Variációk egy témára: bicepszhajlítás

Bővítsd a repertoárod változatos hajlításokkal, hogy minden irányból támadhasd a bicepszed!

Ha bámulatos bicepszekre vágysz, minden szögből meg kell dolgoztatnod a célizmokat. Ugyanis több izomról van szó. A biceps brachii hosszú és rövid fejének, valamint az alkar brachioradialis izmának egyaránt meg kell adnod a törődést, ha azt szeretnéd, hogy karod már messziről szemet szúrjon. Hogy hogyan? Hatékony sorrendben végzett, jól megválasztott gyakorlatokkal, változatozatos sebességgel, súlyokkal és sorozatokkal. 

Franklin Antoian személyi edző, az iBodyFit.com online tanácsadóoldal alapítója elmondja: „Általában 6-8 ismétlést javaslok erősítésre, 10-12-t a szinten tartásra, hogy az inak is erősek és egészségesek legyenek. A váltakozó tempó azért célravezető, mert a gyorsabb ismétléseknél kénytelen vagy sietni, eközben felgyorsul a pulzusod, és jobban égnek a kalóriák, a lassúbbaknál pedig kevésbé hagyatkozhatsz a lendületre, így alaposabban megdolgoztatod a rostokat.”

A sztáredző segítségével most összegyűjtöttünk néhány olyan hajlítást, amelyek talán még nem a programod részei, de mindenképp érdemes őket megismerned. Ezúttal eltekintünk a terjedelmes gyakorlatleírásoktól, hiszen szinte minden hajlításnak ugyanaz a lényege: ereszd magad mellé a karod, a könyököd tartsd közel a törzsedhez. Könyökből hajlítsd be a karod, és emeld a súlyt a válladhoz.

Íme tehát a 7 hajlítás, amelyeket érdemes beépítened a repertoárodba.

Incline-curl.jpg

EGYKEZES HAJLÍTÁS FERDE PADON

Állíts egy padot 45 fokos szögbe, majd lógasd a karod a föld felé. Hátadat szorítsd jól a padhoz, így kevésbé tudod majd használni a lendületet. Ahogy közelíted a súlyt a vállhoz, karodat végig tartsd közel a testedhez, különben megterheled a vállizmokat, ami könnyen sérülésekhez vezethet.

hammer-curl_0.jpg

KALAPÁCS HAJLÍTÁS EGYKEZES SÚLYZÓVAL

A kalapács hajlítás amellett, hogy a bicepsz rövid fejét célozza, közvetett módon az alkart is erősíti. Több variáció létezik, mert a súlyzót emelheted egyenesen föl vagy keresztbe a tested előtt is, az ellentétes vállhoz közelítve. Ha utóbbi túl nehéz, kezdheted semleges fogással is: a tenyerek ilyenkor egymás felé néznek, és a testeddel párhuzamosan emeled a súlyt. Nagyon fontos, hogy ennél a gyakorlatnál ne használj túl nehéz súlyzókat, mert könnyen túlterhelheted a csuklód, és komoly sérüléseket szenvedhetsz.

barbell-curl_5_3.jpg

HAJLÍTÁS KÉTKEZES SÚLYZÓVAL

A cél az, hogy az egész súly felett a bicepsz uralkodjék, szóval ne csalj: felejtsd el a lendítést, ne hintáztasd a törzsed, hanem hajlítás közben végig tartsd egyenesen a felsőtested. Ez egy klasszikus megoldás, ha az izomerőre akarsz rágyúrni. Eleinte kezdj semleges fogással, és ha már belejöttél, fokozatosan szűkítsd a fogást, hogy nehezíts, és változtass a szögön.
Ezt a hajlítást francia rúddal is végezheted. Lényeg, hogy a fogás szélessége határozza meg, hogy a bicepsz melyik része dolgozik leginkább. Az arányosság pedig fordított: a belső fogás a bicepsz külső, a külső pedig a bicepsz belső részét erősíti. A rúd segít, hogy szépen definiált, szeparált bicepszre tehess szert.

dumbbellcurls.jpg

21-EZÉS

A hajlításokat itt 3 x 7 ismétlésre osztod: először a hajlítás alsó, majd a felső feléből végzel 7-7 sorozatot, végül 7 teljes ismétlést. Antoian szerint érdemes ezzel a gyakorlattal kezdeni, mert „remek tömegnövelő, hiszen minden elképzelhető szögből támadja a bicepszet… ráadásul nagyon fárasztó is.” Kezdők legfeljebb két sorozatot végezzenek, amit aztán fokozatosan lehet növelni.

concentration-curl.jpg

KONCENTRÁLT HAJLÍTÁS

Ezt az izolációs hajlítást kifejezetten lassan és fegyelmezetten kell végezni, ülve vagy állva. Antonian az ülve végzett verziót javasolja, „mert így az energiát 100%-ban a hajlításra fordíthatod. Könyököd szorítsd a térdedre, a koncentrikus (emelési) szakasz 2 másodpercig, az excentrikus (eresztési) szakasz pedig 4 másodpercig tartson. Tényleg fölösleges sietni. Ez a gyakorlat nem a kalóriaégetésről, hanem az izomépítésről szól.”

ReverseCurl.jpg

FORDÍTOTT HAJLÍTÁS FRANCIA RÚDDAL

Felső fogással ragadd meg a rudat, és emeld föl addig, hogy az alkarod már függőlegesen álljon. Ezt a gyakorlatot néha alkarhajlításnak is nevezik, mert brutálisan igénybe veszi a brachioradalist. Ezen kívül erősíti a bicepsz külső részét is.

CableCurl.jpg

KÁBELES HAJLÍTÁS FELSŐ ÁLLÁSBÓL

A kábelekhez válassz egy felső csigaállást. Középre állva mindkét kezedbe fogj egy kábelt, hogy a tested „T”-alakban álljon. A fogantyúkkal a kezedben ereszkedj kitörésbe, tartsd stabilan a könyököd és karod tartsd stabilan 45 fokos szögben, és végezz hajlításokat a halántékod felé. Ez a gyakorlat a bicepsz hosszú fejét fejleszti.