Nagyobb fogáserővel a hosszabb életért

A legújabb tudományos kutatások az élettartamot a fogáserővel hozták „szoros” összefüggésbe.

Az angol The Lancet („Szike”) című nívós orvostudományi folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint a tudósok kimutatták, hogy a gyenge fogáserejű emberek bizony kevesebb ideig élnek.

A kísérlet során 17 országban mintegy 14 ezer 35 és 70 éves kor közötti felnőtt fogáserejét vizsgálták egyenként fogáserő-mérő dinamométerrel, majd mintegy 4 éven át követték nyomon egészségi állapotuk változását, és elemezték előforduló betegségeiket. Az eredmény: a gyengébb fogáserejű személyek hajlamosabbnak mutatkoztak mind a szív- és érrendszeri, mind az egyéb megbetegedésekre.

Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy a lefelé 5 kilónként csökkenő fogáserővel arányosan 16 %-kal nőtt az elhalálozás esélye, az októl függetlenül.  Ezzel párhuzamosan 17 %-kal nőtt a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri, valamint az egyéb megbetegedések, 7-tel a szívroham-, 9-cel pedig a stroke-esetek száma.

És ez még mindig nem minden. Számos más eredmény is született, amelyek az izomerő egészségi állapotra gyakorolt hatását vizsgálták. Dr. Darryl Leong, a kutatás vezetője ezt mondta: "Ha ez így van, a fogáserő mérése a jövőre nézve egyszerű és költséghatékony módszert jelenthet az elhalálozás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kalkulációjára. Természetesen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ezt továbbgondolva azt is megerősíthessük, hogy az izomerő fejlesztése csökkentheti a korai elhalálozás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát."

towel-grip-pull-ups.jpg

ÍGY JAVÍTSD A FOGÁSERŐD!

Fogáserőd javításán nem csak azért érdemes munkálkodnod, hogy sokáig élj, hanem azért is, mert ha túl nehéznek érzel egy súlyt, egy jó erős fogással sokkal hatékonyabban és gyorsabban érheted el a célod.  

Noah Bryant minősített erő- és kondicionáló edző az alábbiakat javasolja fogáserőd javítására: 

1. Csak az igazán nehéz súlyokhoz használj gurtnit!
2. Ha teheted, vastag rudat használj, mert ez sokkal hatékonyabban erősíti a szorítást!
3. A felhúzásokat aláfogás helyett dupla felső fogással végezd.
4. Ujjbegyeid segítségével fogj egy-egy súlytárcsát (a sima felükkel kifelé), és tartsd őket 10-15 másodpercig.
5. Végezz törölközős húzódzkodásokat.