Láncreakció: Így építs mellizmot!

Turbózd fel a tárogatás gyakorlatodat ezzel az egyszerű, de hatékony intenzitásnövelő módszerrel!

A nagy mellizom egyszerűen szükséges, de sokaknak egy lehetetlen küldetés. Tényleg?

Miközben a mellizom méretét elsősorban a nagy súlyos nyomások fejlesztik, minden idők legnagyobb legendái a tárogatás minden fajtáját beiktatták az edzéseikbe. De még maga Arnold is kijelentette, hogy a tárogatás hatékonyan növeli a mellizom tömegét. És ha az Osztrák Tölgy mondja, arra oda kell figyelni.

Nyilván már ismered a kézisúlyzós tárogatást, a kábeles tárogatást és a döntött pados tárogatást, de az elmúlt tíz évben a lánc a sportlétesítmények és a konditermek felkapott eszközévé vált (Amerikában, de remélhetőleg nálunk is hamarosan alapfelszerelés lesz). A sok divatos hóbortkellékkel ellentétben a láncok mind a mai napig a súlyzós edzés porondján maradtak.

Évtizedeken keresztül az erőemelők kihasználták a láncok (és gumiszalagok) lináris ellenállásából eredő előnyöket, hogy kiegészítsék a hagyományos súlyzós edzéseiket. Tengernyi tanulmány igazolta már a láncok erőfokozó hatékonyságát.

Akiben csak dolgozik a tesztoszteron, az erősebb akar lenni. Már számtalan fitnesz, testépítő, vagy erőemelő edzést végző Muscle & Fitness olvasó kezdte mellőzni a kézisúlyzós tárogatást amiatt, hogy a kifeszített alsó holtponton túl nagy veszélyt érzett, vagy rosszabb esetben nem bírta a vállizülete. Ehelyett sokan már csak csigán, vagy géppel végzik ezt a mell izolációs gyakorlatot.

A LÁNCOS TÁROGATÁS MINDENT MEGVÁLTOZTAT

A láncos tárogatást úgy kell végezni, hogy a fogantyúkat a lánchoz kapcsoljuk és helyezkedjünk el a jól bevált tárogató pozícióban (sima, vagy döntött padon). Ennél a gyakorlatnál még mindig érezheted a feszítést az alsó holtponton, amit a súlyzós tárogatásnál is érezhetsz. De ebben az esetben amikor kinyújtod a karodat felfele, a láncok (tehát a ellenállás) elemelkednek a földről, így a terhelés nem az alsó holtponton feszít ki, hanem felül a legnagyobb. Ez a gyakorlat hatalmas terhet vesz le a váll izületéről. Ahogy engeded vissza a karodat, úgy engeded le folyamatosan a láncot is a padlóra, tehát a kábeles gyakorlathoz hasonló előnyökkel jár.

Még 100 százalékig egészséges vállakkal is jó gyakorlat, mert a láncos tárogatás ott követel nagyobb erőkifejtést, ahol az izom az összehúzódás miatt a legerősebb – mesterlövészként beletalálva abba a pontba, ahonnan legjobban indulhat meg az izomfejlődés.

A láncokat több tucat barkácsboltban, csavarboltban és hipermarketekben meg tudod venni, vagy ha összehaverkodsz egy kikötői dokkmunkással, akkor még onnan is lőhetsz valami rozsdás darabot.