Kettlebell: 5 végzetes hiba!

Ne hagyd, hogy az alábbi baklövések utadat állják!

A kettlebell-edzés az izomépítés, a kiegyensúlyozott metabolizmus, és a zsírégetés jó barátja lehet, de kizárólag akkor, ha tudsz vele bánni, ellenkező esetben komoly sérüléseket is szerezhetsz, és akár hosszútávon is hazavághatod az ízületeket. Ha ezt az edzésformát is szeretnéd beépíteni a programodba, nem árt, ha kezdetben szakember tanácsát kéred. Mindjárt meglátod, miért. Következnek tehát a legdurvább malőrök, amikkel tönkreteheted kettlebell-edzésed.

VISSZATARTOD A LÉLEGZETED

Az edzők gyakran találkoznak ezzel a jelenséggel, ami azért nagy baj, mert a helyes légzés a kettlebell-edzés alapja. Akármennyire apróságnak tűnik, a légzéstechnika elsajátítása időt és odafigyelést igényel, ugyanis minden egyes gyakorlathoz sajátos, koncentrált légzés szükségeltetik, amit legkönnyebben egy ezen a területen tapasztalt edző segítségével sajátíthatsz el.

SZABÁLYTALAN A LENDÍTÉSTECHNIKÁD

A lendítések egyik rákfenéje, ha túl magasra kerül a súly, mert ilyenkor túlfeszíted a gerinced, és túlterhelheted a hátad. Ez a gyakorlat egyébként is megterheli a vállat és a derekat.) Mi hát a megoldás? Az edzők szerint úgy biztonságos, ha  a lendítés során a súly nem kerül szemmagasság fölé. Tudjuk, a CrossFitesek, és sokan mások is vitatkoznak ezzel, de maradjunk annyiban, hogy amíg a technikát nem sajátítottad el tökéletesen, addig lehetőleg ne lendíts fej fölé, nehogy megsérülj.

trainingvariations.jpg

EGYHANGÚ AZ EDZÉSTERVED

A kettlebell-ha napról napra ugyanazt az edzéstervet követed, meg fogsz állni a fejlődésben.  A gyakorlatokat és az edzésformákat vegyíteni, váltogatni kell! Egyik nap nagyobb súlyokkal, lassúbb és kevesebb ismétlést, másik nap több és gyorsabb ismétlést végezz, kisebb súlyokkal. Ily módon nem csak erősítő, de kitartásfejlesztő hatását is kihasználhatod.

TÚL KÖNNYŰ A SÚLY

Csakúgy, mint a hagyományos súlyzós edzésekre, a kettlebell-edzésre is igaz, hogy a hatékonyság érdekében nagyobb súlyokra lesz szükséged. A kettlebelles edzések a lendületre és a robbanékonyságra építve a teljes testet kondicionálják. A lendítés például a has, hát, váll, fenék, kar és láb izmait egyaránt igénybe veszik, ha szabályosan végzed. Ha viszont túl kicsi súlyt választasz (általában a csajok esnek ebbe a hibába), megvan az esélye, hogy csak a karizmokat használod, ami szintén vezethet sérüléshez.

A SZAKÉRTELEM HIÁNYA

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a kettlebellhez szükséged lesz egy tanítómesterre. Ehhez az edzésformához nagy valószínűséggel nem elég, ha online videókból vagy a haveroktól gyűjtöd az infókat, esetleg olyan edződ van, aki nem szakértője a területnek. Ez azért veszélyes, mert frusztrációhoz, kiégéshez, és persze sérüléshez vezethet.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary