Így fejleszd a hátsó deltákat!

Kellően összetett munkával ezeket a kisebb izmokat is növekedésre serkentheted!

A hátsó deltákkal körülbelül az a helyzet, mint az asztrofizikával. Néhányan bizonyára értik őket, a legtöbben azonban a sötétben tapogatózunk, és értetlenül állunk a kérdés előtt: miért is nem nőnek? De ugyanúgy, ahogy az egykor lemaradt mellkasodat, egy kis figyelemmel a hátsó deltákat is elmozdíthatod a platóról! Ezek az eredetileg kisméretű izmok nem csak az egészséged szempontjából fontosak, de a látványos hátizmok szempontjából kulcsfontosságúak. Ha elégedetlen vagy, heti egy rendszeres edzéssel, némi elszántsággal (és nyitottsággal az újításokra) biztosíthatod, hogy vállad minden része kellő ütemben fejlődhessen.

AZ EDZÉS MENETE

Az egyik trükk, hogy a hozzáállásodon kell változtatnod. Szélesítsd a látómeződ: felejtsd el, hogy csak az izolációs gyakorlatok érnek valamit! Az archoz húzás például tökéletes módja annak, hogy összetettebb terhelést biztosíts a vállaknak. A bicepsz, az alkar, és a hát felső izmainak bevonásával ráadásul nagyobb súlyokkal végezheted. Mivel a fokozatos terhelésnövelés szinte minden izomcsoportnál beválik, most sem fog cserbenhagyni. Ha a hátsó delták edzését ezzel a nehéz gyakorlattal kezded, nem lesz nehéz szintet lépned.

Ezután következhetnek a hagyományos izolációs gyakorlatok. A döntött törzsű oldalemelések például azért előnyösek, mert az izom természetes mozgástartományt növelik. Ahhoz, hogy valóban hatékony lehessen, a törzsed végig ugyanolyan szöget zárjon be az alsótesteddel, és a legkevésbé se lendüljön előre a csípőd. Olyan súlyt használj, amellyel a könyököd a gyakorlat során végig a lapockád magasságáig tudod emelni.

A felső csigán végzett fordított tárogatások kíméletes és folyamatos feszültség alatt tartják a kívánt izmokat. A hatékonyság növelése érdekében a csigákat éppen fejmagasság fölé állítsd, az ezt követő sorozatokban mindig eggyel lejjebb állítsd a tüskét, hogy mindig más és más szögből dolgozd meg a hátsó deltákat.  

Végül ülj át a tárogatógépbe a fordított pec-deck tárogatásokhoz. A hátsó delták garantáltan égni fognak, de a törzsizmaid is megkapják a magukét a folyamatos feszüléstől.

A gyakorlatsort végezd 2-3 nappal a rendes válledzés előtt vagy után. A rendes vállnapokon ilyenkor ne vidd túlzásba a hátsó delták edzését, hogy elkerüld a túledzést. Tartsd meg ezt a rendszert addig, amíg látványos változást nem tapasztalsz, majd a céljaidnak megfelelően építsd be őket a vállnapodba.  

Rear_Delt_Raise_1.jpg

A GYAKORLATOK RENDJE:

kábeles archoz húzás 5 sorozat, 12, 10, majd 3 x 8 ismétléssel

Olyan súllyal kezdd, amellyel 12 ismétlést tudsz végezni, és juss el a lehető legnehezebbig, amivel 8 ismétlést biztonsággal és szabályos formában el bírsz végezni. A szabályos forma itt annyit jelent, hogy kontrolláltan vissza bírod ereszteni a súlyt.

döntött törzsű oldalemelések 4 x 12 ismétlés

fordított tárogatások felső csigán 3 x 12-15 ismétlés

fordított pec-deck tárogatások 100 ismétlés

Olyan súllyal kezdj, amellyel 20 ismétlést képes vagy megcsinálni. Csakúgy, mint a megadott összismétléses módszernél, a lényeg itt is az, hogy eljuss 100 ismétlésig, és maximum 20-30 másodperces szüneteket tarts, amikor szükségét érzed.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary