Terminator 5: Genisys

Az emberiség a győzelem küszöbén áll a gépek elleni harcban. Ám a gépek visszaküldenek egy Terminátort 1984-be, hogy megváltoztassák a jövőt… Ugye mindenkinek ismerős a sztori? A Terminator 5. részében, a Genisysben minden mozirajongó újra átélheti a Terminator legendás első részének néhány jelenetét! Igaz kicsit másképp, és új köntösben, de a hatás garantáltan nem marad el!

 Természetesen a szereplők is újak, kivéve egyet… Ugyanis Arnold Schwarzenegger nélkül egyszerűen nem létezhet a Terminator-széria. Tök mindegy, hogy hány éves (amúgy július 30-án volt 68!) az akciósztár, ezt más tutira nem tudná utánacsinálni. Többször meg is jegyzi a filmben, hogy: „Öreg vagyok, de még vagyok…” (A Feláldozhatókban és az Erőnek erejévelben is állandóan ez a duma ment…) De emellett is olyan szövegeket lök, hogy biztosan kifekszel tőle, és mégsem válik erőltetetté. Mellette a Sarah Connort alakító szépséges Emilia Clarke a Trónok harcának Khaleesi-je is tökéletes választásnak bizonyult, aki szerintem még kicsit hasonlít is a fiatal Linda Hamiltonra. Kyle Reese szerepében lévő Jai Courtney mondjuk kevésbé Michael Biehnre, de ez legyen a legnagyobb hiba a gépezetben. A Jack Reacherben debütáló színész egyelőre az akciófilmekben találta meg számításait (Die Hard – Drágább, mint az életed, A beavatott), itt pedig végig mulatságos szópárbajokat vív Arnie-val. Végül pedig a John Connort játszó Jason Clarke is rendben van, akinek a karaktere jónéhány meglepetést tartogat számunkra. Az is nagyszerű, hogy mindannyian nagyjából ugyanakkora szerepet kapnak a filmben.

 Mit is takar valójában a Genezis? A szó jelentése eredet, keletkezés, származás. Emellett azonban a Genezis a Cyberdyne cég legújabb fejlesztése. Egy szoftver, ami a Skynettel karöltve 2017-ben majd az emberiség pusztulását okozza. Ennek elindulást pedig mindenáron meg kell akadályozni, így hőseink végül is nem 1997-be (ekkor játszódik a T2, pontosabban 1995-ben, de ezt a T3-ban – tévesen - módosították), hanem tíz évvel későbbre utaznak előre az időben. Most ez a dátum az ítélet napjának új időpontja. Jó végre első ízben látni azt az időgépet, amivel össze-vissza küldözgetik magukat a múltba/jövőbe. Emellett megismerkedhetünk egy vadiúj Terminator modellel, a T-3000-el, ami nem gép, nem ember, hanem több annál… Mellette természetesen feltűnnek a már jól bejáratott gyilkológépek is, azaz a T-800-as, és a T-1000-es. Ezek így együtt még tovább emelik az akciók számát, és a látvány minőségét, ami amúgy sem gagyi. (Az iskolabuszos csöppet Féktelenülre hajazó, illetve a helikopteres üldözéses jelenetek ugyan kicsit túlzóra sikerültek, de ennyi talán még belefér.)

A Terminator 5: Genisys története agyafúrtan csavaros, kissé időzavaros, de még pont érthető. Véleményem szerint nagyon jól továbbgondolták a forgatókönyvírók a sztorit. Azok meg akik kiviharzottak a teremből bánhatják, mert egy sokat sejtető jelenetről maradtak le... Javaslom, hogy a vége főcím után is mindenki maradjon a teremben, mert megéri! A készítők állítólag trilógiát illesztenek az eddigi négy részhez. Ha ilyen szintű lesz annak a többi darabja is, akkor hajrá! Mert a legújabb Terminator bizony übereli a 3-at, és a 4-et is. Nemhiába mondta róla James Cameron az első két rész rendezője azt, hogy most tényleg visszatértek a gyökerekhez, méltóképp adóznak a hagyománynak, tovább őrizve azt. Pont úgy, ahogy Schwarzie az emberiség jövőjét. Köszönjük.

Farkas Péter  

Értékelés:

9/10