A 4 legjobb lábbicepsz erősítő gyakorlat

Keltsd életre a hátsó combizmaidat ezekkel az erőnövelő gyakorlatokkal!

Valahogy a hátsó combok mindig a rövidebbet húzzák, ha a láb erősítéséről és méretének növeléséről van szó. Nem meglepő, hiszen ha az igazi erőt és komoly „futóművet” az emberek jellemzően a quadricepszben, azaz az első combokban látják – egészen addig, ameddig oldalról meg nem látják magukat a tükörben és úgy néz ki a lábuk, mint egy fél éve egy forgalmas úton fekvő kólás flakon.

Az igazság az, hogy a hátsó comb gyakorlatilag a láb tricepsze. A fejlesztésük a kulcs a láb igazi méretéhez és az erejük nagyon fontos jó néhány további súlyzós gyakorlatban. Itt túllépünk azon, hogy szimplán ugorj a combhajlító gépre és már mehetsz is a strandra. Inkább mutatunk pár olyan mozdulatsort, ami alaposan felrázza az alvó lábbicepszedet.

RÓMAI FELHÚZÁS

A római felhúzás szinte begyújtja a lábbicepszet, mivel a helyesen végrehajtott gyakorlatnál a felső test mozgását – és persze az előre terhelődő súlyt - szinte teljes mértékben a comb hátsó feszítő ereje tartja egyensúlyban. Általában 6-8 ismétlést célszerű végezni, lehetőleg nagyobb súlyokkal.

FAR-LÁBBICEPSZ EXTENZIÓ

Sok rövidtávfutó sérülésének az az egyszerű oka, hogy a lábbicepszük sokszor képtelen visszafogni a lábszárat a teljes kifeszüléstől. Azok a gyakorlatok, amik a hátsó comb excentrikus teljesítményét fokozzák, kulcsszerepet töltenek be. A jó hír, hogy ez egy saját testsúllyal végezhető gyakorlat. Vegyél fel egy térdelő pozíciót úgy, hogy a bokádat támaszd meg bármilyen stabil dolog alatt. A lényeg: egyenes törzzsel kezdd el lassan leengedni a tested a talaj fele – így 5-8 másodpercen keresztül negatív terhelést adsz a hátsó combod izmainak. Ha leértél, kézzel segíthetsz visszatolni a felsőtestedet és ismételd meg a gyakorlatot. Lehetőleg maradj 6 ismétlés alatt – csináld olyan lassan, hogy megterhelő legyen a lábbicepszednek, és elég lesz a 6 ismétlés!

SÚLYZÓS CSÍPŐTOLÁS

A csípőtolás a legjobb megoldás arra, ha a gerinc megterhelése nélkül, akár hátsérülés után akarjuk alaposan megdolgoztatni a csípő körüli izmokat. Az biztos, hogy elsődlegesen a farizomra hat, de a súly megemeléséhez a hátsó comb izmai is nélkülözhetetlenek.

PADOS GUGGOLÁS

Bármilyen meglepő, de helyesen végrehajtva ez a gyakorlat tonnás terhelést ró a hátsó combizom rostjaira. Részben azért, mert mivel nem mész le teljesen a teljes guggolási mélységre, így az első combizmokon nem lesz akkora terhelés, másrészt itt a térd helyett a csípő kap nagyobb hangsúlyt, amit pedig részben a hátsó comb és a farizom stabilizál a mozdulat közben. A legfontosabb, hogy a padra ülve lejön a terhelés az első combizmokról. Lényeges, hogy ilyenkor a feszültség (tehát a rúd súlya) egy időre a hátra terhelődik, tehát fontos a helyes tartás. Kulcsfontosságú a lábtartás: kissé szélesebb terpesz kifele álló lábfejekkel. Így a terhelést nem a quadricepsz vesz fel, hanem a függőlegesen álló lábszárak miatt a belső combizmok.