6 nagyszerű fekvenyomási variáció

Építs nagyobb mellizmot és tricepszet, ezekkel a kevéssé hagyományos nyomási módszerekkel.

Fordított fogásos fekvenyomás

Cél: Felső mellizom

Előnyei: A fordított fogásos fekvenyomás a felső mellizom edzésének egy újszerű módja. Kanadai kutatások kimutatták, hogy a  fordított nyomás körülbelül 30%-al növelte meg a mellizom aktivitását  a hagyományos fekvenyomáshoz képest. Összehasonlításképpen a döntött padon végzett nyomás csupán 5%-al növeli meg a felső mellizom aktivitását a vízszintes padon végzett fekvenyomáshoz képest.

Tipp: Ezt a gyakorlatot lehetőleg segítővel végezd (főleg a kiemelésnél kísérje a rudat), és vigyázz, hogy rendesen markolj rá a rúdra, mert ez a hagyományos fekvenyomáshoz képest kissé kockázatosabb fogásfajtát igényel. Ez a gyakorlat úgy dolgoztatja hatékonyabban a mellizmod felső részét, hogy ha a felnyomáskor ívesen a fejed fölé nyomod.

Fordított fogásos fekvenyomás

Padlón nyomás szűk fogással

Cél: Felső mellizom

Előnyei: A kutatások kimutatták, hogy a szűk fogás is növeli a mellizom felső részének aktivitását, mivel a könyökök mozgását olyan pályára kényszeríti, ami a mellizom elsődleges funkcióját hozza előtérbe: azaz a lehető legnagyobb erővel „befele nyomni” a karokat, így a teljes mellizmot aktivizálnia kell. Továbbá ez a gyakorlat kiváló alternatíva a törzs izmainak kizárására, mert a földön fekve végzett nyomás közben meglehetősen körülményes „hidalni”, tehát a végeredmény egy kikényszerített, de szabályos nyomás lesz.

Tipp: A padlón végzett szűk nyomást érdemes egykezes súlyzóval is csinálni, mert ebben az esetben a semleges fogás (azaz a tenyerek egymás fele néznek) miatt az izmok kissé még előnyösebb szögből kapják a terhelést, másrészt az izületeket is sokkal jobban kíméli.

Megállított fekvenyomás

Megállított fekvenyomás

Cél: A mellizom középső területe

Előnyei: A teljesen leengedett súly esetében hatalmas „rugalmassági energia” gyűlik fel az izomrostokban és ez segít megindítani az alsó holtpontról a rudat. Azonban ha a mellkason (akár 10 centis magasságban egy erőkerettel) megállítjuk a súlyt, ez a felgyülemlett flexibilis energia elvész és újra hatalmas erővel kell megfeszülnie, hogy megindítsa a nyomást. Ezt elsősorban erőnövelő gyakorlatnak szokták használni, de ugyebár minél nagyobb erővel terhelünk meg egy izmot, az alkalmazkodni próbál, és a fejlődése méretbeli növekedéssel is jár.

Tipp: Erőkeretes megállításnál a rövidebb karúaknak célszerű a mellkasukhoz közelebb hozni a megállítási pontot (hogy csökkentsék a rövid karukból eredő nyomási előnyt), a hosszú karúak pedig 1-2 centivel vihetik feljebb. Ezt a gyakorlatot sosem érdemes szuperszettben alkalmazni, itt a lényeg a nagy súly és egy rutinos segítő.

Smith-gépes negatív nyomás

Negatív túlterheléses fekvenyomás Smith-gépen

Cél: Mellizom középső területe

Előnyei: A Smith-gépen végzett negatív túlterheléses nyomás viszonylag biztonságosan képes izomfejlődést generáló nagy intenzitású terhelésnek kitenni a mellizmokat. A lényege, hogy a lefele engedés periódusában jóval nagyobb súlyt kell visszatartani (akár jóval nagyobbat, mint amekkorát egyébként ki tudnánk nyomni), így a nyomás negatív szakaszában viszonylag biztonságosan kaphat túlterhelést az izomzat. A gyakorlatot azért célszerű Smith-géppel végezni, hogy amikor a két segítő le-fel rakja a súlyt, ne okozzanak egyensúlyi problémát.

Tipp: a normál súlyunknál nagyjából 10-25%-al nagyobb súllyal érdemes végezni, a különbözetet a két segítő szétosztva készítse elő. Az alsó pozícióban a segítők kapják le az extra súlyt, nyomjuk vissza a rudat a felső pozícióba, dobják vissza a súlyt a rúdra, majd lassan (legalább 5-6 másodpercig) engedjük lefele a rudat a mellkasig újra. Ha már nem megy több sorozat az extra súllyal, érdemes még belenyomni a normál súlyba annyit, amennyi megy.

Részleges fekvenyomás

Részleges fekvenyomás

Cél: Tricepsz

Előnyei: A részleges nyomás csökkenti a vállakra és a mellizomra ható terhelést, de ehelyett a tricepsz izomzatára hat nagyobb mértékben a csökkentett mozgástartomány és a normál fekvenyomáshoz képest nagyobb súly miatt. A részleges nyomást főleg az erőemelők használták, mivel nagyszerű erőnövelő és jelentősen javítja a maximális súllyal való nyomás képességét.

Tipp: Csinálhatod ezt a gyakorlatot a „vetkőző”, azaz Drop-szett sorozatokhoz hasonló elven is, csak a súly csökkentése helyett a mozgástartományt csökkentsd például rövidebb deszkákkal. Nyomj le egy ötös sorozatot normál nyomással, majd a következőnél legyen egy deszka a mellkasodon, azután két deszka egészen 4db deszkáig. Ahogy fáradsz, úgy kell egyre kevésbé leengedni, de végül egyben lenyomsz egy 25-ös sorozatot, ami normál fekvenyomásnak indul, a végére pedig egy gyilkos tricepsz gyakorlat lesz belőle.

JM nyomás

JM nyomás

Cél: Tricepsz

Előnyök: Ez a J.M. Blakely-től származó nyomásfajta egy rendkívül nagy súllyal végezhető tricesz gyakorlat. Alapvetően erőemelőknek segített felépíteni a tricepszek teherbírását a nagy súlyos fekvenyomáshoz. Ez egy hibrid gyakorlat valahol a szűk nyomásos fekvenyomás és a homlokra engedés között.

Tipp: A rúd kiindulási pontja mellkasod felső része fölött legyen, amikor nyújtva van a kezed. Ugyanazt a fogást kell használni, mint a szűk nyomásnál. Ahogy engeded le a rudat, a könyöködet engedd kicsit a csípőd fele, így a súlyt már csuklóból/tricepszből is tartani kell. Nagyjából 15 centivel a mellkasod felett (akkor már nagyjából a nyakad/állad felett lesz a súly) állítsd meg egy pillanatra, majd nyomd vissza a kezdő pozícióba. Fontos, hogy a könyöködet a tested mellett tartsd, hogy a gyakorlatot minél inkább tricepszből végezd.