Így fejleszd a törzsizmod egyensúlyozva

Az ellentétes terhelésű kitörés fejleszti az egyensúlyérzéked, valamint igazán hatékonyan erősíti a törzs izmait is!

Miközben egyes gyakorlatok közben igyekszel megőrizni az egyensúlyod, kemény izommunkára ösztönzöd a törzs és a gerinctartó izmaidat. A stabilitás fejlesztésének egy egyszerű, de annál hatásosabb módja, ha egy olyan gyakorlatot végzel, ami közben egyik kezedben súlyt tartasz, a másik viszont szabadon van. Ilyen például a most bemutatásra kerülő ellentétes terhelésű kitörés.

Ezt a gyakorlatot leginkább guggolás vagy emelések után érdemes végezni. Az ajánlott mennyiség pedig 12-16 ismétlés egy sorozatban.

A helyes kivitelezés

1. Állj körülbelül vállszélességű terpeszben, bal kezedben pedig tarts egy súlyzót vállmagasságban.

2. Lépj előre egy nagyot a jobb lábaddal, majd hajlítsd be mindkét térded, addig a hátul lévő térded már szinte érinti a talajt, az elől lévő combod párhuzamos a talajjal. Ügyelj arra, hogy a törzsed maradjon végig egyenes. Végezd el az ismétléseket, majd válts oldalt.

A súlyt tartó oldalad önkéntelenül is oldalra akar majd dőlni, ezért a törzsizmaidnak keményen kell majd dolgozniuk, hogy egyenesen tartsa a felsőtested, főleg a kitörések közben. A stabilitás fenntartására irányuló törekvés erősíti a hasizmot, a kitörés pedig keményen fejleszti a lábat és a farizmokat, ettől igazán multifunkcionális lesz a gyakorlat.