8 mindenképp kerülendő étel
Óvakodj ezektől a legkevésbé sem alakbarát ételektől ha a tökéletes fizikum elérése a cél!
Támpontok a helyes étrendhez
Az általad választott ételeknek és tápanyagoknak harmóniában kell lenniük az edzéssel elérni kívánt céloddal. Magyarán, ha úgy akarsz kinézni mint egy zsíros hússal tömött pita, akkor nyugodtan tömd magadba a fehér lisztes, agyon tartósított szénhidrátbombákat, hidd el, el fogod érni a célod! Ám van egy olyan sanda gyanúnk, hogy inkább az izmos, kidolgozott test elérése lebeg a szemed előtt, ebben az esetben pedig a tiszta és egészséges étkezés bizony kulcsfontosságú szerepet játszik.
„Minden a mértékletességről szól.”- vallja Franci Cohen, a Nwe York-ban található Fuel Fitness igazgatója. „Általában kerülnöd kell azokat az ételeket, amik a zsír elraktározásáért felelős hormon, az inzulin termelését segítik elő. Fontos, hogy megakadályozd az inzulin szintjének nagymértékű ingadozását, törekedj egy egészséges szint állandó fenntartására!”
Akár az inzulin szintedet jelentősen megemelő ételek csökkentése a cél, akár az anyagcseréd lassú működését szeretnéd felgyorsítani, semmiképp ne lakmározz, vagy éppen hörpints túl sokat az alábbiakban felsorolt ételekből.
Fehér kenyér
A fehér kenyérnek bizony különösen magas a glikémiás indexe (GI). Ettől az értéktől függ, hogy egy étel mennyire emeli meg a vércukorszinted. Minél magasabb ez a szám, annál inkább emelkedik meg a testedben termelődő inzulin szintje. Felmerülhet benned a kérdés, hogy ha a fehér kenyér tiltólistás, akkor bátran választhatod a sokkal egészségesebbnek kikiáltott barna kenyeret, a válasz azonban erre egy jó nagy nem!
Sok gyártó ugyanis azt a trükköt veti be, hogy az olcsó fehér kenyeret egyszerűen beszínezi mindenféle karamellizálóval, ugyanazzal az anyaggal, aminek a diétás cola is köszönheti barna színét. A fehér rizzsel sajnos ugyanez a helyzet, aminek csíra rétegét eltávolították, ez pedig gyakorlatilag a nullával teszi egyenlővé a rosttartalmát. A kevés rost pedig együtt jár a vércukorszint emelkedésével. Ha teheted, mindig válassz teljes kiőrlésűt!
Mindig győződj meg róla, hogy a legegészségesebb megoldást választod ezért vásárlás előtt és ellenőrizd le a termék csomagolását. A különféle gyártók gyakran próbálják megtéveszteni a vásárlókat azzal, hogy a kenyerek címkéjén nagybetűkkel hirdetik, hogy az teljes kiőrlésű lisztből készült.
„Ha a teljes kiőrlésű liszt nem elsőként van feltüntetve a hozzávalók között, akkor inkább tedd vissza az árut a polcra!”- figyelmeztet Cohen. „A hozzávalók sorrendje ugyanis attól függ, hogy az adott termékben melyikből van a legtöbb, így ha az első két helyen a fehér lisztet és a karamell színezéket látod, akkor gyanús, hogy a barnának látszó kenyér valójában színezett fehér kenyér!
Szárított és aszalt gyümölcsök
A friss gyümölcsök rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint rostokban is. A szárított vagy aszalt gyümölcsök ezzel szemben a legtöbb esetben tele vannak hozzáadott cukorral és kénnel, a tartósítás céljából. Sőt, mivel kivonták belőlük a folyadékot, így kevésbé laktatóak, amitől az ember hajlamos belőlük túl sokat enni!
„Ha megeszel egy barackot, vagy almát mondjuk cottage cheese-el, már egy darab elfogyasztása után úgy érezheted, hogy tele vagy,”- mondja Cohen. „Szárított gyümölcsből viszont elcsipegethetsz egy egész dobozzal, ami rengeteg kalóriát jelent, mégsem laksz vele jól, mert a szárírás során kivonták belőle az összes folyadékot. Ráadásul az aszalt gyümölcsöknek a glikémiás indexe is jóval magasabb, mivel a folyadék kivonásával megváltozik a fizikai összetétele, és ez hatással van az emészthetőségére is.”
Előre elkészített saláták
Hiába tekinthető egészségesnek a saláta, az előre csomagolt bolti verziója sok esetben valódi kalóriabombának számít, köszönhetően a zsíros önteteknek és különféle hozzávalóknak. „Érdemes megnézni, hogy mennyi kalória van magában a salátakeverékben, és hogy ez a szám mennyivel nő ha hozzáadjuk az öntetet. Sok esetben közel a kétszeresére!”
Az olyan extra feltétek, mint például a kockára vágott bacon, a sajt, a pirított kenyérkockák, valamint a szárított gyümölcsök és olajos magvak szintén az egekbe turbózzák fel a saláta kalóriatartalmát. Akkor jársz a legjobban, ha veszel egy előre csomagolt zöldsaláta keveréket, hozzá még valamilyen extra zöldséget, öntetnek pedig összekeversz két evőkanál olíva olajat és balzsamecetet, vagy más alacsony zsírtartalmú dresszinget és kész is van az egészséges, és tápláló saláta-variációd!
Diétás üdítők
A Houston-i Egyetemen végeztek egy kísérletet, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy ha egy termék címkéjét olyan csalogató kulcsszavakkal látják el, mint a „gluténmentes”, vagy az „antioxidánsokban gazdag”, akkor ez által sokkal bátrabban fogyasztjuk őket, hiszen jóval egészségesebbnek gondoljuk őket, mint amilyenek valójában. Ez vonatkozik a cukormentes üdítőkre is, hiszen a bennük lévő mesterséges édesítőszer és ízfokozó semmivel sem jobb a diétád szempontjából, mint a cukor.
„Amellett, hogy sok fajtájuk veszélyesnek minősül, és rákkeltő hatása is bizonyított, a mesterséges édesítőszerek százszor édesebbek, mint a természetes cukor, vagy a fruktóz.”- magyarázza Cohen. „Épp ezért, mivel ennyire édesek, hatásukra testünk akaratlanul is elkezd inzulint termelni. Egy kis cukorbevitel még nem fog ártani senkinek, aki egyébként helyesen étkezik és rendszeresen mozog, de a mesterséges édesítőktől a szervezetünk bizony néha túl sok inzulint termel!”
Mesterségesen előállított és tartósított felvágottak
A mesterségesen előállított, valamint telített zsírral és nátriummal telepakolt élelmiszerek fogyasztását mindenképp minimalizáljuk! Ezeket hívják az edzők és a dietetikusok is üres kalóriáknak! A komoly testépítők nagy megterhelésnek teszik ki a szervezetüket, ezért olyan élelmiszerekre van szükségük, amik segítenek nekik izmaik regenerálódásában, és amikkel pótolhatják az edzés közben elvesztett ásványi anyagokat. A feldolgozott élelmiszerek viszont semmilyen tápanyaggal nem látják el a testünket!
Fagyi
A fagyi és a jégkrém bármilyen jól is esik egy forró nyári napon, kalória, cukor és zsírtartalma annyira magas, hogy mindenképpen tiltólistára szorul, ha célunk a szálkás és tónusos test elérése, vagy megtartása. Az olyan szintetikus cukrok használata, mint például a különféle szirupok csak még tovább rontanak a helyzeten.
Bárki, aki az egészséges életmóddal foglalkozik, megmondhatja, hogy a fagyiban gyakran megtalálható finomított cukor roppant károsnak számít. Ha komolyan gondolod az „ép testben ép lélek” elvet, akkor feltétlen kerüld ezeknek a bevitelét, és válassz inkább egy egészséges gyümölcsöt desszertnek!
Pizza
Ha egyenként nézzük az összetevőit a pizza nem is tűnik olyan rossz választásnak: paradicsom, sajt, liszt és élesztő. Akkor meg mi vele a baj?
Amikor összekeverjük ezeket a hozzávalókat és bőségesen hozzáadunk olajat és sót, a dolgok máris megváltoznak! Arról se feledkezzünk meg, hogy egy átlagos méretű pizza szelet körülbelül 250 kalóriát tartalmaz. Ám a feltétektől függően ez a szám elérheti a 390-et is!
Olajban sült ételek
Ma már bármit kisüthetünk olajban, sajtot, édességet, de akár még egy hatalmas pókot is (nem vicc!). Az olajban sütés talán intenzívebbé teszi az így elkészült fogás ízét, de az is biztos, hogy a megnövekedett kalóriatartalom zsírpárnaként jelentkezik majd legkényesebb területeinken.
Az olaj tehát maga az ördög álruhában, hiszen a sütéshez használt olajok többsége bővelkedik telített zsírsavakban, ami hosszútávon akár szívproblémákhoz, agyvérzéshez, vagy cukorbetegséghez is vezethet.