Helyes légzéssel a jobb teljesítményért

A hasi légzést nem csak a jógik és operaénekesek de a profi testépítők és sportolók is előszeretettel használják a kitartás és teljesítmény fokozására.

Sokszor hajlamosak vagyunk a kardióban látni a kitartás és állóképesség fejlesztésének netovábbját, de az igazság az, hogy nem egészen itt van a kutya elásva. Sokszor a profi sportolók sem tudják megmagyarázni, miért is van az, hogy egyik pillanatban tele vannak energiával, máskor pedig még akkor is erőtlennek érzik magukat, amikor egyébként életük legjobb formáját hozzák. A válasz nagyon gyakran a légzéstechnikán múlik, aminek jelentőségét annak ellenére is hajlamosak vagyunk alábecsülni, hogy mindannyian tudjuk, ez a legalapvetőbb életfunkciónk. 

Egy kiadós kardió valóban megerősíti a szívet (hiszen a nevét is innen kapta), amely ezáltal jobb vér- és oxigénellátást biztosít az izmainknak. Ha viszont a légzésben részt vevő izmaink nem elég erősek, a testünk úgynevezett  „ál-fáradtságérzetet” tapasztal. Dr. Belisa Vranich légzésspecialista ezt így magyarázza: „A szívizom ugyan pumpálná a vért az ismétlések során, de azok az izmok, amelyek a tüdők kiürítését és megtöltését segítik, túlságosan gyengék, azaz szintén fejlesztésre szorulnak."

Dr. Vranich szerint egy tökéletes teljes testes edzéséből a tüdő sem maradhat ki: „Amikor egy sportoló képes a diafragmatikus (hasi) légzést tökélyre fejleszteni, egyszerűen több oxigénhez jut, ami nemcsak az állóképesség fejlesztésében segít, de vérnyomás- és stresszcsökkentő, alvásserkentő és energetizáló hatása is egyértelmű." Ráadásul saját testünkön és némi figyelmen kívül sem időre, sem pénzre nem lesz szükséged hozzá, és ez az, ami mindig kéznél van. Tudod, a legjobb dolgok az életben ingyen vannak, és, ha belegondolsz, légzés nélkül élet sem volna. 

A helyes légzéstechnika kialakítását azzal kezdd, hogy odafigyelsz a testedben játszódó folyamatra. A hasi légzés, ahogy a neve is jelzi, a hasfal mozgásával valósul meg. Másik neve, a diafragmatikus légzés a rekeszizom intenzív bevonására utal. Arra kell figyelned, hogy a levegőt úgymond a rekeszizom alá vedd, amit úgy tudsz ellenőrizni, hogy belégzéskor a hasfalad előredomborodik, kilégzésnél pedig visszahúzódik, és a mellkasod csak minimális mozgást végez. Ne aggódj, kellő gyakorlással szép lassan automatikussá válik. Alapvető jógás szabály, hogy a viszonylag ritka (percenként 8-10), mély levegővétel volna az ideális, ezt azonban a stressz és az odafigyelés hiánya fölöslegesen megsokszorozza, ami kapkodó, és a legkevésbé sem energiatakarékos metabolizmust eredményez. Az interneten számos leírást találhatsz különböző légzéstechnikákról, de a nyomtatott szakirodalom hazánkban is meglehetősen bőséges. Ha nem is döntesz úgy, hogy mélyebben beleásnád magad a témába, de naponta néhány percet a légzésed megfigyelésének és szándékos lassításának szentelsz, ez a cikk már célba is ért.

Kövess minket a Facebookon!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary