Tippek puffadás ellen

Lehet, hogy épp a kedvenceid közt van a bűnös…
Sajnos az egészséges ételek közt is sok olyan akad, amely puffasztó hatással bír. Az emberek 15-20%-a ráadásul nehezen emészti meg az úgynevezett FODMAP szénhidrátokat. Divatos manapság ezzel a mozaikszóval dobálózni, de tudod-e mit is jelent valójában? „F” mint Fermentábilis, azaz nem az emésztőenzimek által lebontott, hanem baktériumok által erjesztett, „ODM”, azaz Oligo-Di- és Monoszacharidok, azaz rövidláncú szénhidrátok, és „P” mint Poliolok, magyarul cukoralkoholok. És hogy mi velük a probléma? Ezek a szénhidrátok nehezen szívódnak fel, a vékonybélből nem is mindig teljes mértékben; gyors lebontásukat bélbaktériumok végzik, ami gázképződéssel jár, ez okozhatja a puffadást, ráadásul vizet tartanak vissza a belekben, ezért még hasmenést is okozhatnak. Természetesen a probléma nem mindenkit érint, a tűréshatár és a reakciók pedig egyénenként változnak, de ha intoleranciára gyanakszol, érdemes 6-8 hétre búcsút mondanod a FODMAP élelmiszereknek. Egy próbát megér, és az orvosok szerint a legtöbb embernek már 1-2 hét után csökkennek a tünetei.
FODMAP-MENTES DIÉTA
Ezeket kerüld:
- magas laktóztartalmú tejtermékek (tej, fagyi, lágysajt)
- búza, árpa, rozs
- szójatermékek
- egyes diófélék, babfélék, hüvelyesek (kesudió, bab, lencse, pisztácia)
- egyes gyümölcsök (alma, szeder, körte, görögdinnye, csonthéjasok)
- egyes zöldségek (articsóka, brokkoli, kelbimbó, karfoil, gomba)
- magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
- cukoralkoholok, pl. szorbitol, xylitol (nyírfacukor)
Ezeket viszont bátran fogyaszthatod:
- laktózmentes tej, keménysajtok, görög joghurt, natúr kefír
- gluténmentes gabonafélék / tészta / kenyér (rizs, kukorica, zabkása, etc.)
- húsfélék és húshelyettestők (marha, csirke, sertés, hal, tojás, mandulavaj, mogyoróvaj)
- bizonyos gyümölcsök (citrusfélék, sárgadinnye, banán, áfonya, eper)
- bizonyos zöldségek (tök, cukkini, répa, padlizsán, zöldbab)