Első hazai muscle-up verseny

Múlt szombaton, hazánkban első alkalommal rendezett a Szabadtéri Testnevelési Egyesület országos muscle-up versenyt, a Mom Sportközpontban zajló Hegyvidéki Napok keretein belül.

Azok kedvéért akik nem ismerik a gyakorlatot, egy gyors ismertető: a versenyző húzódzkodó rúdon függeszkedésből indul és innen kell egymás után végrehajtania egy húzódzkodást és egy tolódzkodást úgy, hogy a végén teljesen nyújtott karokkal támaszkodjunk a rúdon.

A versenyen “szigorú” (strict) és “bárhogy” (anyhow) kategóriákban mérethették meg magukat a versenyzők. A “szigorú” verzióban a rúd síkjától nagyjából 30 centire egy kötelet feszítettek ki a szervezők és ha a versenyző ehhez hozzáért a lábával, vagy bármilyen módon lendületet vett az alsó testével, az érvénytelen ismétlésnek számított.

A másik kategóriában ez a szabály nem élt, itt csak a lenti és fenti pozíciókban nyújtott könyök volt kitétel, illetve a féloldalas megoldás tiltott. Ez utóbbi szabályok természetesen a “szigorú” verzióban is érvényesek voltak.

A verseny napján remek idő volt és több, mint 10 versenyző jelent meg, hogy összemérje erejét. A “szigorú” kategóriát Csák Dániel nyerte 10 ismétléssel, a “bárhogy” kategóriát pedig Szappanos Norbert 21 ismétléssel. A két srác begyűjtött 1-1 ezüstérmet is, Norbi 8 “szigorú”, Dani 20 “bárhogy” ismétléssel végzett a második helyen. A bronzérmet “szigorú” kategóriában Madari Norbert 8 ismétléssel, “bárhogy” kategóriában Denis Kosykh 19 ismétléssel szerezte meg. Külön kiemelnénk a verseny egyetlen hölgy résztvevőjét, Kellner Viktóriát, aki 7 “bárhogy” ismétléssel mutatta meg elképesztő erejét, és bebizonyította, hogy ez a gyakorlat bizony nem csak az uraknak való.