Bronzbarna ragyogás… Bármi áron?

Hónapok óta várunk a nap éltető sugaraira - de leginkább arra, hogy végre megmutathassuk a strandon, miért küzdöttünk egész télen. De vigyázat, nálunk már csak a nap erősebb!

Itt a nyár, tavaszra ki is hoztad magadból a legjobb formát, már csak meg kéne villantani a strandon. Előtte szolárium hegyek, aztán pedig a strandon dobod ki a frissen készült formás husit a napozóágyat imitáló grillrácsra… Ha esetleg nem esett volna le egyből a hasonlat, segítünk egy másikkal: sajnos manapság már annyira intenzíven kapod a káros UV sugarakat, hogy neked sem sokkal jobb, mint a szegény macskának a mikróban!

Sokan jót nevetnek, hogy mekkora balfácánok azok a világ másik végén, akiknek rá kell írni a mikróra: Ne szárítsd a macskát a mikrohullámú sütőben! De sajnos ugyanezek képesek a saját testüket szinte ugyanekkora rombolásnak kitenni. Azt, hogy ezt nemtörődömségből, vagy tudatlanságból teszik-e, az örök kérdőjel marad, bár tény, hogy a latin szavakkal teletűzdelt tiltásokat, amik egy talán évtizedek múlva bekövetkező problémákra utalnak, a legtöbben nem tudják hová tenni, így nem is akarják betartani.

A lényeg, hogy persze kellenek a nap éltető sugarai, de néhány fontos dolgot azért vegyél számításba:

Bőrtípus

Egyértelmű, hogy vannak, akik már csak a bőrtónusuk miatt is jobban viselik az UV bombázást. De ne áltassuk magunkat tündérmesékkel, a jelenlegi napsugárzás sajnos erősebb legtöbbünknél. Tipikus példa, hogy a főleg nálunk kissé nyugatabbra lévő tehetősebb országokban meglehetősen gyakori a bőrrák. Az ok itt sok esetben nem a kemikáliákban, vagy a környezetszennyezésben keresendő, ennél sokkal egyszerűbb – van lehetőségük, hogy évente akár több alkalommal is a bőrük számára nagyon idegen napsugaras déli nyaralásra menjenek. Ilyenkor olyan sejtszintű károsodást szenved a bőrük, hogy az már helyrehozhatatlan, pedig amikor ott szénné égtek, maximum pár vicces fotóban posztolták a facebook oldalukra. Nyilván ez is azért történt, mert amikor a helyiek az árnyékba bújtak, ők „bátran” kivetették magukat a napra. Ennél te azért lehetsz okosabb, az izmaid megmutatásának van jobb módja annál, minthogy levedled a bőrödet…

Fokozatosság

A fenti példából is látszik, hogy vannak, akik a folyamatosság miatt jobban képesek voltak alkalmazkodni, bár az elmúlt évtizedekben akkorát változott az UV sugárzás ereje, hogy csodák persze nincsenek: aki délben kimegy a napra, az szénné fog égni. Persze fokozatosan azért lehet növelgetni, hiszen a napon lenni jó, pozitív hatást gyakorol  a testünk több folyamatára, de csak akkor, ha első körben nem omlik össze a rendszer, mert szinte rágyújtottad a házat. Mutasd meg magad inkább többször rövidebb időre a strandon!

Belső védelem

Ne álltasd magad azzal, hogy egy vékony fényvédő krémmel megóvod magad attól az UV bombázástól, amit még a föld alatt is mérni lehet… Inkább adj meg mindent a szervezetednek, hogy képes legyen a lehető leginkább alkalmazkodni! Ha ezt sikerül elérned, akkor a bőröd már önmagában egészségesebb, fiatalabb tud maradni, mivel ugyanazok az anyagok teszik fiatalosan rugalmassá a bőrödet, amik a védelméért felelősek. A nap a korai öregséghez hasonló ráncosodást, szinte beszáradt bőr hatását képes kelteni, ez pedig a sejtszintű oxidáció okozza. Nem véletlen, hogy ennyire hangsúlyozza manapság az összes szakmai fórum az antioxidánsok bevitelének fontosságát.

Ha sikerül megvédeni a bőr sejtjeit a tartós károsodástól, akkor képes lesz folyamatosan megújulni. Ezt a hatást tökéletesen elérhetjük olyan antioxidánsokkal, amik a testünk többi sejtjét is védik: C, és E vitamin, nyomelemekből pedig a szelén, a cink és a mangán. Ezek egyben a bőr szöveteit, rugalmasságát is erősítik, tehát általánosságban is jót tesznek. Általánosan elismert a béta-karotin, ami a barnulási képességünket (tehát a nap elleni első védvonalunkat) is támogatja. Ősrégi sejtvédő még a zöld tea, aminek a kivonata nem csupán energizál, de testünk legapróbb elemeit is védi a káros, „öregítő” hatásoktól, az újabban felismert hyaluronsav pedig gondoskodik arról, hogy az életet adó nedvesség a bőrünkben is képes legyen megmaradni, így megőrizve a rugalmasságát.

Ha nem akarunk vegyészkedni, vannak már erre kiváló készítmények, amik okos kombinációban tartalmaznak már szinte mindent, amivel nagyobb esélyt adhatunk a bőrünknek a nap ellen.  Ezeket egyébként szoláriumlátogatáshoz is célszerű használni, mivel a barnulást nyilván ott is hasonló hatások váltják ki, ennek megfelelően ott is van mitől védeni a bőrünket – ráadásként ezekkel a hatóanyagokkal lényegesen szebb, egyenletesebb barnulás is érhető el!

 

Olimp Beta Solar - a bőr őre!