5 vállnövesztő gyakorlat

Rázd fel a vállaid fejlődését ezzel az 5 egyszerű gyakorlattal.

 

A probléma

Megszállottan edzed a vállaidat minden egyes héten, de nem történik semmi, és folyamatos fájdalom miatt már inkább hagynád az egészet a fenébe?

A megoldás

Sokan esnek abba a hibába, hogy túlzottan gyorsítani akarják a fejlődést, és egyszerűen túledzik az adott izomcsoportot. Vagy túl sok gyakorlattal kombinálják túl az edzést, esetleg oktalanul építenek az edzéstervükbe oda nem illő gyakorlatokat. A nagyágyúk végletekig kidolgozott izmai többnyire más karakterű és intenzitású edzést igényelnek, tehát a videók utánzása helyett célszerű az egyensúlyra figyelni, illetve arra, hogy a vállat egy több részből álló, de egymással összefüggő egészként kezeljük.

Az alább leírt gyakorlatsor a végletekig leegyszerűsített rendszerre épül. Először vállemeléssel (azaz rúddal végzett vállvonogatással) dolgoztatod meg a trapézizmaidat. Ez már csak azért is fontos, mert ez az izom a vállad stabilizálásáért is felelős. Ezután előre- és oldalemelésekkel  minden irányból alaposan átmozgatod a vállad egyes izomcsoportjait. Ha alaposan bemelegedtél, befejezésként jöhet a főfogásnak az állva végzett mellről nyomás.

Vállemelés

Vállemelés

A vállemelés - vagy másnéven rúddal végzett vállvonogatás - leginkább nagyobb ismétlésszámmal működik, úgyhogy küzdd le az egódat és dobj le két tárcsát a rúd végéről, hogy legalább 20 szabályos ismétlést tudj csinálni egy sorozatban. A gyakorlat egyszerű: állva fogd a rudat magad előtt, majd kizárólag a vállad emelésével húzd fel a súlyt (a karod maradjon lefele kinyújtva). A felső holtponton tartsd meg a súlyt a trapézizmod koncentrált megfeszítésével, majd engedd vissza, hogy jól megnyújthassa a csuklyádat.

Döntött törzsű oldalemelés

Döntött törzsű oldalemelés 

Oldalemelés

Oldalemelés 

Előre emelés

 

Előre emelés

Döntött törzsű, normál oldalemelés és előre emelés: Itt „óriás szettben” végezz három sorozatot mindegyik gyakorlatból. Ez annyit jelent, hogy egyiket a másik után pihenés nélkül csináld, mindegyikből 10 ismétlést sorozatonként. Inkább kisebb súlyt válassz, de ragaszkodj a szabályossághoz. A könyöködet nagyon enyhén hajlítsd be, hogy ne feszítsd kifele az izületet.

 

Mellről nyomás

Mellről nyomás állva

Ennél a gyakorlatnál sem a nagy súlyok villogtatása a cél. Ha túl nagy súllyal csinálod, akkor nem tudsz arra koncentrálni, hogy vállból nyomjál (mert lábból és törzsből lököd meg az indításhoz), másrészt a rángatástól csak megsérül a vállad. Tehát a gyakorlat: mellkasról nyomd fel a rudat a fejed fölé úgy, hogy a végső holtpont enyhén a fejed mögé essen (tehát a függőleges vonaltól kissé hátrébb), majd lassan engedd vissza a mellkasodra a kulcscsontod magasságáig. Csinálj nyolc sorozatot.