Acélozd meg combjaid a Sissy-guggolással!

Íme a 3 leghatékonyabb verzió a pompásan izolált futóművekért!

A görög mitológia szerint Sziszüphosz király kikotyogta Zeusz egyik titkos szerelmi kalandját, majd csellel megkötözte Hádészt, az Alvilág urát, így napokig senki nem halt meg a Földön. Fecsegéséért és ravaszságáért azzal büntették az istenek, hogy irgalmatlan súlyú sziklát kellett egy roppant hegy tetejére felgörgetnie, de amint elérte volna a csúcsot, ereje elhagyta, a szikla visszagördült, és kezdhette elölről az egészet, hogy az örökkévalóságig folytassa reménytelen küzdelmét. Hát, nem valószínű, hogy bárki is szívesen cserélne a pórul járt királlyal, hacsak nem combizmokat, mert azok bizonyára kellően megedződtek az emerpróbáló feladatban. Félretéve a tréfát, a Sissy-guggolás valóban Sziszüphoszról kapta a nevét, és ilyen ómennel számíthatsz rá, hogy nem ez lesz életed legkönnyebb lábgyakorlata.

És hogy mitől ilyen hatékony? A hagyományos rúddal végzett guggolásokkal ekllentétben ez a gyakorlat anélkül izolálja a combizmot, hogy a munkába különösebben bevonná a farizmot. Ha úgy érzed, a combfeszítőd elmarad a combhajlítód és farizmod mögött, a  Sissy-guggolásokkal könnyen egyensúlyba hozhatod. Ha még nem ismered a gyakorlatot, érdemes a legalapvetőbb verzióval kezdened, majd szép fokozatosan rátérned a nehezebbekre.

A testépítés aranykorából ismert egyik nagy klasszikus azért van még mindig terítéken, mert egyszerűen működik. Ha nem hiszed, járj utána!

sissysquat2.jpg

AZ EGYSZERŰ SISSY-GUGGOLÁS

Az alapgyakorlatot csak saját testsúllyal végezd. Vállszéles terpeszből lábujjhegyről indítva, egyenes törzzsel ereszkedj le úgy, hogy egyik karoddal a képen látható módon egy stabil ponton megtámaszkodsz. Feszítsd meg törzsizmaid, hajlítsd a térded, és döntsd hátra a törzsed, mintha limbóznál. A tested így a fejedtől a térdedig egy vonalat alkot, és a törzsed kb. 45 fokos szöget zár be a földdel. Az alsó pozícióban érezned kell, hogy ég a combfeszítő. Kontrollált mozdulattal emelkedj vissza a kezdő pozícióba, hogy meglegyen egy ismétlés, majd kezdd újra.

sissy-squat.jpg

SISSY-GUGGOLÁS SÚLYTERHELÉSSEL

Ha már úgy érzed, kellő jártasságot szereztél az első verzióban, a mozdulatot úgy teheted még nehezebbé és hatékonyabbá, hogy tárcsát vagy kézi súlyzót fogsz a melledhez, míg a másik karoddal ugyanúgy támaszkodsz, mint az előző változatban.

A GIRONDA-FÉLE SISSY-GUGGOLÁS

A testépítőlegenda Vince Gironda még tovább fejlesztette a gyakorlatot, egy speciális, három lépésből álló formába.

Első lépés: a térdek leeresztése

Helyezkedj a Sissy-guggolás alaphelyzetébe, lábujjhegyről, feszes törzsizmokkal. Hajlítsd be a térded, és döntsd hátra a törzsed.

Második lépés: extra csípőtolás

Egyensúlyod megtartva told hátra a csípőd, miközben folytatod a guggolást (a feneked valahová a bokád mellé fog érkezni). Felemelkedés közben aztán ismét told előre a csípőd, hogy visszaérkezz a 45 fokos „limbós” törzstartásba.

Harmadik lépés: felemelkedés

Egyenes törzzsel emelkedj vissza állásba.

Figyelmeztetés: A Sissy-guggolás hatékony bedurrantó hatását kétségtelenül nehéz kivitelezésének köszönheti. A gyakorlat rendkívüli terhelést ró a térdekre, úgyhogy térdfájósok óvatosan vagy egyáltalán ne végezzék!

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary