A három legnagyobb étrend baki

Kövesd ezt a táplálkozási útmutatót, hogy még véletlenül se térj le az izomépítéshez szükséges útról.

Amikor szóba kerül a helyes étrend, és táplálkozás az ember könnyen összezavarodhat, hiszen rengeteg egymással ellentétes információt lehet hallani a témában. Az egyik kutatás ezt állítja, míg a másik amazt, egy harmadik megint valami teljesen mást, nem csoda, hogy a végén fogalmunk sincs, hogy milyen a helyes étrend.

A tudomány nem mindig veszi figyelembe a való világ szabályait, ha a táplálkozásról van szó. Egyesek azt állítják például, hogy felesleges több, mint 1 gramm/kg fehérjét bevinnünk egy nap, hiszen a szervezetünk úgysem tud ennyit hasznosítani, de vajon valóban így van ez?

Az alábbiakban a 3 legsúlyosabb étrend-bakival foglalkozunk majd, amit csak egy rendszeresen nehéz súlyokkal edző testépítő elkövethet. Ha te nem töltesz órákat a súlyzókat emelgetve akkor ezek a tippek nem feltétlen neked szólnak.

Túl alacsony a  fehérjebeviteled

Ez a létező legnagyobb hiba. Ha nem viszel be megfelelő mennyiségű fehérjét, azzal gyakorlatilag megfosztod a szervezeted a vágyott izomtömeg és erő elérésétől.

Ha keményen edzel és határozott célod a komoly izomtömeg kiépítése, akkor bizony napi szinten testsúlykilogrammonként legalább 1 gramm fehérje bevitele szükségeltetik, de a legideálisabb a napi 1,5 g/testsúlykilogramm lenne. És hogy mik a legjobb fehérjeforrások? Elsősorban a sovány húsok, mint például a csirke, hal, és a sovány marhahús, valamint a tojás. A vadhús szintén remek alternatíva. Tudjuk, hogy nem könnyű kizárólag a fenti fehérjeforrások segítségével fedezni a napi szükségletet, ezért nyugodtan fogyassz naponta 2-3 fehérjeturmixot is, hogy elérd a kívánt mennyiséget.

Rossz szénhidrátokat eszel

Bizony, a szénhidráttal kapcsolatban sokkal fontosabb a minőség, mint az elfogyasztott napi mennyiség. A zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák és a hüvelyesek mind-mind hasznos szénhidrát források.

Kerüld el tehát az egyszerű szénhidrátokat és fogyaszd annak összetett fajtáit, amiknek lebontásához és hasznosításához a szervezetednek hosszabb időre van szüksége. Ezek hosszabb ideig, egyenletesebben biztosítanak teltségérzetet és energiát, ezáltal nem tör majd rád hirtelen éhségérzet és falásroham.

A megfelelő szénhidrátforrás kiválasztásakor hívd segítségül a glikémiás indexet, ami megmutatja, hogy egyes ételek mennyire viszik fel a vércukorszintet. Minden ételhez tartozik egy szám, az úgynevezett GI érték, ami minél alacsonyabb, annál jobb.

Étkezések kihagyása

Vedd számításba, hogy ha kihagyod a reggelit, vacsorára viszont megeszed a hűtő tartalmának felét, mert már kopog a szemed az éhségtől, akkor attól bizony biztosan hízásnak indulsz. A napodnak három fő és két mellékétkezésből kéne állnia, a következő eloszlásban:

1. étkezés: reggeli
2. étkezés: fehérjeturmix
3. étkezés: ebéd
4. étkezés: fehérjeturmix
5. étkezés: vacsora
6. étkezés: fehérjeturmix közvetlenül lefekvés előtt (ez elhagyható)

A szénhidrátbevitel megfelelő elosztása szintén kulcskérdés. A napi mennyiség javát edzés előtt és közvetlenül edzés után fogyaszd el, így megfelelő energiád lesz az edzéshez, az utána bevitt szénhidrát pedig segít feltölteni a szervezet kiürült glikogén raktárait.

Természetesen ez közel sem minden, amit a helyes és tudatos táplálkozásról tudni kell, de jó kiindulópontként szolgálhat. Ha betartod ezeket a kis szabályokat, fejlődésed garantált!