A 14 éves erőemelő sorra dönti a rekordokat

Jake Schellenschlager hihetetlen ereje továbbra is felforgatja az erőemelő világot.

Jake Schellenschlager először 2013-ban keltette fel az egész világ figyelmét a 300 font súllyal (112kg) végzett felhúzásával (amely 13 évesen több, mint a testsúlyának dupláját jelentette!) – így egyből rajta is ragadt a Csodagyerek becenév. A Muscle and Fitness mellett a Washington Post, az Atlantic és a világ számos más magazinja mutatta már be.

Ez a szenzációs képességű ifjú erőemelő megdöntött azóta több rekordot is. A tavaly júliusban Las Vegasban megrendezett USPA National Championships aranyérmét is elhozta. A 3 gyakorlat összeredménye 808 font volt (több, mint 300kg!), ami egy új amerikai rekord. Felhúzásban 340 font, fekvenyomásban 215 font , a guggolásban pedig 253 font eredményekkel végzett.

Jake jelenleg Marylandben a World Gym Glen Burnie egyesület tagja, ahol először apja tette a „bogarat a fülébe”. Jelenleg Mike Sarni segédletével edz, aki az egyesület tapasztalt edzője. 

A 2013-ban Jake négy korosztályos világrekordot döntött meg és a közelmúltban megnyerte a 2014-es USPA erősember gálát is, ahogy úgyszintén négy új amerikai rekordot tudott felállítani a saját korosztályában és súlycsoportjában.

Jake nem csupán az erőemelés világából tűnik ki, de már most mély nyomot hagyott a testépítés világában is. 2014 májusában Jake a saját csoportjában megnyerte a Musclemania Championships versenyt Marylandben. A rövidtávú tervei között szerepel, hogy induljon a 2016-os Olimpián.

M&F: Mi motivált, hogy elkezdj gyúrni?

JS: Minden nap láttam apámat az alagsorban edzeni. Végül meguntam, hogy csak nézem és úgy döntöttem, hogy én leszek a világ legerősebb gyereke – és az egyetlen megoldásnak azt láttam, hogy most azonnal nekiállok. Egy hét után látni kezdtem, hogy a hasam és a karjaim alakulni kezdenek. Akkor rendberaktuk az étrendemet és egyre erősebb és izmosabb lettem.

M&F: Erőemelőként elképesztő képességeket fejlesztettél ki. Minek tulajdonítod ezt a sikert?

JS: Hiszem, hogy a sikereimet a családom folyamatos támogatásának köszönhetem. A siker még apámnak és az edzőmnek – Mike Sarninak – tulajdonítható, akik felkészítenek minden versenyre.

M&F: Mi a jellemző mindennapos étrended?

JS: Suli előtt banánt reggelizek. Próbálok egészségesen étkezni egész nap, de az iskolában nincsenek igazán egészséges menük. Ha hazaérek, akkor csirkemellet, lazacot és egyéb halakat eszek vacsorára. Amikor edzésről hazaérek, fehérjeturmixot iszom.

M&F: Mi a következő célod a sportban?

JS: Szeretnék 16 éves koromra 405 fonttal (150kg) guggolni és továbbra is világcsúcsokat dönteni.

M&F: Mit tanácsolnál annak, akik erőemelésbe szeretnének kezdeni?

JS: Fontos, hogy egészséges és jó testalkatú legyen, mert ezek nélkül könnyen megsérülhet.

M&F: Kik azok a profi erőemelők, akiket példaképednek tartasz?

JS: Ronnie Coleman testépítő volt, de ő erőemelőként edzett, úgyhogy rá igazán felnézek. Illetve amióta a testépítéssel is foglalkozom, felnézek Arnold Schwarzeneggerre is. Nekem Arnold örökké a legjobb lesz!

Alább látható az egyik rekorddöntő felhúzása.