Táplálkozás: Mit mivel?

A legfrissebb kutatások szerint az étrend megfelelő összeállítása sokkal célravezetőbb a kalóriák számolgatásánál.

Ismered a mondást: az vagy, amit megeszel. A Boston melletti Tufts Egyetem táplálkozáskutatói nemrég arra a következtetésre jutottak, hogy az étrendünkbe vitt apró változtatásokkal érhetjük el a leghatékonyabb hosszú távú hatásokat. Szerintük az okos párosítások többet érnek mindenféle kalóriaszámolgatásnál, ha szálkásításról van szó.

A 16 évig tartó kutatás 120 ezer felnőtt résztvevője alacsony és magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztott, mégis az alacsony zsírtartalmú termékeket fogyasztók híztak meg jobban. Hogy miért? Az alacsony zsírtartalmú termékeket fogyasztók szénhidráttal pótolták a hiányos zsírbevitelt. Következtetés: az egészségesebbnek tűnő ételek olykor kockázatos étrendi szokásokat eredményeznek, amelyek egyértelműen rontják az edzéshez nélkülözhetetlen makrotápanyagok beviteli arányát. 

A bizonyíték

A kutatók bizonyíték gyanánt az egyes ételek vércukoremelő képességét, azaz glikémiás indexét (GI) vizsgálták. A magas glikémiás indexű ételek, mint az egyszerű cukrok, súlygyarapodáshoz vezetnek. A vörös húst fehér keményítővel fogyasztó alanyok magas a magasabb glükóz szint miatt gyorsan meghíztak, míg a vörös húst zöldségekkel párosítók az alacsony glükóz szintnek köszönhetően lefogytak.

Tehát minden a helyes kombináción múlik. Az egyik kutató, Dariush Mozaffarian azt mondta: „Nem elég szem előtt tartanunk a fehérjedús ételek, mint a hal, a csonthéjasok, és a joghurt fogyasztásának fontos szerepét a súlygyarapodás megelőzésében. Ahhoz, hogy a fentiek (akárcsak a szintén egészséges tojás és sajt) kellően kifejthessék hatásukat, valamint a vörös hússal kapcsolatos súlygyarapodási tévhitek eloszlatása érdekében igyekeznünk kell elkerülni a finomított gabonát, a keményítőféléket, és a cukrokat.

Az üzenet tehát a következő: ügyelj a megfelelő ételkombinációkra! Ettől persze még szemmel tarthatod a kalóriabevitelt.