Hatszor szólt a magyar himnusz Bangkokban!

A thaiföldi WBPF világbajnokságról Sebestyen Péter, a szövetség elnöke számol be részletesen.

Ismét remekeltek a WBPF Hungary versenyzői a Thaiföldön rendezett világbajnokságon. A WBPF Hungary harmadszor szerezte meg a világ legjobb női csapata címet. Ha úgy tetszik, ez a szövetség a legfiatalabb.  A WBPF 2009-ben alakult, az IFBB-ből 33 ázsiai tagország vezetője döntött úgy, hogy ebben az új szövetségben folytatja tovább.

A WBPF első elnöke egy emirátusi herceg volt, és az ázsiai szövetség elnöke most is egy emirátusi előkelőség, Saoud Bin Faisal Alqassimi Sejk. Óriási felhajtás volt a vb körül, fokozott biztonsági intézkedések mellett. A 3 napos versenyt egy bevásárlóközpont tetején található konferenciaközpontban rendezték, a hivatalos szállodától 5 perces séta távolságban. A döntőre kilátogatott Thaiföld elnöke és sportminisztere is, akik a sejkkel és a szövetség elnökével, Bulat Mergaliyev (kazakh olajmágnás) és az örökifjú szingapúri főtitkárral Paul Chua úrral drukkoltak a finálén, amelyet a thai nemzeti televízió közvetített.

Egyebekben két fitmodellünk, Kazári Mónika és Krassalkovics Zsófia a gálaműsorban is szerephez jutott. Nos, a WBPF mára már 140 tagországgal rendelkezik, 7 kontinensen van jelen, és az USA-ban is bejegyzésre került. A hetedik világbajnokságon 52 ország közel 500 versenyzője vett reszt. A magyar delegáció 22 versenyzőt indított a bangkoki vb-n. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a WBPF Hungary állami támogatás nélkül működik, bravúrosnak tűnik egy ilyen jelentős versenyzői létszámmal megjelenni egy olyan helyszínen ahova a kiutazás többszáz ezer forintba kerül.

Versenyzőink többsége a versenyzés öröméért spórolt egy éve, és azért, hogy a lehető legjobb eredményekkel népszerűsítsük Magyarországot. Keményen megküzdöttünk a helyezésekért. Komoly edzői és csapatmunka van a háttérben és szerencsére a szponzorok is egyre gyakrabban jelentkeznek, hogy támogassak versenyzőinket. Ezen a területen egyfajta piaci újrastrukturálódást látunk, hiszen kiszorulnak előbb a hazai, majd a tagországainkból azok a tápkieg cégek, akik nem tartották be a támogatói szerződéseket. Van olyan cég, aki most is világbajnokaink arcával hirdeti a termékeiket, jóllehet a szerződés a felek között nem éppen a fair play betartása miatt szűnt meg, és kihagyták a számításból, hogy a külföldi kollégáink először a mi tapasztalatainkra kíváncsiak, mielőtt egy új márka bevezetésébe invesztálnak. Ez csak egy kis kitérő volt arra vonatkozóan, hogy a bajnokaink arca a piacon egyre jelentősebb értéket képvisel.

A versenyzőknek érdemes a számukra legmegfelelőbb szabályzatú szövetséget választani. Mi a női vonalban a markáns szövetségek között a legenyhébbet képviseljük, és ebben nagy szerepe van annak, hogy Buranits Ildikó, a főtitkárunk az európai főtitkárság mellett a világ női bizottságát is irányítja, és képes a szakmai elképzeléseit elfogadtatni. Ezért egy kis lépéselőnyünk is van talán, mert korábban látjuk az új trendeket, és tudatosan készülünk fel azoknak megfelelni. Remek szakmai csapat áll mellettünk, akik maximálisan hisznek abban amit képviselünk. Érdemes az egyéni teljesítmények értékelésére is időt fordítani, amikor a vb-t értékeljük.

A 7. WBPF Testépitő es Fitnesz VB magyar eredményei:

1. nap:

Fitmodel Women -160 cm: 

1. Zsigmond Regina

Zsigmond_Regina.jpg

Fotó: Zsigmond Regina /Facebook

3. Muzsik Réka

Muzsik_Reka.jpg

Fotó: Muzsik Réka /Facebook

Mészáros  Mónika a legjobb tízben zárta a versenyt.

Zsigmond Regina meglepetésgyőzelmet aratott. Egyszerűen bejött a rengeteg munka. Regina hiperaktív, a pihenőidőben "szabadságra" kell küldeni, mert egy pillanatot sem akar elengedni. A legfelkészültebb volt, ott és akkor, ennyi. Muzsik Réka, az ország legszexibb patikusa túlfogyott, nem sikerült a töltés, és a pózolás sem volt 100%-os. Nagy volt a nyomás talán, az élete első világversenyén. Mészáros Mónika pajzsmirigy daganatból, több operáció után Bangkok hőse volt. Neki a cél a részvétel volt, megélni azt, hogy kijutott. Megcsinálta.

Junior Fitness: 

1. Bán Vivien

Ban_Vivien.jpg

Bán Vivien a juniorok között remekelt. A gyakorlat volt jobb, Vivi izgult, de testben a fiatalok között ő készült fel leginkább. 

Fitness -165cm:

1. Bistei Judit

Bistei_Judit.jpg

Fotó: Bistei Judit / Facebook

Bistei Judit egy csoda! Megállt a levegő a gyakorlata alatt. A teste gyönyörű, formás. Gyaksiban mindent vitt. Hát, nem hiába kapott táncművészként korábban Magyar Bronz Érdemkeresztet. Juditnak saját története van, ami címlapsztorit érdemel. 

WBPF_csajok.jpg

Fotó: J.S. Shin

2. Krassalkovics Zsófia

Krassalkovics Zsófinak nagyon nehezen állt össze a forma. Majdnem feladta, mert lelkileg okozott nehézséget a kvalifikációs helyezés. Az elődöntőn a gyakorlata kissé bizonytalan volt, de a teste bomba. A döntőben mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával is. 

Sportphysique Men -180cm:

Magyar Gergő a legjobb tíz közé jutott.

Gergő végig féloldalt állt, miközben a bírókkal a nagylétszámú mezőny tagjai mind szembe fordultak. A pózokat kicsit másképp, feszítősebben kérték Bangkokban. Gergő nem tűnt elég magabiztosnak, az arab, indiai, perzsa machók között. 

2. nap: 

Sportphysique Men +180cm: 

4. Széplaki Dávid

5. Horváth András 

András volt a legfelkészültebb, de nagyobb volt, mint a többiek. Előző nap a szerb versenyzőt is ezért pontozták le az alacsonyabb kategóriában, de itt azért talán valamit a bírók benéztek, mert a súlykorlát az azért kordában tartja a kategóriát. Széplaki Dávid az esélytelenek nyugalmával, a felszabadultságával ragadta meg a figyelmet. Nagy Milán es Fancsali Gergő nem került a top 15-be. Gergő színe túl vörös volt, főleg az arca, a teste sötétebb a többieknél. Ha a 15-be bekerül, előrébb végezhetett volna, mert a bírók a hozzá hasonló fizikumot preferálták. Jól felkészült, de  apózoláson akad javítani való. Milán magassága ellenére sem tűnt ki a srácok közül. Valószínűleg nagyon izgulhatott. Lehetett volna szárazabb, de a harminc fokos extrém páradús levegőben másképp reagált a teste. 

Fitmodel Women -165cm:

3. Krassalkovics Zsófia

ZsK.jpg

Fotó: Krassalkovics Zsófia /Facebook

4. Kazári Mónika 

Ebben a kategóriában a thai szupersztár mellett az izmosabb vonalat preferálták a bírók. A világítás a kihívásoknál a középen álló Mónikának és az ukrán Anna Voroninának nem kedvezett. Mónika sokat fogyott, a kvalifikációt betegen teljesítette. Bán Vivien is indult ebben a kategóriában, azonban nem került a top 5-be. 

Fitmodel Women -170cm: 

1. Koloszár Enikő

Koloszar_zaszlo.jpg

Fotó: Koloszár Enikő /Facebook

Enikő az elődöntőben előnytelen frizurát és sminket választott, ami a back stage-ben jó volt, de a színpadi fényekben nem. A formája szépen mutatott, a pózoláson egy kicsit változtattunk. Kiutazása előtt éppen teamet váltott, így elég nagy nyomással állt színpadra, amit sikeresen leküzdött. A döntőben újjászületett, ragyogott és nyert. 

3. nap: 

Fitmodel Women +170cm:  

2. Engler Zsuzsa (Baja)
3. Nagy Mariann ( Szeged)

Az ukrán győztest legyőzni nem lehetett. Óriási lehetőséget ragadtak meg a lányaink, amit ügyesen kihasználtak. Mariann nagyon szépen mozog a színpadon. Ő is egy kicsit elfogyott a versenyre. Zsuzsi a sportmodellből váltott szoftosabbra, és most a színe is jól sikerült. 

Athletic Physique Women +165cm: 

1. Silye Bettina
4. Pap Timea
6. Urban-Zsilak Eszter

A királynő kategória. Ezt vártuk a legjobban. Három szobortestű amazon, három harcos, teljesen más karakterrel. Ki-ki a saját szurkolótábora biztatásával készült a hármas összecsapásra. Bangkokban a lányok 3 különböző sarokban koncentráltak az elődöntőre, és brutál jól néztek ki. A formaidőzítés tökéletesen Silye Bettinek sikerült. Érdemes megnézni az oldalról készült képeket. Az az extra glamur, ami a komoly izomzata ellenére a jelenségével társul, az egyszerűen fogva tartotta a bírók figyelmét. A döntőbe két magyar, két brazil, és egy kazah versenyző került be. A bírók az esztétikus fizikum mellett a nőiességet is értékelték. Mindenkinél első helyen végzett Silye Bettina.

Silye_Bettina.jpg

Fotó: Silye Bettina / Facebook

Athletic Physique Women -165cm:

Szalay Krisztina es Bistei Judit a legjobb tízben végzett 

Szalay Kriszti bekapott egy fertőzést. A szervezete megfogta a vizet, az is szerencse, hogy egyáltalán színpadra tudott állni. Bistei Judit pedig a csapatpontok megszerzése miatt vállalta be ezt a számot. Nem számítottunk komoly eredményre. A csajok jóval izmosabbak voltak mint ő, aki eredendően sportmodell Európa bajnok. 

Athletic Physique Men +180cm: 

2. Krizsán Attila (Székesfehérvár)

Attila már mindenkit megőrjített. Nem bírta a diétát, a víztelenítést, a hőséget, és a párát. Vörös Zoli úgy húzta ki a liftből a mérlegelés után. A forma jó lett, bár a hasát már láttuk jobbnak, de így is csak egy iráni srác bírt el vele. 

Krizsan.jpg

Fotó: Krizsán Attila /Facebook

Athletic Physique Men -165cm:

Ocskó Attila a legjobb 15 között

Ati betaktikázta magát a legnagyobb kategóriába. Vagy harmincan álltak ott. Nagyon jól nézett ki. Ha becsúszott volna a -160cm-be, dobogós. 

Noi_csapat.jpg

Fotó: Buranits Ildikó

Ötször a bajnokoknak, és hatodszorra a WBPF Hungary női csapatának szólt a magyar himnusz Bangkokban. Hiszen a női csapat a világbajnokságon a legtöbb pontot gyűjtötte össze. Idén harmadszor lettünk a legjobbak. Mindannyian meghatódtunk, mert kemény munka, kitartás áll az eredmények mögött, és szoros volt a verseny a házigazda thaiokkal, akik az izmosabb kategóriákban remekeltek. Volt meglepetés és papírforma győzelmünk, és akadt olyan is, hogy nem nekünk adtak a bírók néhány nekünk járó pontot, de ez egy szubjektíven értékelhető sportág, ráadásul kontinensenként és kultúránként is különböző a szépségideál. Az eredményeket magunknak is kell tudni értékelni. De legelső sorban köszönetet kell mondanunk mindenkinek, aki ehhez bármit is hozzátett. Bangkokban jó híre van a magyaroknak, és sokat tettünk azért, hogy ez így legyen! Köszönet az edzőknek, a szponzoroknak, a versenyzőknek, és azok családjainak! Még sok ilyen sikeres versenyt kívánok a WBPF Hungary tagjainak.  

elnok_WBPF.jpg

Sebestyén Péter
WBPF Hungary
Elnök
Bangkok

Fotó: J.S. Shin

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary