CrossFit Games 2015: Ismét taroltak az izlandiak

Lássuk kicsit közelebbről, hogyan zajlott a múlt héten a világ legrangosabb CrossFit versenye. Az exkluzív kommentárokból az is kiderül, miben rejlik a tűz és jég birodalmából érkező amazonok sorozatos sikereinek titka.

A korántsem gyengébbik nem képviselői közül a carsoni Stubhub Centerben idén az izlandi Katrin Davidsdottir lett „A világ legfittebb nője”. Katrin idén harmadszor indult a CrossFit Games-en, és ezúttal 275 ezer dollárt kaszált. A férfiaknál a korábbi versenyekről már jól ismert Ben Smith szerezte a legtöbb pontot, és Mat Fraser után itt is egy izlandi, Björgvin Karl Guðmundsson végzett harmadikként. A tavalyi bajnok Rich Froning idén egyéniben nem, csak csapatban indult. Csapata, a CrossFit Mayhem Freedom győztesként 50 ezer dollárral térhetett haza.

A gyors ütemben változó ranglisták mellett a hangulat már a tetőfokára hágott, amikor az American Ninja Warriorba illő utolsó versenyszámban egy függőleges lyukacsos falon kellett tüskék segítségével háromszor fel- és lemászni. A múlt hét legnagyobb kihívását azonban mégis a „Murph” jelentette, amelyben a versenyzőknek egy mérföld lefutását követően 100 húzódzkodást, 200 fekvőtámaszt, majd 300 guggolást kellett végezniük, majd még egy mérföldet lefutniuk. Ezen Smith a 10., Davidsdottir pedig a 12. helyen végzett, a kétszeres női bajnok Annie Thorisdottir pedig be sem tudta fejezni a gyakorlatsort, mert rosszul lett a hőségben.

Vasárnap délelőtt még az újonc Sara Sigmundsdottir vezette a rangsort, de az utolsó versenyszámban a végül másodikként befutó ausztrál Tia-Clair Toomey és Davidsdottir mögé került. Davidsdottir szerint az izlandiak rengeteg erőt és önbizalmat merítettek Annie Thorisdottir egykori győzelmeiből. „Az, hogy a 2011-es CrossFit Games-t egy izlandi nő nyerte meg, mindent megváltoztatott. Amikor megláttam a tévében, eldöntöttem, hogy én is ezt akarom csinálni. Ekkor kezdtem CrossFitezni, és nagyon megtetszett. Igazi megtiszteltetés a nyomdokaiba lépni."

Sigmundsdottir, az izlandi szupertrió legfiatalabb tagja mindkét honfitársának sokat köszönhet: „Szerintem Katrinnal azért állhattunk végül mindketten a dobogóra, mert végig inspiráltuk egymást. Folyamatosan egymással versengünk, Annie pedig csodálatos példakép. Annie-t és Katrint is láttam a tévében, és arra gondoltam, egyszer talán majd nekem is sikerülhet, és tessék.”