Fontos! - Így óvd a térded a sérülésektől!

Ezzel a 9 óvintézkedéssel radikálisan csökkentheted a balesetek veszélyét és a kellemetlen fájdalmakat!

Egyre inkább panaszkodunk fájós, legyengült térdekre, és a térdsérülések is egyre gyakoribbak, a gyúrósok, súlyemelők, és más sportot űzők pedig különösen ki vannak téve a túlterhelés veszélyének. Ahogy sok más adottságunkra, úgy a térdünkre is igaz, hogy egészségi állapota és tűrőképessége egyénenként változik, és a már kialakult problémák szintén egyéni kezelést igényelnek, néhány általános előírás betartásával azonban csökkenthetjük a túlterhelésből fakadó sérülések kockázatát, és megelőzhetjük a baleseteket és súlyosabb fájdalmakat a teremben. 

how-to-get-lean-gat-burning-diet.jpg

TARTSD A SÚLYOD!

Tudnod kell, hogy egy-egy testsúlykiló négyszeres terhelést jelent a térdekre, azaz ha van rajtad 20 kiló fölösleg, az olyan, mintha folyamatosan 80 kilót cipelnének a lábaid. Ne hízz el, illetve szabadulj meg a fölöslegtől, mert nem csak a térded ellensége, de más szerveidre is végzetes következményei lehetnek!

 

fish-powerlifter.jpg

TÁPLÁLKOZZ MEGFELELŐEN!

Ami egészséges a testünknek, az egészséges a térdünknek is! Jól jöhet például egy gyulladáscsökkentő mediterrán diéta, sok-sok idényzöldséggel és gyümölccsel, zsírszegény tejtermékekkel, halakkal és szárnyasokkal, és bőséges vízfogyasztással.

Quads_main.jpg

ERŐSÍTSD A COMBIZMAID!

Minél erősebbek a térdet körülvevő izmok, annál nagyobb terhelést vesznek el a térdízületről. A lábnapot nem csak azért nem szabad kihagyni, mert könnyen idióta mémként végezhetjük a neten, de azért sem, mert a felsőtestre pakolt izomtömeget is végső soron a lábainknak kell cipelniük, ezért fontos, hogy jó kondícióban legyenek!

exercise-bike.jpg

EMELÉS ELŐTT MINDIG MELEGÍTS BE!

Az elegendő bemelegítés minden sportnál kulcsszerepet játszik a sérülések megelőzésében, ezért fontos, hogy sose hagyd ki, akármennyire kevés is az időd! Ideális például 5-10 futópadon, szobabiciklin, vagy ellliptikus tréneren töltött bemelegítő perc, majd néhány emelés könnyű súllyal. Tényleg nem érdemes azzal menőzni, hogy rögtön nekiugrasz a nehéz súlyoknak, ezt a profik sem csinálják másként, ha viszont lesérülsz, garantáltan nem emelhetsz egy jó darabig, és akkor aztán tényleg legyengül a lábad...

Treadmill11-26A_2.jpg

CSAK SIMÁN!

Kardiózáskor minél nagyobb a dőlésszög, annál jobban megterheled a térded. A lépcsőzőgépen például sokkal nagyobb nyomás nehezedik a térdedre, mint mondjuk az elliptikus tréneren, amely nincs megdöntve. Ha felmerül benned a gyanú, hogy nem bírja a térded, mégis szeretnél nehezíteni, inkább a sebességen változtass!

knee-pain_0.jpg

FIGYELJ AZ INTŐ JELEKRE!

Az izmok fejlesztésekor a fő hangsúly mindig azon van, hogy feszegessük a határainkat, mert ez a fejlődés záloga. Ez így is van, de nem jelenti azt, hogy fölöslegesen veszélybe kellene sodornunk magunkat! Akár a súly, akár az ismétlések, akár az edzésidő növelése mellett döntesz, fontos, hogy fokozatosan tedd! Az égés és izomláz teljesen normális egy-egy kiadós edzés után, de az edzés közbeni ízületi fájdalom egyáltalán nem természetes jelenség! Bármilyen fájdalom, feldagadás vagy más intő jel mutatkozik, valószínű, hogy megsérültél, és azonnal orvoshoz kell fordulnod!

white-pills-falling-out-of-bottle.jpg

NE TÖMD MAGAD GYULLADÁSCSÖKKENTŐKKEL!

A receptre és vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek ugyan elég gyorsan és hatékonyan szüntetik meg a fájdalmat, mégis számtalan komoly mellékhatásuk van, úgyhogy bánj velük óvatosan, és legjobb, ha konzultálsz az orvosoddal.

man-with-knee-brace.jpg

MENJ EL ORVOSHOZ!

Ha edzés közben megsérültél, kérd meg orvosod, hogy az alapos kivizsgálás után ajánljon biztonságos kezelési alternatívákat, ne csak a méregdrága fájdalomcsillapítókat. Léteznek különféle helyi érzéstelenítők, amelyeknél kevésbé kell számolnod a mellékhatásokkal, mint például a szájon át szedett gyógyszereknél. Ma már szerencsére különféle térdszorítók és -rögzítők is kaphatók, amelyek megfelelő támasztást biztosítanak, így nem kell feltétlenül kihagynod az edzéseket, miközben kíméled magad. És végül a táplálék kiegészítők (glükozamin szulfát, kurkumakivonatok, stb.) is segíthetnek a regenerálódásban.


Futópadok biztos forrásból: http://www.futopad-diszkont.hu/