2024. február 21.

piros 2021 03

840 kilométert futottak a beteg gyerekekért

Lajkó Csaba ultrafutó, a Nutrend Team tagja a Bátor Tábor Élménykülönítményének jótékonysági futásáról számolt be nekünk.

 

Mesélj az Élménykülönítményről! Mitől egyedi ez a kezdeményezés, és hogyan működik a támogatási rendszer?

Az Élménykülönítmény a Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági sportközössége, súlyos beteg gyerekek megsegítésére jött létre 2011-ben. A csapatunk tagjaival különböző sportversenyeken indul, és teljesítményünkkel a beteg gyerekek ügyére szeretnénk felhívni a környezetünkben élők figyelmét. Közös segítségnyújtásra hívjuk barátainkat, hozzátartozóinkat, munkatársainkat: jelképes örökbefogadásra kínáljuk a versenyeken és a felkészülések során megtett kilométereinket – akár egy kávé vagy egy mozijegy áráért cserébe. Az Élménykülönítmény honlapján mindenkinek létrehozunk egy profilt, ahol egyedi bemutatkozó szöveggel és felkészülésének publikálásával juttatjuk el az üzenetet ismerőseinknek, akik a sportoló felületére kattintva közvetlenül juttathatják el támogatásukat a Bátor Tábor Alapítványnak. Az idei évben a Bátor Tábor a 15. szülinapját ünnepelte, ez adott alkalmat erre a különleges jótékonysági futásra.

Mennyire sikerült megvalósítani a kitűzött célt?

A résztvevő futók közös erővel 1 737 561 forintot gyűjtöttetek a Bátor Táborban gyógyuló daganatos és krónikus beteg gyerekek és családjaik számára. Elmondható, hogy a célt sikerült megvalósítani, ráadásul az adománygyűjtő kampányt még nem zártuk le. Jó lenne a 2 000 000 forintot elérni.

Összességében elégedett vagy?

Számomra egy jótékonysági futás mindig nagy élmény, azzal hogy tehetek valakiért, valakikért bármit is, boldoggá és elégedetté tesz.

000001.jpg A mostani április 30-i jótékonysági futáson óriási teljesítményt hajtottak végre a futók, a 15 fő 840 kilométert teljesített.

elmenykul9.jpg

Mit gondolsz, mivel lehetne még javítani az arányokon? 

Mivel az adománygyűjtést még nem zártuk le, még lehet gondolkozni mivel lehetne a segíteni szándékozó embereket megmozgatni. Akár lehetne egy élménybeszámolót írni (amit meg is fogok tenni), ismerősökkel megosztani az élményeket, hátha kedvet kapnak az adományozásra. Persze, ha van valakinek még ötlete, azt örömmel fogadom!

Április 30-án Budapesttől Hatvanig szaladtatok. Hogyan zajlott a futam?

Reggel fél 7-kor gyülekeztünk a rákoskeresztúri főtéren, az ismerkedés, közös fotózás után el is indult a lelkes társaság. Rendőri kíséretünk is volt, így nyugodtabban is tudtunk futni. A frissítést kerékpáros kísérők, illetve kb. 10 kilométerenként az autós segítők biztosították.  Próbáltunk együtt maradni, ami nagyon jó lett volna. Ennek érdekében 6 perces tempót terveztünk, de persze voltak fürgébb lábú futók, illetve voltak, akik a táv növekedésével lemaradtak, de igyekeztünk együtt maradni.

Mi az, amire egy ekkora távnál a leginkább figyelni kell?

Érdekes időjárás volt, hiszen meleg is volt, és a szél is fújt rendesen. A folyamatos folyadékbevitelre nagyon kellett figyelni, illetve az energiapótlásra is, amit a frissítőpontokon a Bátor Táborosok bőven biztosítottak számunkra. Rendőri kíséret ide vagy oda, azért voltak merész autósok, akik nemigen foglalkoztak velünk, de szerencsére baj nem történt. Azért az igazsághoz tartozik az is, hogy ők voltak kevesebben, a többség inkább integetett, dudált, lelkesítette a csapatot.

elmenykul5.jpg

Voltak különösen emlékezetes pillanatok?

000001.jpg Egy jótékonysági futáson csak emlékezetes pillanatok lehetnek, mást el se tudnék képzelni.

Remek sportolókat, embereket ismerhetünk meg. A legemlékezetesebb pillanatok mindig a cél, a befutó. Szombaton igen különleges és szeretetteljes fogadtatásban részesülhettünk, gyerekek, szüleik vártak minket a táborban, hatalmas „Köszönjük, köszönjük”, rigmussal futhattunk be. Szerintem nem volt olyan futó, aki ne könnyezte volna meg, ne verte volna ki a libabőr.

elmenykul3.jpg

Szerinted mik tesznek különlegessé egy ilyen eseményt? Gondolom, a sportélmény mellett általában vidám társaság gyűlik össze, és remek közösség kovácsolódik. 

Az ilyen jellegű jótékonysági futásoknak megvan a különleges hangulatuk, ízük.

000001.jpg Ez nem versenyről szól, a társaság igyekszik együtt maradni, sztorizunk, beszélgetünk, poénkodunk. A futás öröme, élménye, a segíteni akarás az, ami széppé teszi.

elmenykul8.jpg

Mik a jövőbeni terveid? Mikor, hol lesz a következő „jótifuti”?

Az idei évben terveim szerint visszaszorítom a versenysportot. A sárvári 24 órás verseny, ahol a 10. óra után sérülés miatt kiállni kényszerültem, megerősített abban, hogy az idei év a regenerálódásról, a pihenésről kell hogy szóljon, a sérüléseket kell rendbe rakni. Két versenyt azért még tervezek erre az évre, ha rendbe jövök a Deseda Ultramaratonon szeretnék elindulni. Mivel a versenyek a háttérbe szorulnak, a jótékonysági futásokon való részvételt szeretném az előtérbe hozni. Június 11-én Kecskeméten Kuti Zoli barátom szervez egy jótékonysági futást, július 11-16 között pedig indul az országjáró jótékonysági futásom, amikor barátaimmal a pécsi Szemem Fénye Alapítvány számára gyűjtünk adományokat.

elmenykul11.jpg

MINDEN, AMIT  A FUTÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES

Ha akár kezdőként, akár gyakorló futóként hasznos tippekre vágysz, ezekből a videókból szinte mindent megtudhatsz, amit a futásról tudni érdemes, Lajkó Csabával készült nagyinterjúnkat pedig itt olvashatod.

Még több videóért iratkozz fel a NUTREND TV csatornájára!

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary

 

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.