Így állítsd össze a reggelidet!

A következő reggeli variációkkal neked is remekül indul a napod!

Kérdés:

Mi a legideálisabb reggeli a számomra, ha izmosodni szeretnék?

Válasz:

Biztos hallottad már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, vagy, hogy reggelizz úgy, mint a királyok, de legyünk egy kicsit realisták! Nincs olyan, hogy egyik étkezés fontosabb a másiknál, az egész napi, sőt heti étrended számít igazán! Nos, azok számára akik odavannak a bőséges reggeliért, néhány kutatás azt tanácsolja, hogy gondolják újra az első fogással bevitt szénhidrát mennyiségét, mert a reggelinknek elsősorban az aktuális fizikai állapotunkhoz, és a céljainkhoz kell igazodnia.

Természetesen az is fontos, hogy rátalálj arra a napindító fogásra, amit szívesen fogyasztasz hosszútávon, anélkül, hogy megunnád! Én személy szerint egy magas fehérjetartalmú reggelit javaslok, aminek közepesen magas a zsírtartalma, és az is közepes láncolatú természetes zsírsavakból származik.

És hogy miért?

Egy nemrég elvégzett tanulmány összehasonlította a különféle reggeli variációkat, hogy kiderítsék, melyik mennyire anabolikus, vagyis mennyire segíti elő a fejlődést.

A kísérletben résztvevők háromfajta reggelit fogyasztottak el: csak fehérjéből állót, fehérjét és szénhidrátot egyaránt tartalmazót, vagy alig ettek valamit, vagyis koplaltak.

A kísérlet azzal az eredménnyel zárult, hogy a csak fehérjét fogyasztóknak és a koplalóknak a növekedési hormon szintje jelentősen megnőtt, míg azoknál, akik szénhidrátot is ettek a fehérje mellé, nem volt érzékelhető változás. A növekedési hormon pedig létfontosságú eleme az izomépítésnek, mivel segít az aminosavak megkötésében. Emellett a fehérjében gazdag reggelit fogyasztók kortizol (a stressz kialakulásáért felelős hormon) szintje is csökkent.

Mégis miért fontosak ezek után a közepes láncolatú természetes zsírsavak, vagyis az MCT-k (medium – chain tryglicerides) Nos, ezek olyan gyorsan felszívódó zsírok, amiket – a normál trigliceridekkel ellentétben- a szervezetünk egyből energiává alakít át.

Számos kutatás is megvizsgálta már az MCT-k használatának hatásait, és kimutatták, hogy  megemeli a növekedési hormon szintjét, segítségével több zsírt alakít át a szervezetünk energiává, valamint felgyorsul tőle az anyagcserénk.

Ráadásul, ha reggel visszük be a napi elfogyasztott zsírmennyiségünk nagy részét, azzal elősegítjük, hogy testünk több zsírt használjon el üzemanyagként a nap folyamán.

Anabolikus reggeli variációk:

Kókuszzsír: Magas az MCT tartalma (66%), különösen gazdag laurinsavakban, ami csökkenti a koleszterinszintet

Organikus tojás: gazdag fehérjében, (és ezáltal leucinben), valamint egészséges zsírokban, mint például az omega 3

MCT olaj: 100%-ban  közepes láncolatú természetes zsírsavakból épül fel. Ha nagy rohanásban vagy, szimplán csak keverd el kedvenc fehérje turmixoddal.

Marhahús: Kókuszzsírban sütve fantasztikus íze van, és ellátja a szervezeted az izomépítéshez szükséges fehérjével és tápanyagokkal.

Bármilyen minőségi, alacsony szénhidrát tartalmú fehérjepor: Keverd össze vízzel és MCT olajjal ha szorít az idő!

Tudtad?

A kókuszzsírban megtalálható MCT-k bővelkednek HDL-ben, vagyis jó koleszterinben, ami összességében hozzájárul a megfelelő koleszterinszint eléréséhez.