7 alaptalanul mellőzött testépítő étel

Szigorú étrendet követsz? A következő ételektől akkor sem kell magad távol tartanod, ha valamiért nem örvendenek kitörő népszerűségnek testépítő körökben!

Számos olyan étel létezik, ami rendkívül értékes tápanyagforrásnak számít, vagyis számítana, de valamiért a testépítők és a tudatosan táplálkozók egyaránt ferde szemmel néznek rájuk, és egyenesen elkerüli őket, teljesen alaptalanul! Most bemutatjuk azt a 7 jogtalanul mellőzött ételt, amit nyugodt szívvel beiktathatunk a legtisztább étrendbe is.

Sertéshús

Miközben a csirkét és a halat a nagy többség egyenesen piedesztára emeli, a sertéshús általában tiltólistára kerül, annak ellenére, hogy egy sertés bélszín fehérjetartalma egyenértékű a csirkemellével, számszerűsítve egy adagban körülbelül 22 gramm protein található, így igenis remek alternatíva lehet ha a csirke már a könyöködön jön ki. Arról nem is beszélve, hogy  egy átlagos adag sertés bélszín zsírtartalma mindössze 2,9 grammra rúg, amivel egy hajszálnyival még soványabb húsfajtának is számít, mint az egekig magasztalt csirkemell filé, a maga 3,3 grammjával.

Garnéla

Tapasztalataink alapján úgy tűnik, sokan nem tekintik jelentős fehérjeforrásnak ezeket ez apró, de annál ízletesebb rákocskákat, holott fehérjetartalmuk nem kevesebb, mint 20 gramm proteint tartalmaznak adagonként, zsírtartalmuk pedig szinte egyenlő a nullával. Emellett rendkívül gazdagok a hasznos omega3 zsírsavakban, ezért fogyasztásuk mindenképpen ajánlott!

Gyümölcsök

A gyümölcsök vitathatatlanul a legtermészetesebb vitamin és ásványi anyag forrásnak számítanak, mégis sokan kerülik fogyasztásukat a bennük lévő fruktóz, azaz gyümölcscukor miatt. Való igaz, hogy amennyiben több fruktózt viszünk be, mint amennyit a májunk raktározni képes, az bizony zsírsavakká alakul át, és nem kívánatos feleslegként rakódhat le az érzékeny területeken. Ez pedig minden tudatosan táplálkozó és rendszeresen edző egyén rémálma!

Ennek ellenére ez a baljós feltevés nem minden esetben igazolódik be, hiszen amennyiben a májunk glikogén szintje alacsony, a fruktóz a glükózhoz hasonlóan elraktározódik a májban, sőt, az agyunkban és az izmainkban is, és nem felesleges zsírréteg formájában látjuk majd viszont.

Épp ellenkezőleg, a gyümölcsök egyenesen hasznunkra is válhatnak a zsírvesztésben, mivel kalóriatartalmuk rendkívül alacsony, rostokban viszont roppant gazdagok, ezáltal segítenek a jóllakottság érzésének fenntartásában.

Burgonya

Habár egykor a diétás étrend egyik alapjának számított ma már sok testépítő lemond a krumpliról, elsősorban magas glikémiás indexének köszönhetően. Tény és való, hogy a magas GI-vel rendelkező élelmiszerek jelentősen képesek megemelni a vércukor szintet és ezáltal serkentik az inzulintermelést. Ezért választja a nagy többség a különösen "divatosnak" számító, alacsonyabb glikémiás indexű édesburgonyát, pedig a hagyományos verziója is hasznos tápanyagforrás lehet! Egy adag (150 gramm) héjában főtt burgonya ugyanis kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint egy közepes méretű banán, emellett pedig rendkívül gazdag C- és B6 -vitaminokban egyaránt. Olyan intenzív edzéstípusok előtt, mint például az állóképességi edzés pedig rendkívül hasznos összetett szénhidrátforrásnak bizonyul, és ellát a kellő energiával.

A burgonyát mindenképpen érdemes köretként fogyasztani, valamilyen magas fehérje és rosttartalmú főétel, például csirke és zöldségek mellé. Ebben az esetben ugyanis a fehérje, a zsír és a rostok mind lassítják a glükóz beáramlását a vérkeringésbe. Így ha a hagyományos, és alapvetően magas GI-vel rendelkező burgonyát párosítjuk húsétellel és rostban gazdag zöldségekkel, akkor ugyanolyan lassan szívódik majd fel, mintha az alacsonyabb glikémiás indexű édesburgonya mellett tennénk le a voksunkat.

Tojás

Vess egy pillantást, bármelyik testépítő, vagy az edzéssel komolyabban foglalkozó ismerősöd étrendjére, és látni fogod hogy a tojásfehérje egészen biztosan kiemelt szerepet kap a táplálkozásában. Ez nem is csoda, hiszen a tojásfehérjében semmi zsír nem található, fehérjében viszont annál gazdagabb! Igen ám, de mi a helyzet a sárgájával? Nos a tudatos táplálkozás igazán elhivatott követői inkább elkerülik a fogyasztását, méghozzá azért, mert tartanak annak zsír és koleszterin tartalmától. Így aztán a legtöbb sárgája a mosogatókagylóban, vagy a szemetesben végzi, pedig igazság szerint tápanyagokban sokkal gazdagabb, mint az "agyonsztárolt" fehérje.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a tojás belsejének zsírtartalma telítetlen zsírsavakból származik, ami egyáltalán nem olyan káros, mint hinnéd, hacsak nem követsz épp egy kifejezetten zsírszegény étrendet. Emellett több kutatás is bebizonyította már, hogy a vér koleszterin szintjének emelkedéséért a telített zsírsavak a felelősek.

Tészta

A tészta a legtöbb testépítő számára, valljuk be, már rég feledésbe merült és csak az emlékeinkben él. Persze, hiszen sokan úgy gondolunk rá, mint egy valódi szénhidrátbombára, ami a fehér lisztnek köszönhetően ráadásul egyszerű szénhidrátokból áll, amiket valóban érdemes elkerülnünk. Azonban ma már mindenhol be lehet szerezni durum lisztből készült tésztákat, amik lassan szívódnak fel, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszú ideig eltelítenek. Emellett a tésztának még a fehérjetartalma is magas, így tömegnöveléskor például kifejezetten optimális választás!

Tej

Végezetül elérkeztünk a testépítő étrend/tudatos táplálkozás egyik legellentmondásosabb eleméhez, a tejhez. Bár sokan előszeretettel kortyolgatják fehérje turmixukat néhány deci tejjel, a legtöbben mégis messze elkerülik a fogyasztását. Pedig a tej már önmagában is kétféle fehérjéből áll, tejsavóból és kazeinből. Ezek közül is a kazein teszi ki 80%-át, a maradék 20% csupán a tejsavó. Mindkettő hasznosnak, és minőségi fehérjeforrásnak bizonyul, hiszen könnyen emészthetőek, és értékes aminosavakat is tartalmaznak, ezért izomépítési fázisban különösen értékesnek ígérkezik. Emellett a tej rendkívül gazdag a csontok jó állapotának megőrzéséhez elengedhetetlen kalciumban és magnéziumban egyaránt és nem utolsósorban egy valóban pénztárcabarát megoldás, ami még a legihatatlanabb ízű fehérje turmixot is elviselhetővé teszi. Mértékkel tehát nyugodtan kortyolhatunk belőle!