A szíved és a kardió edzés

Sajnos nem kizárt, hogy jótékonynak hitt kardió edzésed pont, hogy gyengíti a szíved! Alábbi tanácsainkkal segítünk megfelelő módon megdolgoztatni egyik legfontosabb szervünket.

Amikor épp felpattansz a futópadra, vagy kimerészkedsz egy kis szabadtéri futásra biztos sokszor eszedbe jut, hogy mindez milyen hatással van a szívedre. Sok helyről hallhattad már, hogy az edzőteremben is érdemes némi időt kardiózásnak szentelni, mivel az elvileg erősíti a szívműködést. Egy erős szívre pedig mindenképpen szükségünk van, mert csak így tudjuk legyőzni azokat a szituációkat, amikor szívünk maximális kapacitással kell működnie. Egy szívroham például egy olyan hirtelen bekövetkező igénybevétel a szívnek, amitől annak hirtelen maximális kapacitással kell dolgoznia. Az állóképességhez valójában semmi köze, a szív erején múlik az, hogy le tudja e győzni az ilyen extrém helyzeteket.

Növeld szíved teljesítményét

Ha sokáig végzel alacsony intenzitású kardió mozgást, azzal – bár fejleszted az állóképességet- tulajdonképpen csak gyengíted a szíved, mivel az ilyen típusú edzésektől csökken a teljesítménye.

Az elnyújtott időtartam és az alacsony intenzitás olyan jeleket küld a szív és érrendszernek, amitől az igyekszik minél kevésbé dolgozni, hogy tovább bírja a munkát. Ezzel ellentétben, egy rövid, robbanékony, intenzív kardiózás igazán erőssé teszi szívünket, mivel egyből nagy munkára sarkallja azt , hogy megbirkózzon a rá nehezedő nyomással. Szívroham esetén szíved nagyobb, gyorsabb és azonnali teljesítményére van szükséged. Ezen felül, a rövid és intenzív kardió blokkok sokkal hatékonyabban csökkentik a vérben képződő zsír és triglicerid szintet, mint az elnyújtott és lassú etapok.

Szívünk erősítése

Szívünk egészsége, és megbízhatósága azon múlik, hogy mennyire hatékonyan tartjuk edzésben. Azt javasoljuk, hogy 45 percnyi futópad, vagy 30 perc lépcsőzőgép helyett inkább variáld a blokkokat! Ha kardiózol, vesd be az interval edzést: egy perc intenzív futást, kövessen 10 perc séta, majd pattanj át a lépcsőzőgépre és 4-5 percig dolgozz rajta intenzíven. Egy ilyen típusú, összesen 30 perces interval edzés a futópadon és a lépcsőzőgépen 75%-kal eredményesebben járul hozzá szíved egészségéhez, mint egy átlagos, hosszú kardiózás.

Ha tehát a legtöbbet szeretnéd kihozni a kardió edzésedből, végezd azt szívvel-lélekkel!