Palásthy Kata a Nutrend Team új tagja

Palásthy Kata a Nutrend Team új tagja győzelemmel debütált.

Nem most csöppentél a sport világába. Hogyan kezdődött az egész?

Hároméves koromban kezdtem ritmikus gimnasztikázni, ahol aztán 16 évig válogatott kerettagként versenyeztem. Ezt fél év kihagyás követte, de hamar hiányozni kezdett a sport. Rövidesen az edzőtermek és a fitnesz világában találtam magam, és ennek immár négy éve.

Azóta komoly sikereket értél el: többszörös IFBB Fitness magyar bajnokként egy Európa bajnokságon szerzett 2. helyet és egy világbajnoki 5. helyezést is magadénak tudhatsz.

Igen, ezt jórészt annak köszönhetem, hogy az RSG jó alapot biztosított a fitnesznek. Először bikini fitneszmodellként kezdtem, de rögtön rájöttem, hogy ez nem az én stílusom, így átnyergeltem a fitneszesek közé, ahol másfél perces koreográfiát is kell bemutatni. Ez sportosabb, és sokkal közelebb áll hozzám, mint a riszálós, csajos kategória.

IMG_3701.JPG

Melyik eredményedre agy a legbüszkébb?

A májusi Európa bajnokságra. A ritmikus sportgimnasztika olimpiai sportág, így nagyon nehéz kijutni a nemzetközi versenyekre, és nagy megtiszteltetés volt az országot képviselni. Leírhatatlan érzés volt, amikor a nevem elhangzásakor nekem játszották le a himnuszt.

Múlt héten megnyerted Szlovéniában a Maxximum Opent, most hétvégén pedig a Fitbalance fesztivál keretei közt is versenyzel. Sűrű időszak ez.

Két versenyen vagyok túl. Október 10-én volt egy magyar bajnokság, ami a novemberi világbajnokság kvalifikációs versenye. 23 évesen a junior kategóriában még, a felnőttben pedig már elindulhatok. Most vasárnap pedig a Fitbalance fesztivál világkupáján indulok, ami szintén nemzetközi verseny. Igyekszem megcélozni a dobogót.

palasthy_action2.jpg

Szerinted melyek a legfontosabb adottságok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeresen szerepeljen ebben a kategóriában?

Nagyon komoly sportos alapok kellenek a gyakorlatok kivitelezéséhez. A koreográfiák akrobatikus és erőelemeket, valamint nehéz ugrásokat tartalmaznak, amiket megfelelő előképzettség és felkészültség nélkül képtelenség megcsinálni. Éppen ezért nagyon szoktam izgulni a másfél perces fellépések előtt.

Feltétlenül szükséges, hogy valaki egészen kiskorában elkezdje?

Sosem késő elkezdeni, de a gyerekekre szinte ragadnak a gyakorlatok. Egyszerűen sokkal könnyebben elsajátítják a tornaelemeket.

turos_palasthy.jpg

A Gilda Max gyermekfitnesz felkészítőjeként sok tapasztalatod van a fiatalabb korosztállyal. Mire kell figyelni a gyerekeknél?

Kezdőknél mindig igyekszem játékos feladatokat kitalálni, hogy megszeressék a sportot, és csak azokkal mélyedünk bele a komolyabb munkába, akik komolyan szeretnének versenyezni. A tehetség egyébként már egészen kicsi korban megmutatkozik. Inkább a 14-15 éves kor a vízválasztó, és sokan főként a kőkemény és a serdülő szervezetet számára nagyon megterhelő diéta miatt hagyják abba. Amikor elkezdtem, magam sem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz.

Mennyiben más a gyerekek és a felnőttek hozzáállása az edzésekhez?

Nagyon nehéz olyan felnőttel dolgozni, aki soha életében nem sportolt, és nem tudja, mi az a fájdalom és a kitartás. Felnőtt fejjel nehéz megtanulni, hogy a fájdalom szükséges a fejlődéshez. Könnyebb azokkal dolgozni, akiknek szilárd elhatározásuk van, hogy szeretnének lefogyni vagy izmosodni, mert ők könnyebben megfogadják a tanácsainkat. Ritka az olyan, akivel harcolni kell, de azért előfordul.

A gyerekeknek kisebb a félelemérzetük. Ha van egy ugrás, amit én 23 éves fejjel kétszer-háromszor is meggondolnék, hogy hogy megugrom-e, és hogyan, ők bátran nekimennek, egészen addig, amíg nem sikerül nekik. Gyorsak, ügyesek, nagy az akaraterejük, és gyorsan tanulnak.

Sok erőt adhat ez egy kisgyereknek...

Határozottan. És fordítva is igaz: én is sok önbizalmat merítek belőlük. Jól esik, hogy felnéznek rám és biztatnak. Eljönnek a versenyekre, szurkolnak, és példaképként tekintenek rám. Ez nekem is nagyon sok erőt ad.

IMG_4660.JPG

Hogyan kerültél kapcsolatba a Gilda Max hálózattal?

Itt a 22. kerületben, ahol lakom, ez volt a legjobban fölszerelt és legszimpatikusabb terem. Szépen lassan beolvadtam a környezetbe, és értékes szakmai kapcsolatokra tettem szert. Tulajdonképpen az ő ötletük volt, hogy mivel jó alkatom és genetikám van, és ritmikus gimnasztikáztam, ki kéne próbálnom magam a fitnesz világában. Mivel kiskorom óta versenyzek, nem ijedtem meg a feladattól, sőt, szükségem van újabb célokra és kihívásokra.

IMG_3702.JPG

Mik a terveid a novemberi világbajnokság után?

A novemberi verseny után kinéz egy nagyobb pihenés, hiszen májusban volt a junior Európa bajnokság is, és nekem nagyon hosszú felkészülési időre van szükségem, mert tényleg fél évet kell diétáznom ahhoz, hogy olyan formában lehessek, amilyenben szeretnék. Biztosan ki leszek merülve, és amíg kitaláljuk, melyik lesz a következő verseny, amin már felnőtt kategóriában fogok indulni, muszáj lesz pihennem.

IMG_3004.JPG

Mi az, ami kikapcsol?

Elsősorban végre sok finomságot fogok enni.  Valójában számomra a pihenés is főleg sportot jelent, de nem célorientáltan, csak amihez kedvem van. Felkészüléskor viszont kicsit az emberi kapcsolatok is megromlanak, mert minden csak a diétáról és az edzésről szól, ilyenkor általában sokat küzdök a családommal, és a barátaim is háttérbe húzódnak. Szeretnék egy kis időt velük tölteni, eljárni programokra, moziba menni, kicsit visszakapcsolódni a társasági életbe. Egyébként szeretek bulizni, zenét hallgatni és olvasni is, bár legutóbbira mostanság kevés időm jut, mert szinte a munkám teszi ki az életem, amit szerencsére nagyon szeretek, és ami egyben a hobbim is.

IMG_3002.JPG

Hogy állsz a táplálékkiegészítőkkel?

A helyesen beállított étrend mellett fontosnak tartom a jól megválasztott táplálékkiegészítők használatát. Ezek a kevésbé intenzív sporttevékenységet folytatók számára is nagy segítséget nyújthatnak, de a versenysport mellett szinte nélkülözhetetlenek. Én a Nutrend termékeit már a csapattaggá válásom előtt is kedveltem a harmonikus ízviláguk miatt, most pedig már jobban belelátva a részletekbe a magas minőségüket és a jó összetételüket tartom fontosabbnak. Bár az új Deluxe fehérje és a Deluxe csokiszeletek olyan ínyencségek, amik egyszerre hasznosak és csábítóan finomak is! 

Hogyan kerültél be a NUTREND csapatába?

Követem a NUTREND TV-t, és láttam a felhívást, beküldtem nekik a sportönéletrajzomat, és egyből fel is kerestek, hogy rám esett a választás. Felvettük a kapcsolatot, és nagyon örültem, hogy végre sikerült egy táplálékkiegészítő céghez bekerülnöm, akik kivételesen magas minőségű, és nem utolsósorban fantasztikus ízű termékeket forgalmaznak. Édesszájú lévén a fehérjeszeletek a kedvenceim, és tényleg finomak, ami igenis számít, ha tartós diétáról van szó.

A fotókért köszönet Szilveszter Zoltánnak!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary