Fekvenyomás vs. fekvőtámasz: melyik mire jó?

Súlyzóval vagy saját súllyal? A két gyakorlat hasonló izomcsoportokat dolgoz meg, mégis van, amiben különböznek. Mikor melyiket érdemes választani, és milyen kapcsolatban állnak egymással?

 

Kérdés: A fekvőtámasz és a fekvenyomás ugyanazokat az izmokat dolgozza meg?

Válasz: Igen, mindkét gyakorlat a mell, a tricepsz, és a vállak erejét és izomtömegét növeli, de eltérő módon.

Bár minkét mozgásforma igénybe veszi a teljes felsőtestet, a fekvőtámasznál nagyobb a hangsúly a törzsizmokon. A nehéz súlyok kinyomása közben kifejtett erő lényege az erőátvitel, amellyel a láb által kifejtett erő a törzsön keresztül a hát felső részébe jut, hogy a rúd a levegőbe emelkedhessen.

A fekvőtámasz viszont olyan stabilitást kíván a törzstől, amely szükséges ahhoz, hogy a  fejed búbjától a lábfejedig egyenesen tartsd  a tested, miközben nem hagyod, hogy a csípőd túlságosan fölemelkedjen vagy éppen leereszkedjen.

Egy másik fontos különbség, hogy a fekvőtámasz természetesebb mozdulat, legalábbis a vállmunka szempontjából. Ilyenkor a lapockáid jóval szabadabban mozognak a fekvenyomáshoz képest, ahol viszont nem mozog a vállad, hanem hátra és lefelé feszíted a lapockád. Ez a nehéz súlyok kinyomásához szükséges stabil alapot teremti meg. 

Pushup2.jpg

TÖKÉLETES KIEGESZÍTŐK: MI AZ ÖSSZEFÜGGÉS?

Ne feledd, ez nem „vagy-vagy” kérdés. A fekvőtámasz és a fekvenyomás tökéletes kiegészítője egymásnak. Minél jobban mennek a fekvőtámaszok (esetleg már extra súlyterheléssel is képes vagy végezni őket), annál nagyobb súlyokat tudsz majd mozgatni a fekvenyomásnál is. Magyarul: a fekvőtámasz tökéletes kiegészítő mozgásforma a fekvenyomáshoz szükséges izomcsoportok kifejlesztésére.

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary