Arnold Classic Erőemelés: Elsöprő magyar női sikerek!

Dr. Budai Balázs erőemelő szövetségi kapitány a 2015-ös madridi Arnold Classic Europe erőemelő szekciójának női versenyzőit értékeli.

"Az Arnold Classic Europe programjában csupán néhány éve szerepel az erőemelés. A program célja a sportág népszerűsítése, a világ legjobb erőemelői részvételével. Azaz már a meghívás is egyfajta elismerés. Ezért volt kiemelkedő jelentőségű, hogy az IPF meghívta az egyik legerősebb raw erőemelő (és egyben az egyik legjobb raw nyomó) Szabó Ágit, és a jövő egyik nagy ígéretét, az ifjúsági európa-bajnok Vajda Fannit. A verseny sajátossága, hogy a viszonylag kevés meghívott abszolút versenyt vív, és wilks alapján rangsorolnak. Pörgős, gyors lefolyású, ebből kifolyólag gyakran kényelmetlen verseny, de az atmoszféra mégis kompenzál mindent.

Vajda Fanni (Ifjúsági 84+):

Fanni (első) és utolsó éve volt ez az ifjúsági korcsoportban, így a cél a csúcsdöntés volt. Lényegesen magabiztosabban versenyzett, mint Prágában, amit jól mutat, hogy csak egy gyakorlatot rontott. (Gyorsan teszem hozzá, hogy az is egy világcsúcs-kísérlet volt.)

A guggolást 150 kilós stabil kísérlettel kezdtük. Ezt követte a 167,5-es európa csúcs, három fehér lámpával. A 175,5 kilós világcsúcsnál picit szétesett a mozgás, ami kevésbé az erőnek, inkább a stressznek tudható be.

A fekvenyomást 75 kilóval biztosítottuk, majd könnyű 85 kilós nyomás, végül a 92,5 kilós – egyéni csúcsot jelentő – kísérlet következett. Három fehér lámpa.

A felhúzás – ami Fanninál a legkockázatosabb fogás – 150 kilóval indult. A 167,5-et szépen húzta másodikra, majd a 175 kilós – egyéni csúcsát jelentő – harmadik fogás már igencsak határterhelést jelentett neki. De szerencsére megadták ezt a gyakorlatot is, így itt is új egyéni rekordot ünnepelhettünk.

Összességében tehát új európa csúcs guggolásban, egyéni legjobb eredmény nyomásban és felhúzásban, valamint összetettben.

Szabó Ágnes (Open 84+):

Ági felszabadultan, nyugodtan, és félelmetes rutinnal versenyzett. (Egyedül ő nem rontott gyakorlatot, a teljes női mezőnyben.) Tudtuk, hogy a világ legerősebb erőemelőjét (Kimberly C. Walford, USA) képtelenség lett volna elcsípni, ezért

Ági szintén a saját eredményeit üldözhette.
170-es guggolással biztosítottunk, majd 182,5-es egyéni rekord, végül 187,5-es újabb egyéni rekord következett.

A fekvenyomásnál – mely Ági legerősebb száma – 130,135,140-es, érvényes fogásokat láttunk. A világcsúcs most nem volt benne, talán a váll-fájdalom miatt, de Ágiban benne van még egy csúcs-javítás.

A felhúzásnál 165, majd 175, végül 180 kilót teljesített Ági. A harmadik kísérlet igazolta a helyes súlyválasztást. Ezen a napon ennyi volt a vége.

Ági az 507,5 kilós összetett eredményével második lett a versenyben, valamint megjavította egyéni legjobbját guggolásban és összetettben.

Ezúton ismét köszönöm Fanni edzőjének, Dr. Lombosi Melindának felkészítését, és azt, hogy Fannit egy kiváló itinerrel bocsájtotta útra.

Remélem, a következő Arnold Classic állomásokra is kapnak majd meghívást a magyar versenyzők!"

Madrid, 2015. szeptember 26.

Dr. Budai Balázs
Mb. erőemelő szövetségi kapitány