Off-szezon kockahas? Semmi akadálya!

Tartsd fenn szezonon kívül is bombaformád négyhetes szálkásító edzéstervünkkel!

Tegyük fel, hogy a strandszezon kezdetére sikerült elérned hőn áhított csúcsformádat, persze kemény edzések és szigorú diéta árán. Tegyük fel, hogy ezt a bombaformát meg is tartottad, a nyári koktélpartik és hatalmas fagyikelyhek képében megjelenő kísértések ellenére is. Most, hogy az ősz kopogtat az ablakon, valahogy muszáj lesz megálljt parancsolnod a kis téli zsírpárnák megjelenésének. Valljuk be, ha a hideg és sötét hónapokban is sikerül megőrizned nyári karcsúságod, nemcsak egészségesebb leszel, de a következő tavasz is sokkal jobb formában köszönt majd rád, ha pedig egyike vagy azoknak, akik a rekkenő hőségben is pólóban vagy zsákruhában flangáltak a strandon, mert bizony volt mit takargatniuk, akkor ne feledd, hogy sosem késő elkezdeni csúcsformába lendülni!

Ne hagyd, hogy edzésed könnyű, megszokott rutinná váljon!

A „minek foglalkozzak vele, ha egyszer semmi baja” elv talán működik ha a kocsidról, vagy az okostelefonodról van szó, de ha a testünkkel kapcsolatban mégsem ez a nyerő hozzáállás. Hogy miért? Mert a testünk egy mindenhez tökéletesen alkalmazkodó gépezet. Bármilyen hatásra villámgyorsan reagál. Talán emlékszel még életed 10 első hasprésére egy döntött haspadon. Kényelmetlen volt, természetellenes, igazi kihívás, ami után 3 napig izomlázad volt, ellenben most már kisujjból kirázod az egészet. Na ez az alkalmazkodás. Ha úgy érzed, hogy edzésterved már túl könnyűvé és rutinná vált számodra, itt az ideje, hogy belevágj egy igazán intenzív edzésmódszerbe, ami új kihívás elé állít!

A „Percről percre” módszer

Az edzésterv lényege az úgynevezett „percről percre” elv, amiben minden gyakorlat végrehajtásának egy adott perc kezdetekor fogsz neki, az egyes szettek végén a perc további részét pedig pihenéssel töltöd, a következő perc kezdetéig.

Vegyük például a guggolást. Elkezded a gyakorlatot. Ha tegyük fel 12 másodperc alatt végzel el három ismétlést, akkor a fennmaradó 48 másodperc a pihenőidőd. A következő perc kezdetekor ismét végezz három ismétlést, és így tovább. Ezzel a módszerrel 10 perc alatt teljesítesz 30 darab szabályos, mély guggolást.

Ez a módszer nem csupán az erőt, de az állóképességet is növeli, mivel a pihenőidőd bizony eléggé limitált, így nem fogsz percekig a taposógépen szűk nacikban munkálkodó lányok után forgolódni!

Ha velünk tartasz a kockahas fenntartásában, akkor heti négyszer végezd ezt az edzéstervet, kettő felsőtest nap és kettő alsótest nap bontásban. Minden edzés a fent részletezett „percről-percre” módszerrel kezdődjön, majd szuperszettekkel folytasd az edzést. Vedd komolyan a pihenőnapokat és ne feledd, hogy a szettek és az ismétlésszámok hetente változzanak!