Cutler Power Challenge 2019

Megint megvalósult Freimann Sanyi kolosszális ötlete, amit úgy hívnak: Cutler Power Challenge

A súlyzó mindenkié

Cutler Power Challenge
Március 1.
Győri Cutler

2.jpg

Van-e élet a halál után? Mert, a guggolást követően meghalsz az biztos. De át kell vonszolnod magad a fekvenyomópadra, utána belekapaszkodni a felhúzó rúdba és, ami aztán jön az már éber kóma.

Van-e élet a halál után? Csakis a halál után van élet. De ezt csak a sportolók tudják. Ők minden edzésen meghalnak, hogy újjá születhessenek.

Megint megvalósult Freimann Sanyi kolosszális ötlete, amit úgy hívnak:

Cutler Power Challenge.

Aki ismeri őt, az jól tudja, hogy folyton kitalál valamit. Mindig olyat, amivel széles tömegeket lehet megmozgatni a sportban, ezen belül pedig leginkább edzőtermi berkekben. Sanyi állandóan azon fáradozik, hogy hogyan lehet népszerűsíteni a súlyzós edzést. Ezzel együtt pedig, miként lehetne más sportágak számára is nyilvánvalóvá tenni, hogy a súlyzós tréning mennyire hasznos a különböző sporttevékenységekhez szükséges képességek fejlesztésében. Nyugaton ez nyilvánvaló, nálunk még akadozik. Mert ugyebár nézzük meg Ronaldo-t, izmos. Nézzük meg Usain Bolt felépített testét. Nézzük meg Rafael Nadal-t, vagy Serena Williams-et. Elképesztő fizikum. Szóval tény, hogy a hazai sportolóknak is fel kell zárkózniuk a látványos külső szintjére. És ehhez a súlyzókon át vezet az út!

  
Ilyen felismerés késztethette Sanyit arra, hogy, amikor éppen nem a mosonmagyaróvári edzőtermeiben dolgozott és nem a győri Cutler ben igazgatott, nem a Professzionális Erőemelő Liga teendőit látta el, kipattant a fejéből az ötlet. Létre kell hozni egy olyan versenyt, amelyben a súlyzós edzés gyakorlatai kapnának szerepet. Persze a verseny célja nem lehetett az, hogy az egyes gyakorlatokból az egy ismétléses maximumot kell teljesíteniük a versenyzőknek különböző testsúly kategóriákban, hiszen ilyen sportágak már vannak. Hanem olyan versengést kell megteremteni, ahol a testsúlyhoz képest lehetne a teljesítményt megállapítani. Ezért a kiválasztott gyakorlatokhoz kitalált egy szorzót, amellyel a gyakorlatok végrehajtásához szükséges súlyt lehet meghatározni. Ezek a szorzók természetesen mások a férfi és a női kategóriában. A Cutler Power Challenge jelenlegi szabályzatában ez így néz ki.

 

Férfi:
- guggolás: testsúly x 1

- fekvenyomás: testsúly x 0,7

- felhúzás: testsúly x 1,3

- mellről nyomás: testsúly x 0,5

- húzódzkodás saját: testsúly

- (vagy) bicepsz állva: testsúly x 0,3

 

Női:
- guggolás: testsúly x 0,7

- fekvenyomás: testsúly x 0,5

- felhúzás: testsúly x 1

- mellről nyomás: testsúly x 0,3

- bicepsz állva: testsúly x 0,2

- (vagy) húzódzkodás: saját testsúly

 

A fenti gyakorlatokat is kellő gondossággal kellett kiválasztani. Guggolás, fekvenyomás, felhúzás. Az erőemelő sport alapgyakorlatai. Ezek minden izmot megmozgatnak az emberi testen. Karból nyomás. A súlyemelés egyik alapmozdulata. Bicepsz állva. Kihagyhatatlan testépítő esszencia. Húzódzkodás. Legyen valami a saját testsúlyos gyakorlatok kedvelőinek is. Fontos, hogy mindegyik gyakorlat szabályos végrehajtása könnyen ellenőrizhető. És jó ötlet volt a minősítési szintek meghatározása is.

 

Komplett verseny (5 versenyszám)

Arany minősítés 100 pont

Ezüst minősítés 85 pont

Bronz minősítés 70 pont

 

Komplett férfi verseny:

guggolás, fekvenyomás, felhúzás, mellről nyomás, húzódzkodás

Komplett női verseny:

guggolás, fekvenyomás, felhúzás, mellről nyomás, bicepsz állva

 

Fogásonkénti verseny (bármelyik választható, akár több is)

Arany minősítés 30 pont

Ezüst minősítés 20 pont

Bronz minősítés 10 pont

És tegyük még hozzá, hogy nem elég megálmodni valamit, meg is kell valósítani. Freimann Sanyinak mindez sikerült 2019 március 1-én pénteken, a Cutler Győr szülinapján.

Ebből a bevezetőből is látszik, hogy a Cutler Power Challenge egy nagyon érdekes versenynek ígérkezett. Ennek megfelelően, nagy várakozás előzte meg. A jelentkezőknek előzetes nevezéseket kellett leadniuk. Ebben megjelölték, hogy mindegyik versenyszámban indulnak, vagy csak az általuk kiválasztottban. A verseny bemutatása és meghirdetése profi módon történt. Már hónapokkal a viadal előtt ismertetve lettek a szabályok és bemutatásra kerültek a gyakorlatok. Nem kisebb személyiség tette mindezt, mint

Red Rock Vörös Zoli.

Így aztán volt idejük és lehetőségük a jelentkezőknek a felkészülésre.

Fokozta az izgalmakat, hogy Sanyi szokásához híven számos sztárvendéget hívott meg erre az eseményre. Szakolcai Fédrát, Nagy Pétert, Darázs Ádámot, Kökény Bélát, Bohos Kornélt Kathi Bélát, Plumbás Ádámot és Mészáros Lászlót és az ETO kézilabdás lányait.

Mindjárt az elején dicsérjük meg a bírói kart, hiszen egészen új szabályrendszer szerint kellett bíráskodniuk. Elismerésre méltó volt az erőfeszítés, amit az egész verseny alatt tanúsítottak. Volt, aki még versenyzett is…
Ennek is köszönhetően, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a verseny előtti napokban már le kellett zárni a nevezést, mert száz versenyzőnél többre nem volt kapacitás. Így is sok időbe telt, amíg a regisztráció és a mérlegelés megvalósult. Meglepő, hogy az ország különböző részeiből érkeztek versenyzők. A Power Cutler Challenge konferanszié Darázs Ádám és Vörös Zoltán voltak. Előbbit Strongman versenyekről és Sport tv-és szakkomentátori mivoltáról ismerhetjük. Zoli pedig a Superbody műsorvezetője volt hosszú-hosszú éveken át. Nekik köszönhetően a hangulat fenomenális volt az egész verseny alatt.

5.jpg

Először azok ragadhattak súlyzókat, akik minden versenyszámba beneveztek. A végrehajtandó gyakorlatok sorrendje a következő volt: guggolás, fekvenyomás, felhúzás, karból nyomás és bicepsz állva vagy húzódzkodás. Alig, hogy útjukra indultak a súlyzók, rögtön forró lett a hangulat.

A szigorú szabályok nem tettek lehetővé túl sok pihenőt két gyakorlat között. Így aztán, egy-egy guggolás vagy felhúzás után, lehetett keresni a lavórt… Voltak egészen elborult tekintetek, amik nem biztos, hogy a betalált Darázs poénoknak voltak köszönhetők. Valódi küzdelmek zajlottak, ember és gravitáció között. A lehetetlen kísérletei. Szinte katlanná vált a Cutler.

Atléta trikós kezdők és többszörös világbajnokok küzdöttek egymás mellett. Fiatalok és kortalanok kezében gyulladt meg a vas. Micsoda motivációt jelenthetett a KOKO GYM ifjú versenyzőinek, mikor csapatukból elsőként mesterük Kókai Gábor a magyar MMA szövetség elnöke állt be vérbe forgó szemekkel a guggoló állványba, hogy félig sérült térddel is megpróbálja a lehetetlent és arany diplomát szerezzen?

Vagy a Múmia Team szirénjei, akiket szigorú diétájuk sem tartott vissza ettől az őrült versenyzéstől. Olivér visszafogott öröme, aki már sok mindenbe belefogott eddig, de ez a teljesítmény jelentette neki az első igazi érmet. Kubánka Tomi fogadkozása, legközelebb 100-at guggol. És akkor lehet, hogy nem előzik meg eggyel.

Most így visszagondolva, talán lehetett volna taktikázni. Mert rögtön az elején nagyon sok energia elszállt és az utolsó gyakorlatokra mindenki kikészült. De, ahogyan Kathi Béla szokta mondani: Ne variálj! És, aki ismeri őt, az jól tudja, hogy ez azt jelenti, hogy először mindent bele, aztán fokozatosan erősíts!

Mindenki biztatta a másikat, tanult a másiktól, segített a másiknak. Igazi sportélmény az ilyen. Csak ez az igazi. Közben felszelték a Cutler szülinapi tortáját. Aki végzett, választhatott a diétás vagy a nem diétás kivitelből.

Az utolsó versenyzőt követően, jött az oklevélosztás. Mindenki kapott egy személyre szóló oklevelet a teljesítményéről.

A legjobb eredményeket érmekkel jutalmazták, amelyeket az AUDI ETO kézilabdásai adtak át. Érdekes, hogy voltak, akiket meglepetésként ért egy-egy aranyérem...

Meg kell említeni még a versenyt követően kiállított rendkívül dizájnos online versenyzői kártyát, amin a résztvevő teljesítménye és fotója is szerepel. Másnap már sokan ezt állították be profilképüknek a közösségi oldalakon.

Az eredménylistát nézegetve kikerekedik az ember szeme, néhány szám láttán. Hajdo Nimród 53 ismétlése guggolásból. Nagy Rita 70 fekvenyomása és 160 bicpszezése Kiss Laci bácsi 70 évesen húzott 35-öt. Sáling Áron 33-as húzódzkodása. De, volt egy olyan eredmény, amit többször is meg kellett nézni, mert az ember azt hitte rosszul lát. Devecseriné Takács Kincső minden gyakorlatot végrehajtott. Összesen 361 ismétléssel zárta a versenyt. Mondom 361-el!!! Elképesztő. Az utána következő második helyezettnél több, mint kétszer annyit ért el. 60 guggolás, 65 fekvenyomás, 29 felhúzás, 53 mellről nyomás 154 bicepsz. 68 kilós testsúllyal.

A férfi versenyzők között Baló Attila volt a legjobb. Ő 164 ponttal győzött.

Összességében: rengeteg versenyző, heroikus küzdelmek, hihetetlen eredmények, sztárvendégek sokasága és őrjítő hangulat jellemezte a Cutler Power Challenge első versenyét. Mondom az elsőt. Mert remélhetőleg lesz még több is.

Legyen is, mert ez egy olyan verseny, ahol csak győztesek vannak. Mindenkinek magával kell leginkább megküzdenie. A saját korlátait törheti át. Végre egy lehetőség azoknak, akik eddig sosem kacérkodhattak a versenyzés gondolatával, mert kevésnek tartották magukat a testépítő színpadhoz, erőemelő platformhoz. A Cutler Power Challenge kiváló lehetőség az induláshoz. Edzők, felkészítők agyalhatnak az edzésprogramok elkészítésén, hiszen ez egy rendkívül izgalmas feladat. Igazi kihívás több gyakorlatban is az erő-állóképesség maximumát kihozni a tanítványokból.

Mikor lesz a következő Cutler Power Challenge? Kérdezzétek a Freimann Sanyit!

12.jpg

Írta: Farkas Tamás