Ha még keresed az igazit... Otthoni futópad vásárlási gyorstalpaló!

Futópadok

Ezer oka lehet, hogy otthon szeretnél megszabadulni a zsírpárnáktól egy futópad segítségével. Összeszedtünk pár hasznos gondolatot.

Közeleg a tél. Mind tudjuk, hogy a keményebbek ilyenkor is kijárnak futni a fittség megőrzése érdekében, fel lehet öltözni melegítő ruhákba, vagy hallhattuk már ezerszer, hogy mozgás közben nem fázik az ember, de van más megoldás is, ami nem csak a hideg ellen véd. Egyre többen választják az otthoni fitneszgépeket a kardió edzések hatékonyabb elvégzése érdekében, mivel számos előnyük van, nem csak ebben a hideg időben. Kíméli az ízületeket, elfoglaltaknak sem kell órákig parkolót keresni egy népszerű konditerem előtt, megoldhatod munka után egyből kényelmesen a nappalidban. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy ha otthoni futópadot vásárolnál, milyen szempontok alapján lehetsz teljesen biztos a dolgodban, hogy ne tudjanak megvezetni hangzatos extrákkal, le tudd magadban tisztázni a saját igényeid, milyen ápolásra van szüksége egy otthoni fitneszgépnek, milyen edzésekhez hatékony egy futógép és azt is, hogy mi a különbség a futópad és a szabadtéri futás között.

Ma már olyan kínálat van futópadokból, hogy mindenki igényeit kielégítheti a választék. Ha elszántad magad a vásárlásra, de nem tudod, hogy mire van szükséged, vagy csak teljesen biztosra akarsz menni a vásárlás előtt, akkor nézd meg az összegyűjtött szempontokat ami alapján érdemes válogatni.

Garancia

Mielőtt futópadot vásárolna, érdemes elolvasni az apró betűs részt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek kiskapuk a gép garanciájával kapcsolatban. Érdemes olyan futópadot vásárolni ahol legalább 2-5 év motor és minimum 10 év váz garanciát biztosítanak. Mivel nagy értékű vásárlásról beszélünk, érdemes a garanciális idő túl az alkatrészek lefedettségére is odafigyelni, azaz a gyártók vagy forgalmazók megfelelő módon tudnak alkatrészt biztosítani hosszan távra is.

Motor

A sikeres futópad vásárláshoz elengedhetetlen a megfelelő motor kiválasztása. A motor a futópad lelke, ez biztosítja a megfelelő sebességet és teljesítményét.  Nagyon fontos, hogy minőség szempontjából, hosszú távú használat alapján (különösen a súlyosabb felhasználók) értékelje a kiválasztott futópad motorját. Gyenge minőségű motorok valószínűleg hamar túlmelegszenek és rövid időn belül szükség lesz javításra. A legjobb módja annak, hogy ellenőrizze a motor minőségét, hogy leellenőrzi a gyári garancia nagyságát. A kiváló minőségű motor hosszabb jótállási idővel vásárolható, így biztonságosabb befektetést nyújthat.

A megfelelő futópad motornak tükrözni kell az életmódot. Nagyságának kiválasztásánál nagyon fontos, hogy figyelembe vegye a testmozgás mértékét és a felhasználók számát. Bizonyos szint feletti edzés speciális mennyiségű lóerőt igényel.

Sokak számára érdemes a döntésnél figyelembe venni a motor működési zaját is. Ez különösen fontos, ha az edzések társasházban, emeleten vagy szokatlan napszakokban (este vagy kora reggel) végezzük, mert mások élet ciklusait is befolyásolhatjuk vele.

Rezgéscsillapítás

Abban az esetben, ha gyakran és hosszú ideig fut vagy tartós gyaloglás végez a futópadon, érdemes figyelemmel venni a térdre és az ízületek gyakorolt hatását. Minden minőségi futópad futófelülete tompítja a futófelületre ható ütések nagyságát, mely legtöbbször ütéselnyelő elasztomerek segítségével történik, de a drágább kivitelek már három területű védelmet biztosítanak. Ez létfontosságú jelentősége lehet azon felhasználók számára, akik valamely gerinc, hát, térd, boka, térd sérüléssel vagy túlsúllyal küszködnek


A futószőnyeg mérete

Amit először kell letisztázni magadban a futópad vásárlása esetén, az a futószőnyeg mérete. A legnagyobb futópad szőnyegek akár 150-160 cm hosszúak is lehetnek és 50-60 centi szélesek. Ebbe a kategóriába tartozik a BH Fitness i.F9R Dual futópad is a maga 155 x 55 cm méretű extra nagy futószőnyegével a kényelmes futás élményéért. Azért ilyen fontos ez, mert ha már beruházol egy otthoni futópadba, a legfontosabb, hogy kényelmes legyen a saját lépéseidhez. Pár centin is múlhat a dolog, ha túl rövid a szalag, könnyen kiléphetsz a szőnyeg elé, vagy ledobhat hátul. A hatékonyság érdekében muszáj megnézni, hogy a lépés méreted nem kell-e direkt lerövidítened. Fontos, hogy teljesen természetes tartományában kényelmesen tudd magad átadni a futás élményének. Érdemes észben tartani, hogy egy kisebb futópad lehet helytakarékos, de nem biztos, hogy kényelmes és természetes is vele a futás.

F9.JPG

Dőlésszög állítás

A felsőbb kategóriás futópadokban már elég sok modellnél lehetőséged adódik a dőlésszög állítására. A 15% már kimondottan jónak számít, ezt a normát elég sok modell tudja teljesíteni. A legfontosabb szempont egy döntött futópad a választásban, hogy mindez mechanikus, vagy elektronikus állítási lehetőséggel működik-e. Ez az adat azért annyira lényeges, mert egy elektronikusan állítható dőlésszögű fitneszgépen akár edzés közben is változtathatod a dőlésszöget -ezzel ugyebár az edzés intenzitását is- és nem kell közben megállnod, hogy kézzel átállítsd. Egyes előre programozott edzésekben a gép automatikusan tudja állítani a dőlésszöget és a sebességet, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból.

Pulzus mérés

Persze a pulzusmérésre ma már szinte minden futópad képes, de a pontosságuk eltérhet, ami egész egyértelmű okokból fontos. Több módszerrel is mérik a futógépek a pulzusod edzés közben: hüvelykujj-érzékelővel, markolati érintő érzékelővel, vagy mellkasi pulzusmérő övvel. Ami pontosságban és kényelemben is viszi a pálmát ezek közül az a mellkasi öv. Ez lehetővé teszi, hogy futhass a saját stílusodban és nem kell félned, hogy elengeded, vagy beleakadsz a kábelbe futás közben. Továbbá a mellkasi öv folyamatos pulzuskövetése adja a legpontosabb eredményt a leolvasásnál.

Kiegészítő alkalmazások

Talán a legtöbb panasz a futás ellen az szokott lenni, hogy az mennyire unalmas. Na nem egy erre alkalmas kijelzős futópaddal! Egy jó beépített számítógép már előre programozott edzéstervekkel van szerelve, amit valós személyi edzők állítottak össze. Ezen edzések során a futópadod növelheti a tempód, vagy állíthatja a dőlésszöget, hogy még hatékonyabb legyen az edzés. Az erre is nagy hangsúlyt fektető futópad márkáknál arra is van lehetőség, hogy más hasznos fitnesz alkalmazásokat is letölthess rá, vagy a gyártó által letölthetővé tett saját fejlesztésű appokat használja okos készülékeken keresztül. Ezek természetesen rögzítik az edzésed adatait, hogy folyamatosan nyomon tudd követni a fejlődésed.

Fő a minőség!

Amikor elszánod magad egy fitneszgép vásárlására, joggal várhatod el, hogy kiváló minőségű és tartós legyen, ha már azért veszed, hogy társad legyen az edzésben. Egy futópad rengeteg alkatrészből áll, amiknek úgy is utána olvashatsz, hogy nem kell egy technikai zseninek lenni és nem kell kizárólag a márkanévre támaszkodnod. Elég először megnézni a szalagot, hogy egy- vagy kétrétegű. A jobb szalag fog tovább tartani. Egy teljesen hordozható kompakt gépre vágysz, vagy elég az is, ha fel tudod hajtani a futófelületet? Hány görgős és mekkorák a görgői? A csendes és finom mozgású futópadok több és nagyobb görgővel lesznek szerelve. Mekkora a motorja? A futópadokat leggyakrabban 2 és 4 lóerő közötti motorokkal szerelik. Logikusan a nagyobb motorral több teljesítményt tudsz kihozni a futópadból és tartósabb is. Rengeteg alkatrészből állnak a futópadok, de ha már ezeket összehasonlítod, máris jobban állsz, mintha csak a márkanév alapján keresnél.

A futópad használat előnyei és működése:


Zsírégetés

Nem kérdés, hogy a futás a legjobb zsírégető módszer. Egyes specifikus edzések kimondottan azzal a céllal jöttek létre, hogy minél kevesebb idő alatt fogyj, mint például az interval edzés és a magas intenzitású interval edzés (HIIT). Ezek az edzések gyorsan emelik a pulzusszámot, amivel arra késztetik a tested, hogy több oxigént használjon rövid idő alatt, így lényegesen több kalóriát égethetsz el, mint egy normál kardió edzés során. A futópadok tökéletesen alkalmasak ezekhez az edzésekhez és már csak te tudsz határt szabni annak, hogy mit hozol ki a testedből, ráadásul egy elliptikus tréner vagy egy kerékpár alkatrészei sem akadályoznak a szabad mozgásban.

Kifogástalan kardió edzés

Ahogy már említettem, semmi sem hatékonyabb a pulzusod gyors növelésére, mint a futás, főleg egy futópaddal. Mivel a HIIT keményen felpörgeti az anyagcserét és a zsírégetést, valamint a kitartást és az állóképességet is gyors ütemben növeli. Ezen felül persze a lassabb tempójú futás ami tovább tart, szintén kiváló kardió edzés és nem akárhogy építi az állóképességet. Mindkét módszerre teljesen alkalmas a futópad mint eszköz, és nagy előnye, hogy minderre lehetőséged van a saját nappalidban, állandó hőmérséklettel, autók és változó útminőség nélkül. Ezek egy otthoni futópad igazi előnyei.

3. A futásnál kímélőbb

A legtöbb futó találkozott már életében ízületi fájdalommal, vagy valamilyen altesti sérüléssel. A futópados edzéssel ezektől könnyebben óvhatja meg magát, mivel sokkal jobb az ízületeknek, mintha járdán vagy betonon futni. A futópadokat direkt ezket a szempontokat szem előtt tartva tervezték. Rengeteg technológiai fejlesztés következtében a futópadok legalább 40%-csökkentik ezeket a hatásokat. Nem kell többé azt mondanod, hogy fájdalom nélkül nincs eredmény! Vegyél egy futópadot és kinyílik előtted a világ.

4. Jól fogod magad érezni tőle!

Hallottad már valaha azt, hogy valaki szinte “betép a futástól?” Ez valós! Legalábbis az érzés. Nyugi semmi illegális! A futóknál kialakult függőség a mozgásra úgy magyarázható, hogy a futás következtében megugrik az agy endorfin szintje, ami hangulat javulást eredményez. Az endorfinról pedig tudjuk, hogy az a hormon, amit az agy természetes reakcióként termel az ópiátok hatására. Tehát nincs annál jobb módja annak, hogy jól érezd magad, mint hogy felpattansz a futópadodra a saját nappalidban és tolsz egy 30-45 perces “dózist”.

Amit még érdemes tudni


Ápolás és karbantartás


Nagyon fontos, hogy a futópadod üzemképes állapotban kell tartani és megőrizni a legjobb kondícióban. Nagyon sokan eddig ezt figyelmen kívül hagyták, bár az otthoni futópadok egyre kedvezőbb ára és elterjedése miatt szerencsére már egyre inkább előtérbe kerül ez a téma is. Mind tudjuk, hogy egy kemény edzés után a futópad tisztítás nem az első ötleteid között lesz, de ez nagyon fontos és be kell építened, minimum annyiban, hogy letörlöd a kardió edzésed hű társát. Hidd el meg fogja hálálni! Ha jól csinálod az edzést -nem mondok újdonságot-, akkor le is fogsz izzadni, nyilván ez a cél. Sok futópad igényli a rendszeres olajozást, kenést és kicsit több odafigyelést. Ennek érdemes még a vásárlás előtt utánanézni, jó ha tudod mit vár el a kiválasztott masina. Másik fontos dolog, hogy megvédd a futópadod a környezet pusztító erejétől. Nem a tornádókra és hurrikánokra kell most gondolni, sokkal inkább arra, hogy tartsd zárt térben és ne tedd ki jelentős hőingadozásnak (persze már vannak kimondottan kültéri futópadok is, de most beszéljünk általánosságban). A futópadok elektronikája sajnos nem bírja a nagy hőingadozást és a felesleges nedvességet. Ha bent tartod a futópadod, odafigyelsz a tisztán tartására és betartod a termékhez írt karbantartási útmutató, meglásd meghálálja és ezekkel sokáig maradhat hű társad az otthoni edzésben.

Futócipő

A futópados edzésnél is kiemelten fontos a jó cipő választása. Vannak erre specializálódott boltok, ahol a saját futóstílusodhoz illő lábbelit tudsz választani, de nem muszáj ennyire belemenni a dolgokba, a lényeg, hogy kényelmes legyen, könnyű, tartsa a lábad és az ízületeid miatt jó ha ki van rendesen párnázva. Húzd meg jól és kösd duplán! A lógó fűzőn mindenki megbotlik, előzd meg a dolgot, nehogy baj legyen belőle.

Futópados edzés

A gépválasztás pipa, cipő pipa, az ápolással jó kezekben lesz, na akkor térjünk rá az edzésre. Keress a céljaidhoz edzést. Súlyt akarsz veszteni? Becéloznál valami 5 km-es versenyt? Vagy csak az egészségedért hajtasz? Bármit is szeretnél, a google és a youtube a lehetőségek végtelen tárházát kínálja. Mi személy szerint az interval és a HIIT edzést javasolnánk leginkább. Egy jó interval, vagy HIIT edzést sokoldalúsága segíthet elérni a kitűzött célt.

Az utolsó szavak

Ha már eljutottál eddig, megvan minden terv, kiválasztod az edzést, akkor tényleg semmi nincs már hátra. Nem kellenek a kifogások, ha arra terelődik a téma, többé nem kell azt mondanod, hogy megint nem tudtál eljutni a terembe, vagy hazaestél dög fáradtan, megpróbáltál elmenni futni de nem vitt rá a lélek. Egy otthoni futópaddal nem kell többé feszélyezve érezned magad a teremben, vagy izgulni, hogy hogy jutsz el oda, ha csak egy kiadós zsírégetésre vágysz és az ott töltött időt is hasznosabban ki tudod használni súlyzós edzésekre, a kardió gépeknél a sorbaállást hagyd a többiekre! Az otthoni futópadod hatékony és kíméletes edzést biztosít a saját nappalid nyugalmában. Manapság minden árkategóriában találsz futópadokat és minden igényt igyekeznek teljesíteni a gyártók. Hatalmas választék fogad megannyi szempont szerint, mint a dőlésszög, a szívritmus mérés, hűtőventillátorok, MP3 kompatibilitás, mobilalkalmazások, programozott edzéstervek, vagy az internet kapcsolat. Csak tudd eldönteni, hogy mit szeretnél, tisztázd ezt le magadban és ezek alapján a tanácsok alapján te is biztosan tudod, hogy a számodra tökéletes futópad már valahol rád vár.  Reméljük, hogy ez a cikk sokat segített abban, hogy képbe kerülj hol tart ez az iparág és letisztázd magadban, hogy mit testesít meg nálad álmaid futópadja.

Szakértőink által ajánlott 15 legjobb választás a magyar piacon:

Alsó "induló" kategória - 200.000 Ft alatt (heti 3-7 óra)

1, OMA Creative C1 5110CA 9,78

2, Life Gear WalkFIT futópad - 97530 9,62

3, Pro-Form 105 CSTi futópad 9,55

4, OMA Fashion N1 9,55

5, OMA Zing ZO1 futópad (3201EA) 9,32

 

Középső "sport" kategória - 200.000 Ft 500.000 Ft alatt (heti 7-14 óra)

1, BH Fitness i.F2W Dual futópad 9,89

2, NordicTrack T7.0 New futópad 9,86

3, OMA Fashion N2 futópad (5320CA) 9,76

4, BH Fitness i.F3 Dual 9,74

5, NordicTrack S40 futópad 9,73

 

Felső "luxus" kategória - 500.000 felett  (heti 7-14 óra)

1, BH Fitness i.F9 Run futópad 9,79

2, NordicTrack Incline Trainer X7i futópad 9,71

3, NordicTrack Commercial C2950 futópad 9,68

4, BH Fitness Magna Pro futópad 9,68

5, NordicTrack Commercial C1750 futópad 9,67

 

A termékeket a motor, a rugózás, a futófelület, programozhatóság, használhatóság, garancia, közösségi alkalmazás  jellemzők az Árukereső.hu és a Futópad-diszkont weboldal vásárlói nézettség, értékelés alapján pontoztuk.