A zene ereje III.

Nem mindegy, mit választasz!

Képzelj el egy pörgős kickbox-edzést, és alá valami lassú borongós blues-számot, mondjuk B.B. King The Thrill Is Gone-ját. Egy-egy szomorú cím vagy lassú tempó lehangolóan hathat az edzésre. A csuklónyiszatoló blues kétségtelenül nem a legideálisabb kardió zene, mivel a legtöbb dal bpm-je (percenkénti leütésszáma) egyszerűen nem illik az aerob edzésformák kívánta gyors mozgáshoz.

A teljesítmény maximalizálása érdekében fontos, hogy mindig a gyakorlatnak megfelelő tempójú dalokból állítsd össze a playlisted. Oliver Sacks, a Columbia Egyetem orvosi karának neurológusa Zenebolondok (Musicophilia) című könyvében a ritmus fontosságáról ezt írja: „Mivel a hangzás és mozgás egysége jelentős szerepet játszhat a gyakorlat koordinálásában és hatékonnyá tételében, a zene ritmusa mindig sarkalatos kérdés a sportolók számára.”

A könyvben idézett Malonne Kinneson orvos és gyakorló triatlonversenyző is megosztja tapasztalatait az edzéskor hallgatott zenék felemelő és inspiráló hatásáról, különösen az időmérő edzéseken, amikor a hallgatott dalok segítik az idő- és energia-beosztásban és a megfelelő légzésben, azaz egyértelműen javítják a teljesítményidőt.

Rendben, de én mit válasszak? - kérded most. Minden a gyakorlattípustól függ. Kosztasz Karageorgisz, a Bruneli Egyetem sportpszichológusa is arra jutott, hogy a dal tempója kulcsfontosságú a motiváló erőt illetően. Kutatási eredményei szerint a 120-140 bpm közti dalok a legmegfelelőbbek az aerob mozgásformákhoz, mivel közel állnak a szívverés átlagos ritmusához. Ez ideális a futópadhoz, de komolyabb erőedzéshez másra lesz szükséged.

Mivel a fő cél a zene ritmusának összehangolása saját tested ritmusával, az elmélet szerint az erőedzésekhez ennél kicsit lassúbb, 95-125 bpm-es zenék javasoltak. Az egyenletes ritmus és határozott basszus szintén segít súlyemeléskor. Nyilvánvaló, hogy 2Pac Hit ’Em Up-ja, a Guns N’ Roses Welcome to the Jungle-je, és az AC/DC Back In Black-je, és természetesen az Eye of the Tiger sem hiányozhat egy ilyen playlistről!

Ha ezek a dalok nem durrantanak be, akkor vagy kómába estél, vagy nagyon furcsa ízlésed van. Szerencsére ma megszámlálhatatlanul sok műfaj közül válogathatsz, úgyhogy jó eséllyel meg fogod találni azt, amitől érzed a vért az ereidben, és amitől semmilyen kemény edzés nem fog ki rajtad!