Több kávé, kevesebb zsír?

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik a fekete elixírt fogyasztják, alacsonyabb testzsírszázalékkal bírnak. A kávén, úgy fest, nehéz megegyezni. Hasonlóan a tojáshoz vagy a vörös húshoz, itt sem egyértelmű, hogy most egészséges-e, vagy még az előtt halálhoz vezet, mielőtt azt mondanád, hogy „egy cold brew-t kérek”. Jó, ne essünk túlzásba, de értitek, miről beszélünk.

 

Ám ha az alacsony testzsírszázalék elérése a cél, a kávé egy remek eszköz lehet, legalábbis egy nemrégiben, a The Journal of Nutritionban megjelent tanulmány szerint.

Az Anglia Ruskin Egyetem kutatói vetettek egy pillantást a National Health and Nutrition Examination Survey adataira, hogy megnézzék, hogy a kávéfogyasztás (csészében mérve) hogyan viszonyul a testzsírhoz. Ebből azt szűrték le, hogy azoknak a nőknek, akik kettőnél több csésze kávét fogyasztanak, alacsonyabb a testzsírjuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem kávéznak.

Általánosságban a „legszárazabbak” a 20 és 44 év közötti nők voltak, ám azok, akik rendszeresen elfogyasztanak pár csészével egy nap, átlagosan 3,4%-kal kevesebb testzsírral rendelkeztek. A 45 és 69 év közöttiek esetén ez a szám 4,1% volt. Összességében ez 2,8%-ot jelent a napi 2-3 shotot fogyasztók esetén.

Ez azokra is érvényes volt viszont, akik a koffeinmentes verzióra esküsznek. Fontos kiemelni, hogy ez nem éveken átívelő tanulmány, hanem egy bizonyos időszakot vizsgál. A kávé és a testzsír összeköttetésben áll, akkor is, ha kivonjuk a koffeint a képletből. Az, hogy milyen fajta kávéról volt szó, a tanulmány nem említi, de nyilván a cukros-tejszínes verziók adnak némi kalóriatöbbletet.

„A kutatásunk szerint a kávéba lennie kell olya biokatív összetevőnek a koffeinen kívül, ami szabályozza a testsúlyt, így potenciálisan használható lehet az elhízás elleni készítményekben.” – mondja Dr. Lee Smith, a tanulmány egyik vezető írója. „Lehet, hogy maga a kávé, vagy egy hasznos összetevője, ami beintegrálható az egészséges diétába..., ezzel pedig csökkenthetjük az elhízás okozta krónikus következményeket”.