Jól jár, aki ma az időjárással dacolva bringára ül!

A borongós májusi nap ugyanis a Kerékpárosklub jóvoltából kellemes meglepetést tartogat a munkába, iskolába kerekezőknek.

 

Egy fitneszmagazin elszánt újságírójához méltón reggel úgy döntöttem, hogy a szemerkélő eső sem fog visszatartani attól, hogy ma is biciklivel induljak a szerkesztőségbe. Hamar meg is lett a jutalmam egy pompás túrórudi és egy puha kakaós csiga formájában, ahogyan a Gellért térnél a Magyar Kerékpárosklub Bringás Reggeli rendezvényébe futottam.  

A Kerékpárosklub részben a „Bringázz a munkába!” program folytatásaként, részben 1%-os kampányzárójaként 2016. május 12-én önkénteseivel, területi szervezeteivel és partnereivel közösen az egész országban reggelivel (sőt, van, ahol uzsonnával) várja a biciklivel közlekedőket, 40 budapesti és vidéki helyszínen. A részletekről és a pontos helyszínekről a Kerékpárosklub honlapján és Facebook eseményen is tájékozódhatsz.  

Hogy miért érdemes bringával közlekedned? Csak néhány érv, ami elsőre eszembe jut:

1. Összességében olcsóbb, mint bármely más közlekedési eszköz, hiszen nem kell vagyonokat költened autóra, üzemanyagra és egyéb járulékokra, illetve a tömegközlekedési jegy vagy bérlet árát is megspórolhatod.

2. Relatíve a leggyorsabb is, hiszen nem kell a metróra, buszra vagy villamosra várnod, kevésbé kerülsz dugóba és vagy kiszolgáltatva az aktuális forgalmi helyzeteknek.

3. Egyszerű és kényelmes, hiszen a magad ura vagy, és nem kell a tömegben zötykölődve vagy a kocsisorban ücsörögve malmoznod, hogy mikor érsz már végre oda.

4. Sőt, az utazás önmagában izgalmas, hiszen ritka nagy szabadságélményben van részed: magad döntheted el, milyen tempót és útvonalat választasz, így településed új, eddig ismeretlen zugait és arcait is felfedezheted.

5. Remek szabadtéri kardiólehetőség, amellyel nem csak a kalóriákat égetheted, de szív- és érrendszered egészségét is megőrizheted, ráadásul bizonyítottan hatékony stresszoldó és közérzetjavító.

6. Óvod a környezeted, hiszen sem a lég- sem a zajszennyezéshez nem járulsz hozzá.

7. A szabályokat betartva, figyelmesen tekerve javíthatod a közösségi közlekedést, hiszen azzal, hogy például nem ülsz autóba, magad is segítesz kiküszöbölni a dugókat. 

És tulajdonképpen egész nap sorolhatnánk a bringázás áldásos hatásait, amelyek azonban csak akkor érvényesek, ha tényleg körültekintően és biztonságosan igyekszel közlekedni, különben könnyen kellemetlen vagy veszélyes helyzetekbe kerülhetsz. Ha nincs jogsid, nem árt, ha előtte alaposan tájékozódsz az aktuális KRESZ-szabályokról és alapvető műszaki információkról.

Figyeljünk magunkra, figyeljünk egymásra, hogy nyugodtan élvezhessük a közlekedést is!

Ferencz Zsófi

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary