Így válassz cipőt súlyemeléshez!

A shakerek, az IPod-ok, fülesek és a derékövek kapják a legtöbb figyelmet a gyúrósok kiegészítőit tekintve. Az edzőcipő gyakran elkerüli a figyelmüket, ami ironikus, hiszen ennek kellene első helyen szerepelnie az ellenőrző listán.

 

A JÓ CIPŐ ÁLDÁSAI

Erőemelők számára a súlyemelő cipő a megvalósult álmot jelenti, hiszen magát csak ezt a funkciót figyelembe véve véve lettek tervezve. Amikor először hallottam ezekről a cipőkről azt gondoltam:

„Nincs rájuk szükség, mi lehet a különbség?”

Ez csak akkor derült ki, mikor viselés során éreztem az előnyöket. Az óriási áldása abból a képességéből adódik, hogy több izmot von be a munkába és több izomrostot fejleszt. Általuk könnyebb a talajnak feszülni, így több erőt vihetünk bele az emelésekbe. Edzés során, főleg a láb gyakorlatoknál a sarkon át kell az erőt továbbítani. Futócipőben nagyon nehéz az erőt a sarokra továbbítani. A cipő talpa sem segít ebben. A súlyemelő cipők ellenben segítenek abban, hogy sokkal biztosabbnak érezd magad a nehéz guggolásoknál, felhúzásnál és más összetett emelésnél.

Ezeket a cipőket azonban nem arra tervezték, hogy cardio vagy más gépi edzéshez viseljük.

MI A TREND?

A jelenlegi legnépszerűbb irányvonalat a guggoló cipő képviseli. A súlyemelők is ezáltal új magaslatokat hódíthatnak meg. Ezek a cipők már pár éve a piacon voltak, de újra visszatértek. A Reebok és a Crossfit viszi a pálmát ebben az új áramlatban.

Ha a pénztárcád engedi, mindenképp fektess be magadnak egy pár súlyemelő cipőbe. Hidd el, néhány hét után hálálkodni fogsz nekem ezért!

AJÁNLATUNK

Nike Romaleos II

Talán a legjobb választás, ha a stabilitást és a kényelmet nézzük. Mivel kemény a talpa, azoknak előnyös, akik legtöbbször szabadkezes súlyzókkal edzenek. Mindemellett divatosak is, széles a választék, ha a színt és az arculatot tekintjük.

adidas Powerlift 2.0

Az előzőhöz hasonlóan szintén kemény talppal és széles színválasztékkal rendelkezik, habár ezek a Nike-tól eltérően alacsonyabbak a talajon. Létrejöttét az olimpiai súlyemelő cipők ihlették. Jellemzője, hogy a fűzők fölötti tépőzár biztosítja a lábakat. A sarka kisebb, de mindkettő kényelmes és mindkettőt viselve annyi erőt fejthetsz ki, amennyire szükséged van.

Converse All-Stars

Olcsó, egyszerű és hatásos. Ezek is teszik a dolgukat edzés közben és még a színpalettájuk is ugyanolyan gazdag. Nagyon sokrétűek és könnyűek. Ezeket a cipőket a teljes edzés alatt viselheted ellentétben az előző kettővel, amelyeket nagy, összetettebb mozgásformához ajánljuk. Igazán jó befektetés, tekintve, hogy az ára 50$ körül mozog. Ha pénzszűkében vagy, mindenképp ezt próbáld ki!

AMIT BIZTOSAN NE VÁLASSZ SÚLYZÓS EDZÉSHEZ

Nike Free Runs

Ezeket arra tervezték, hogy több kényelmet adjanak futáskor. A rázkódás miatt több légpárnát tartalmaznak, amivel a probléma az, hogy emeléskor egyenlőtlen nyomást fejt ki a bokára. A rugalmas talp miatt a lábfejed ide-oda fog lötyögni, aminek a stabilitásod issza meg a levét.

Air Jordans

Bármennyire is klassz ez a cipő, kosarazáshoz való. A Free Runs-hoz hasonlóan nem adnak át annyi erőt, mint amennyit egy guggoló cipővel elérhetsz.

Barefoot Shoes

Sokan használják ezeket súlyemeléshez. Bár ezekkel elegendő erőt vihetsz át, azonban a lábfejnek nem nyújtanak védelmet. Nincs tömése, ami elnyelné a becsapódás erejét, ha ráejtenél egy súlyt. Baleset esetén komoly sérülések történhetnek.

A LÁBFEJ HÓBORTRÓL

Egyre több gyár fejleszt a súlyemelő cipő piacán. Tényleg minőségi különbséget jelent ebben edzeni? A cipők már kinőni látszanak az egyszerű edzésfelszerelés titulust, hiszen itt is már a divat diktál. Az edzőteremben is gyakran hallgatok srácokat, akik a cipőkről beszélgetnek. Sőt már olyat is láttam, hogy az emberek az edzés közepén váltanak cipőt. Tényleg kell ez nekünk?
Bármennyire is hiszed, vagy nem, az, amit a lábadra húzol, befolyásolja a teljesítményed. Majdnem minden sportágnak van külön lábbelije, még a golfnak is. A cipők nagy része tehát sportág specifikus, a gyártók pedig a sportolóra terveznek, arra, akibe szintén pénzt fektetnek.

EGY KIS CIPŐTÖRTÉNELEM

Az új őrület nem is olyan új, súlyemelő cipők már a 80-as években is voltak. Az első cég, ami ilyet gyártott az Otomix volt. Ezek akkor voltak népszerűek, mikor a testépítők még azokat a fényes, nagy, pizsamaszerű gatyákat viselték. A divat változása a cipőket is utolérte. A converse és a birkózó cipő voltak a nagy nevek súlyemelésnél. Nem sokkal ezután a Vibram tervezett egy olyan cipőt, ami a Five Finger nevű ötujjas cipőt utánozta. Ez a lábbeli hasonló volt egy „kétéltű” cipőhöz, amit futóknak terveztek. Ezek a lábbelik nagyon különböznek a tipikus súlyzó cipőktől. A versenyt a Reebok és a Crossfit változtatta meg. A Reebok végül szerződött a Crossfit-tel. Közösen terveztek egy kemény talpú cipőt kifejezetten súlyzózáshoz. Ez a kemény talp nyújt biztos támaszt a sportoló számára. A Nike és az Adidas is betört a piacra a saját súlyemelő cipőjével.