A kockahas 6 ellensége

Ne állj saját fejlődésed útjába! 


Keresve sem találnánk olyan lelkes testszobrászt, akit ne érdekelne, hogyan legyen feszes és erős hasfala. Egyesek egyszerűen fogyni vágynak, mások lapos pocakról álmodnak, megint mások a strandon szeretnének villantani, és akadnak, akiknél a törzsizmok megerősítése a cél. Akárhogyan is, a legtöbbek lelki szemei előtt a szexi derék és látványosan kockás has lebeg.

Annak ellenére, hogy a szemrevaló hasizmok kiépítése nem agysebészet, sokakat látni a termekben is, akik egyre-másra akadályozzák saját magukat céljuk elérésében. Akármilyen erős lehet ugyanis a hasizmod, a kockák addig nem fognak előbukkanni, amíg testzsírszinted nem csökken 9% alá, ami azt jelenti, hogy a diétádra legalább annyira oda kell figyelned, mint az edzésre, amelyben az aerob mozgásformáknak fontos szerep jut.

Ha szuperhősjelmezhez méltó kockahasat szeretnél, az alábbi 6 hibát nem szabad elkövetned:

AZ IZOMELLENÁLLÁS HIÁNYA

A has ugyanúgy izmokból épül fel mint a mell vagy a hát. Miért is bánnánk vele másképp? A hasprések végtelen sorától nagyjából olyan eséllyel várhatsz látványos hasizmokat, mint a sajátsúlyos fekvőtámaszoktól arnoldi mellizmokat. Persze a felüléseknek is megvan a maguk haszna, de ne félj súlyokkal terhelni magad. Próbáld ki, hogy akkora súlyokat raksz magadra, amikkel 12-15 ismétlést tudsz csak megcsinálni, de azért óvatosan kísérletezz.

ALACSONY INTENZITÁS

Sokan abban a hitben élnek, hogy a kockákhoz elegendő, ha edzés végére odabiggyeszt néhány felülést vagy lábemelést. De, mint azt korábban említettük, a hasizmok is izmok, ezért fontos, hogy legalább akkora intenzitással gondoskodj róluk, mint a többiről. Ne félj a fájdalomtól!

TÚL RÖVID/TÚL GYORS ISMÉTLÉSEK

Ha létezik izomcsoport, amit lassú és fegyelmezett mozdulatokkal érdemes edzeni, hát a has az. Gondosan ügyelj rá, hogy az ismétléseket a mozgás teljes terjedelmében végezd, a nyúlástól a megfeszítésig,egy kicsit rásegítve a csúcsösszehúzódásra. A gyors ismétlések itt aligha válnak hasznodra, viszont növelik a sérülés veszélyét.

sit-ups.jpg

ROSSZ A MOZDULAT

Ahogyan a négy- és háromfejű izmokat, úgy a hasizmokat is változatos szögből érdemes terhelned a megfelelő definíció, a lélegzetelállító tagoltság érdekében. Edzésprogramod megtervezésénél rendkívül fontos, hogy hasad alsó, felső és oldalsó részére is sort keríts. Kezdhetsz például az alsóhassal: lábemelés-variációkkal, nyújtott és hajlított lábba, felválva és egyszerre. Aztán következhet a has felső része, lehetőleg ellenállást (plusz terhelést) használva. Ez az olyan mozdulatokat foglalja magába, melyek során a törzs a térded irányába halik. Ide tartoznak tehát a mindenféle hasprések és felülések. Végül pedig a törzsfordítást magukban foglaló gyakorlatok a ferde hasizmokat és bordaközi izmokat kínozzák meg.

NEM KONCENTRÁLSZ A TÖRZSEDRE

Sok súlyemelő övet visel edzéshez, ami egyfelől hasznos tud lenni, másfelől viszont ellustítja a hasfalat, amit így nem kényszerülsz folyamatosan megfeszíteni az ülve és állva végzett, valamint a döntött törzsű emelések során. Ez nemcsak sérülésveszélyes, de akadályozza az olyan szemet gyönyörködtető hasizmok kiépítését, amelyeket bárki büszkén viselne. Ne feledd, számos összetett és funkcionális gyakorlat „észrevétlenül” edzi a törzsed is, ha kellően megfeszíted!

LÁBBAL RÁSEGÍTESZ

Olykor még a gyakorlott edzésfanatikusok körében is előfordul, hogy felüléskor beakasztják a lábukat egy pad, rúd vagy gép alá. Ezzel nemcsak a hasra eső terhelést csökkentik (és teszik át a csípőfeszítő izmokra), de derékfájásba is torkollhat.

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary