányok a kreatin izomerőre és -méretre, teljesítményre, valamint általános egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Ha nincs türelmed a számokhoz, az első pár bekezdést nyugodtan görgesd át: a grafikonok is magukért beszélnek.

EGY KIS BIOKÉMIA

A kreatin a húsban és a halban nagy mennyiségben előforduló fehérjeszerű összetevő. Kicsit tudományosabban: egy nagy nitrogéntartalmú szerves sav, amelyet az emberi szervezetben a máj 3 aminosavból, argininből, glicinből, és metioninból szintetizál. Mivel magában az izomszövetben nem képződik kreatin, az izmoknak a véráramból kell felvenniük. Miután eljutott az izom sejtjeihez, a kreatinhoz magas energiaszintű foszfát kapcsolódik, és ún. foszfokreatin (PCr), más néven kreatin-foszfát keletkezik. Ez a nagy energiájú molekula a kreatin áldásos élettani hatásainak egyik kulcsa. A kreatin nagy energiájú foszfátjából ATP (adenozin-trifoszfát) jön létre, amely az izomösszehúzódáshoz hirtelen szükséges  energiát biztosítja például súlyemelésnél. A plusz kreatinbevitel 20%-kal növeli a foszfokreatin mennyiségét az izomban (lásd az alábbi grafikont). Több foszfokreatin pedig több gyorsan képződő ATP-t jelent gyakorlat közben, azaz az izom erősebb, gyorsabb, és nagyobb lesz.

A foszfokreatin (PCr) szintje az izomban kreatin kiegészítés előtt és után

figure3.jpg

IZOMERŐ - HIHETETLEN SZÁMOK

Számtalan kutatás azt is kimutatta, hogy a kreatint használó alanyok ereje az egyismétléses maximum tekintetében is nőtt. 1997-ben belga tudósok arra az eredményre jutottak, hogy azok az alanyok, akik egy tízhetes súlyemelő edzésprogram alatt kreatint szedtek, guggoláskor 25%-kal nagyobb egyismétléses maximumot állítottak fel, mint azok, akik csak placebót kaptak. 1998-ban pedig a Nebraskai Egyetem kutatói futballistákat vizsgáltak: azok a játékosok, akikkel a nyolchetes súlyemelő edzésprogram alatt kreatint szedettek, fekvenyomásból 6%-kal nagyobb maximumot produkáltak, a placebósok azonban semmiféle erőnövekedést nem tapasztaltak. Egy másik amerikai kutatás 16 kísérlet eredményét összegezve megállapította, hogy az egyismétléses maximum átlagosan 10%-kal nőtt a placebót szedőkkel szemben.

Az egyismétléses maximum mellett a kreatin az ismétlések számát is növeli. A gyakorló súlyemelőket vizsgáló ausztrál kutatók eredménye még megdöbbentőbb: a versenyre készüléskor kreatint szedő súlyemelőknél az ismétlések száma 85%-kal (!), az egyismétléses maximum 40%-kal nőtt az ismét semmilyen fejlődést nem mutató placebósokkal szemben. És még egy összesítés: az említett 16 kísérlet eredményét nézve átlag 15%-os növekedés állapítható meg az ismétlések számában is.

Az izomerő és az ismétlések számának százalékos növekedése (kreatin vs. placebo)

figure2.jpg

IZOMNÖVEKEDÉS - MÉG TÖBB meggyőző adat

Ha még nem golyózik a szemed a sok számtól, akkor elmondjuk, hogy ugyanígy számtalan kutatás bizonyítja a kreatin izomnövekedésre gyakorolt jelentős hatását. Az ausztrálok kevesebb mint négy hét alatt az alanyoknál 3-5 kg zsírmentes tiszta testtömeg növekedést tapasztaltak, míg a placebósok semennyit. Amerikai kutatók gyakorló súlyemelőknél hat hét alatt szintén több mint 2 kiló növekedést tapasztaltak. Mivel nem valószínű, hogy a csontok és szervek tömege nőtt volna, a tömegnövekedés feltehetően izomnövekedés eredménye.

Átlagos izomtömeg-növekedés (fontban), a fenti kísérletek tükrében

figure1.jpg

TELJESÍTMÉNYNÖVELÉS

A legtöbb kutatás szerint a kreatin kiegészítőként való használata a hirtelen kifejtett izomerőre gyakorolt pozitív hatása miatt a sportteljesítményt is növeli. A kísérletek során kezdőket és profikat egyaránt vizsgáltak, és a következő sportoknál tapasztaltak teljesítményjavulást: rövidtávú biciklizés és futás, ugrások, úszás, foci, kajakozás, evezés, és természetesen a súlyemelés. A legszembetűnőbb változásokat a nagy ismétlésszámú, rövid ideig tartó, nagy energiakifejtést kívánó tevékenységeknél tapasztalták. Egy sprintet követő rövid (20–60 másodperces) szünet után a teljesítmény a második körben 5-20%-kal nőtt a placebós csoporttal szemben. Tehát az olyan sportoknál, mint például a futball (amerikai), ahol az intenzív küzdelem néhány másodpercig tart csak egyhuzamban, a kreatin ideális teljesítménynövelő. 

 

Creatine.jpg

 

HOGYAN HAT A KREATIN?

Ha a kreatin hatásmechanizmusairól van szó, a kutatók nem ismernek határt. Íme néhány elmélet.

Említettük, hogy az izomerő és -tömeg, valamint a teljestmény növekedése lényegében a gyorsan megemelkedett foszfokreatin szintnek köszönhető, amely lehetővé teszi a gyors regenerálódást kívánó, rövid ideig hirtelen nagy energiát kívánó feladatok, mint a sprint vagy a súlyemelés hatékonyabb elvégzését. Azaz több ismétlésre leszel képes, ami izomnövekedést eredményez.

A kreatin emellett az izom sejtjeinek térfogatát is növeli, mert hatására azok vízzel telítődnek. Mivel alapvetően fehérjeféle, a vérből és a sejtközi folyadékból ozmózissal vizet von a sejtekbe, ami gyors tömegnövekedést eredményez. Mivel a térfogat növekedésével a sejtmembrán is kinyúlik, a folyamat tartósnak mondható, hiszen a tér kitöltéséhez a sejteknek növekedniük kell, ehhez pedig még több fehérje beépülése szükséges.

Egy harmadik hatásmechanizmus szerint a kreatin növeli az izomrostokban az izomépítését felelős ún. szatellita sejtek számát. Ezek tulajdonképpen izom őssejtek: minél több termelődik belőlük a rostban, az izom annál nagyobb, következésképpen erősebb lesz. Egy 2006-os dán kutatás során a nyolchetes edzésprogram alatt kreatint szedők esetében ezen sejtek növekedése kétszer akkora volt, mint a placebót szedők körében.

Egy negyedik mechanizmus az inzulinszerű növekedési faktorral (IGF-I) van összefüggésben, amelynek a sejtekben végbemenő izomnövesztő és -erősítő folyamatok beindításánál van szerepe. Mások pedig éppenséggel az izomnövekedés korlátozásáért felelős fehérje, a miosztatin szintjének csökkenését mutatták ki a kreatin fogyasztásával párhuzamosan.

A KREATIN EGYÉB ÉLETTANI HATÁSAI

Az izmokra és teljesítményre gyakorolt hatásai mellett a kreatin a foszfokreatinnak köszönhetően az agy és a központi idegrendszer energiaellátásában is fontos szerepet játszik. Egyes kutatások szerint javítja a memóriát és a kognitív funkciókat, és talán a Parkinson- és Huntington-kór, vagy akár a depresszió kezelésében, valamint az agysérülések megelőzésében is hasznát vehetik.

Ezen felül jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében. Enyhíti a pangásos szívelégtelenség tüneteit, és csökkentheti a koleszterinszintet. Egy 1996-os kísérletben a nyolchetes kreatin-kúrában részt vevő nők és férfiak 5%-os csökkenést tapasztaltak az összesített koleszterin, és több mint 20%-ot a káros LDL koleszterin szintjében. Egy másik kísérletben egy 28 napos kúra egészséges fiatal férfiaknál 10%-os koleszterinszint-csökkenést eredményezett. A Virginiai Egyetem kutatói a kreatint a szívelégtelenségért felelős homocisztein aminosav csökkenésével is összefüggésbe hozták.

És csak néhányat említettünk a kreatin egészségügyi hatásai közül. A tudomány nem áll meg: legutóbb német tudósok egy csoportja szerint a kreatin a nap káros hatásai és az oxidatív stressz ellen is védelmet nyújthat, sőt, szintén németek egereken végzett kísérleti olyan eredményei is napvilágot láttak, melyek szerint az állatok élettartama 10%-kal nőtt!

TÉVHITEK

Bár tudományos alátámasztást nyert, hogy a kreatint a legtöbben kockázat nélkül fogyaszthatják, a mellékhatásokkal kapcsolatban még mindig keringenek mítoszok. Az egyik ilyen, hogy a kreatin izomgörcsöt okoz, amit a kutatások cáfolnak. 2003-ban az Arkansas-i Egyetemen NCAA futballistákkal három éven át szedették, izomgörcsök és sérülések nélkül. A texasi Baylor Egyetemen végzett hasonló kísérletben pedig a futballisták egyenesen kevesebb görcsre és sérülésre panaszkodtak.

Egy másik tévhit szerint a kreatin rontja a máj- és vesefunkciókat. Ezt már a ’90-es években kezdték megcáfolni. A tennessee-i Memphisi Egyetemen két, a missouri Truman Egyetemen hat éven keresztül szedettek kreatint a futballistákkal, és egyáltalán nem tapasztaltak ilyen károsodást.

Creatine-2.jpg

MILYEN FORMÁBAN KAPHATÓ?

Manapság olyan sok kreatint tartalmazó terméket dobnak a piacra, hogy az összeset nem is lehetne felsorolni. Egyik leggyakoribb formája a kreatin monohidrát. A kísérletek többségét ezzel a vegyülettel végezték. A kreatin monohidrát kedvező árú, mégis hatékony kiegészítő. Érdemes az apróra mikronizált formát választani, mert gyorsabban oldódik, könnyebben felszívódik, kevésbé terheli a gyomrot, és nem okoz puffadást.

Ajánlott termékek:

Olimp Creatine 1250 Mega Caps (120 db kapszula): A világ egyik legerősebb kreatin kapszulája, mely kapszulánként brutál adag (1250 mg) szabadalmaztatott technikával mikronizált tiszta kreatin monohidrátot tartalmaz. A kapszulás kivitelnek köszönhetően nem kell kevergetni, és kevesebb emésztési problémát okoz. Javasolt használat: testsúlytól függően napi 4-8 kapszula egyenlően elosztva.

Nutrend Creatine Monohydrate 500 g: Könnyen oldódó kreatinpor, bizonyítottan szennyeződésmentes forrásokból, natúr ízben. Javasolt használat: Oszd el testsúlyodat hárommal, és a kapott számnak megfelelő grammnyi kreatint szedj naponta a töltés ideje alatt (1. hét). Ezután elegendő ennek a fele is. Alkalmazd éhgyomorra valamilyen egyszerű cukorral (dextróz) és 3,5 dl folyadékkal minden 5 g kreatinhoz. Egyszerre maximum 10 grammot szedj be. Kúraszerűen 6-8 hétig alkalmazandó, utána 4 hétig pihenőt érdemes tartani a kreatin szedésében.

A KREATIN SZEDÉSE

A javasolt mennyiséget mindig az adott termék csomagolásán találod. Általánosságban elmondható, hogy 5-7 héten át napi 4-6 alkalommal 5 g kreatin az izmok kreatinszintjét egy hét alatt 40%-kal növelik. Ha csak napi 5 g-ot szedsz be, akkor 30 nap alatt éred el ugyanezt a változást. Emiatt javasolt a töltő fázis azoknak, akik még előtte nem szedtek kreatint. A töltő fázis az újoncok számára is meghozza a gyors változást. A maximális hatás érdekében a kreatint érdemes az edzéshez közeli időpontban (30 perccel előtte vagy utána) a szervezetbe vinni.

A kreatint érdemes gyorsan emészthető szénhidrátokkal (pl. sportitalok) és fehérjékkel (pl.tejsavó fehérje) együtt fogyasztani, mert ezek növelik a vér inzulinszintjét, amely felelős a kreatin továbbításáért az izmok felé.