Eladásra került a nagy múltú magyar cégóriás, a Scitec

Dél-afrikai cég veszi meg a Scitec Nutritiont, 50 milliárdért. 

 

"Az Enterprise Investors magántőke-befektetési alapja megállapodást írt alá arról, hogy értékesítik a sport táplálékkiegészítőket gyártó Scitec Nutrition 100 százalékos tulajdonrészét az egészségügyi és testápolási márkákra szakosodott dél-afrikai Ascendis Health részére - közölte az Enterprise Investors az MTI-vel szerdán.

Az ügylet értéke 170 millió euró, amelyből 150 millió eurót a tranzakció lezárásakor, 20 millió eurót pedig egy évvel később fognak kifizetni.

Az ügylethez az illetékes hatóságok - köztük a Johannesburgi Értéktőzsde - jóváhagyását és az Ascendis közgyűlésének beleegyezését is meg kell szerezni.

Az eladó az Enterprise Investors által kisebbségi társbefektetőkkel közösen kezelt Polish Enterprise Fund VII (PEF VII) magántőke-befektetési alap, 2012-ben, társbefektetőként vásárolta meg a Scitecet. A társaság jelenleg mintegy 90 országban van jelen, és több mint 700 embert foglalkoztat. Tavalyi árbevétele 100 millió euró volt, nettó nyeresége közel 11 millió euró.

Az Ascendis Health humán-, állat- és növényegészségügyi és márkás testápolási terméket gyártó, a Johannesburgi Értéktőzsdén jegyzett vállalat. Stratégiája szerint egymással szinergiahatásban lévő egészségügyi termékmárkákból épít portfóliót, az alapanyagok importálásától kezdve a gyártáson keresztül a kiskereskedelmi és közvetlen értékesítésig, a teljes értékláncot lefedve. 

A Dél-Afrikából irányított csoport nemzetközi bővülésre törekszik: tavaly a spanyol Farmalider gyógyszeripari vállalatban szerzett 49 százalékos részesedést. Az Ascendis márkáit jelenleg a világ több mint 50 országába exportálják.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított útjára, összesen 2 milliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 136 vállalatába, és 112 cégből vonultak ki, összesen 2,3 milliárd euró bruttó bevétellel.

Az Enterprise Investors Magyarországon jelenleg két befektetéssel van jelen, a Scitec Nutrition társaságon kívül a Netrisk.hu Zrt. többségi tulajdonosa."

Forrás: MTI