Zene és motiváció: Vizuális ingerek

A zene mindenünk! Szórakoztat, andalít, megnyugtat, erőt nyújt. Nem tudunk meglenni nélküle. A konditeremben sem!

 

Nincs unalmasabb dolog, mint kardiózás közben süketen taposni a gépet, vagy rideg csendben csörömpöltetni a vasakat. Edzés alatti zenehallgatáskor nemcsak az idő telik gyorsabban és kellemesebben, hanem kihozhatjuk magunkból a maximumot a megfelelő zene kiválasztásával.

A teremben végzett mozgások rendeltetése szerint lehet bemelegítő vagy levezető, regeneráló gyakorlat, és a motoros képességeket megalapozó, fejlesztő és szinten tartó. Utóbbin belül számunkra a kondicionális képességeket fejlesztő gyakorlatok (erő, gyorsaság, állóképesség) a legfontosabbak.

Egy jól megválasztott zenemű felér egy képzett edző segítségével, ha lelkesedésünk felkorbácsolásával vagy az erő-tartalékunk végső összesöpréséről legyen szó!

Hogyan tudjuk ezt elérni?

A következő tanácsokat megfogadva teljes mértékben ura lehetsz a teljesítményed növelésének, amivel már nem leszel kiszolgáltatva a rádióban kevert zeneszámok véletlenszerű hatásának, mindehhez egyszerűen a pszichológiát kell segítségül hívni.

A zene érzelmeket vált ki, tehát pszichológiai funkciója van. Lehetünk közömbösek, de szerethetünk és nagyon utálhatunk dallamokat, előadókat és életérzéseket, hiszen e kettőt már együtt kínálják a popzenében. Az érzelmi viszonyulás akkor is létrejön, ha annak kiváltására senki sem törekedett.

Nincs olyan előadó vagy könnyűzenei stílus, amely nem illene az edzésmunkához, tehát ízléstől függetlenül mindegyik felhasználható, hogy változatosabbá tegyük a rutinmunkát, felkészülést, esetleg a verseny alatti lelkünk alaphangulatát. Ebben a rovatban hetente egy új motivációs kategóriát mutatunk be nektek, amely alapján időben és műfajban igen változatos zenelistát kínálunk nektek fel edzésre, abból a célból, hogy minél többen leljenek ismert dallamokra, és hogy változatosabbá tegyük a munkát. Ahogy minden, ami kiválasztásra kerül– például az elvégzett gyakorlatok -, ezek az ajánló listák is önkényesek, és nem tudják mindenki kedvét kiszolgálni. Viszont a változatosság gyönyörködtet!

Vizuális ingerhez kötöttség

A televíziós zenecsatornák megjelenése óta (’80-as évek második fele) a populáris zene összekapcsolódott a vizualitással. A videoklipek a filmművészet eszközkészletét felhasználva szeretnének érzelmi kötéseket létrehozni a hallgatóságban, más érzékletű élményben részesíteni. Egy nagyszerű videoklip képes közepes minőségű zenedarabot is sikerre vinni, vagy egy vonzó előadó megszerettetni önmagát mint ’terméket’, ha netán a zenéjét nem fogadnák szívesen a hallgatók. A túlpörgetett magamutogatás, a nyílt szexualitás, a társadalom elvárásaival szembe helyezkedő viselkedés preferálása a popzenében a vizualitás útján nyert teret igazán. Ha egy előadó rajongói vagyunk, feltétlen elfogadással vagyunk irányába, vagyis részrehajlunk. Azt is kedveljük tőle, amit rajongás nélkül nem tennénk. Ezért ha egy testépítő példaképünk saját zeneválogatását használjuk fel a magunk edzéséhez, ugyanolyan hatást válthat ki, mint ha egy kedvenc előadónk bármelyik számát keverték éppen be a recsegő rádióműsorban. Pozitív hatású érzéseket kapunk, még ha később, a rajongás lecsengése után kiderülne, nem őszintéket.

Ezek főleg a monoton edzésmunkához való válogatások, mivel a hozzájuk köthető érzelem görbéje inkább egyenletes, hiszen a kopottra hallgatott kedvenc slágereink már nem váltják ki a kezdeti lelkesedésünket.

 

Franz Ferdinand: Take Me Out (2004)

Ha nem tudtad eddig, hogy mi is az a dadaizmus, nézd meg ezt a klipet!

Christina Aguilera: Fighter (2002)

Az NBA egy szezonjában mindenki ezt a ’tökös csaj’ slágert dúdolta.

Dr. Dre: I Need a doctor (2011)

Mert 40 felett is kell edzeni

Nickelback: Burn it to the ground (2010)

A nyers erő megnyilvánulása John Cena és társai képében

Linkin Park: Breaking The Habit (2003)

Különös hangzás, különös videoklip. Nagyszerű hangulat.

Billy Idol: Dancing With Myself (1980)

Cyberpunk látvány, pergő ritmus és ismert ökölrázás.

Die Ärzte: Wie es geht (2000)

Ütős kaliforniai punk, Németországból…

Red Hot Chilli Peppers: Dani California (2006)

Egy klip, ahol a popzene színpadi evolúcióját szemlélhetjük meg.