Gondoltad volna? A sör hasznos lehet az izmaidnak!

A sör jó hatással lehet az izomzatra, de nagy árat fizethetsz érte.

Jó hír minden sörkedvelőnek: ez a hűs nedű akár segíthet is az izomépítésben. Mondjuk ez csak akkor igaz, ha képes vagy egy nap alatt több mint 70 litert meginni belőle.

Egy japán tudósok által nem rég elkészített tanulmány eredményei szerint a sörben található flavonoid, pontosabban a 8-prenylnarigenin (8-PN) lényegesen csökkentette a legyengített laboratóriumi egerek izomsorvadását. A flavonoiddal táplált egereknek minimálisan csökkent az izomzata a kezeletlen egerekéhez képest. A kontrol csoport esetében tíz százalék izomtömeg csökkenést tapasztaltak.

De még ne rohanj el a boltba egy rekesz sörért! Ha a tanulmány által felfedezett előnyöket az emberi testben szeretnénk kihasználni, akkor olyan mennyiségű sört kéne fogyasztanunk (több mint 70 litert), amitől minden bizonnyal alkoholmérgezésben (illetve egyéb mellékhatások) miatt hunynánk el.

Szerencsére a tudósok már keresik a megoldást arra, hogyan lehetne a testépítéshez szükséges napi 8-PN adag bevitelét véghezvinni alkoholmérgezés nélkül. A megfejtés nagy áttörést hozhat az izomvesztésre különösen hajlamos időseknek, az űrhajósok izomsorvadásának megakadályozásában és a paralízisben szenvedők számára is.

A sör magas kalóriatartalma miatt sajnos továbbra sem jó kísérője az edzéseknek, ennek ellenére vannak kedvező élettani hatásai. A fekete sör számos antioxidánst, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezáltal bizonyítottan jó hatással van a szív egészségére.