A kockás has 7 mítosza

Eloszlatjuk a kidolgozott hasizomról szóló legendákat, és megosztjuk veletek a tényeket!

Biztos te is ismersz legalább egy olyan embert, aki három helyett eszik, szökő évente egyszer eljár súlyzózni, és mégis kockás a hasa! Természetesen megértjük, ha átkozódsz a szerencsés genetikai adottságaik miatt, ugyanakkor pedig az ő esetük is rávilágít arra, hogy milyen nehéz pontos, és mindenkinek ugyanannyira hatásos tanácsot adni a gyors kockahas eléréséhez.

A genetika, a nem, az életedben jelenlévő stressz mind szerepet játszik a súlyvesztésben (és a hízásban is), szóval gyakorlatias útmutatót nyújtani a szálkás törzsizmokhoz egy kicsit még nekünk is nehéz. Az biztos, hogy a különböző pletykákra és hiedelmekre alapozva semmiképp sem teljesíthetjük be kockás has küldetésünket.

Szóval még ha igazi edzésguru is vagy, aki fejből tud 101 hasizomgyakorlatot, akkor is engedd meg nekünk, hogy eloszlassuk a hasizomról keringő legendákat, és szolgáljunk neked néhány hasznos tanáccsal.

1. Mítosz - Ha sokat hasazol, mindegy mit eszel!

Ne szépítsük a dolgokat, ha állandóan műkajákat, szemetet eszel, akkor a gyomrod (és a fogaid, a karod, a lábad, a bőröd, az artériáid) is igazi szeméttelepként fog kinézni. A hasizom bizony a konyhában kezdődik, egy tiszta étrenddel. Tegyük fel, hogy jól étkezel, minőségi fogásokat választasz (és odafigyelsz az alacsony sófogyasztásra, ami felpuffaszt és visszatartja a folyadékot), de vajon a mennyiségre is odafigyelsz? Bizony az egészséges ételekből is könnyen túleheti magát az ember, és akkor ott van, ahol a part szakad...

Az általános igazság az, hogy ha több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz egy nap, akkor hízni fogsz, magyarán elfelejtheted a kockás hasat.

2. Mítosz - A szénhidráttól csak az úszógumink nő

A szénhidrátok olyan létfontosságú tápanyagok, amikből a szervezetünk energiát nyer. Szóval nem, a szénhidrát nem ellensége az izmos hasnak. Persze az olyan gyors-felszívódású szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek, mint például a fehér kenyér, a különböző energiaitalok, és a burgonya jelentősen megemelik a vércukorszintet, ami gátolja a fogyást, így ezeknek a fogyasztását időzítsük edzés utánra, mivel segítik a regenerálódást. A napi szénhidrát mennyiséget fedezzük inkább gyümölcsből, zöldségfélékből, hüvelyesekből, fogyasszunk sok barna rizst, zabpelyhet, teljes kiőrlésű tésztát, vagy babféléket, magvakat.

Amikor csak lehet kerüljük el a mesterséges összetételű műkajákat, amiknek az összetevőit csak egy tolmács segítségével tudnánk értelmezni.

3. Mítosz - A felülés és a hasprés kötelező!

Kétségkívül ez a két legnépszerűbb hasizom-gyakorlat, de ezekkel messze nem merül ki a lehetőségek tárháza. Ha nem akarsz belefásulni az edzésbe, próbáld ki ezeket: russian twist (keresztbe láb és törzsemelés), felhúzás keresztezett lábakkal, felhúzás, vagy térdhúzás nyújtott lábakkal, hasprés kötéllel, oldalra hajlás.

Gyakran változtasd a sorozat és az ismétlésszámot, valamint használj súlyokat, és növeld az ellenállást, egy erős törzsizomzat és a kidolgozott hasfal érdekében.

4. Mítosz - A táplálékkiegészítők önmagukban elegendők

Persze, ha rendszeresen szedsz koffein, vagy zöld tea kivonatot tablettaként, az segít a zsírégetésben, de nem fogja egy varázsütésre eltüntetni az úszógumidat! Sajnos a legtöbb földi halandó számára nincs egy könnyebb út, a lapos és izmos hasért. Szigorú edzésterv, alacsony testzsírszázalék, és megfelelő mennyiségű pihenés: ezekkel tudjuk elérni célunkat.

5. Mítosz - A lassú ismétlések célravezetőbbek

Egy spanyol kutatás szerint a gyors tempójú gyakorlatsorok végzése fokozta az izomműködést az egyenes hasizomban, a ferde-hasizmok külső és belső részében, és a gerinc menti izmokban is. Azért hozzá kell tennünk, hogy a tempó és a sebesség váltogatása még ennél is eredményesebb módszer.

6. Mítosz - Hasazzunk minden nap

Mi nem tartunk vissza ettől sem, de akkor biztosan túledzenéd a hasizmaidat. Ez az izom ugyanolyan, mint bármelyik másik, szóval jobb, ha úgy bánsz velük, mintha a bicepszedet, a deltáidat, vagy a combizmaidat gyilkolnád.

7. Mítosz - Működik a helyi zsírégetés

Végezhetsz felüléseket akár az örökkévalóságig is, akkor sem lesz látványosan lapos és kockás a hasfalad, ha ott van az a kis zsírréteg, ami eltakarja. Mint ahogy azt már említettük, egy szigorú diéta kemény edzéssel párosítva a megoldás a testi zsír csökkentésére. Ám érdemes számításba venni, hogy külső tényezők szintén szerepet játszanak a kérdésben. Például ha folyton stresszes vagy, akkor kortizol szinted az egekbe szökik, ami gátolhatja a fogyást. A Journal of Sleep magazinban pedig nemrégiben megjelent egy tanulmány, ami 225 felnőtt részvételével készült. A kutatást végzők arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik éjszaka tovább maradtak fent, hajlamosak voltak egészségtelen kajákkal tömni magukat késő éjjel. Ez, nem meglepő módon, pedig hízáshoz vezetett.